Autor Wątek: Logitech G940: HOTAS + ForceFeedback + Dual Throttle  (Przeczytany 16972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Logitech G940: HOTAS + ForceFeedback + Dual Throttle
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 08, 2012, 22:21:03 »
A mi zostaje tylko potwierdzić to co napisał przedmówca. Sam mam G940 od 6 miesięcy. Katowany głównie na BS i AF/BMS.
Mruczenie występuje i u mnie, mimo zaklejonego czujnika. Trymery, a właściwie wszystkie pokrętła powinny mieć trochę większy opór.
Profiler może nie jest aż tak dobry jak ten od Saiteka (poprzednio miałem X45) wystarczy w zupełności. Dość popularną wadą w tym zestawie jest też nagły skok na osi pokręteł przepustnicy podczas szybkiego ruchu rękojeścią. Rozwiązanie- wykręcenie środkowej śruby mocującej płytkę wewnątrz przepustnicy. Sprawdzone.
Nie wszędzie to jest opisane - dla zainteresowanych, mamy 2 stopniowy spust oraz regulację oporu przepustnicy.

Aha, zmiana firmware i najnowsza wersja software konieczna!

Offline mj

• *
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 09, 2012, 01:34:36 »
A jak z precyzją i oporami joya w porównaniu z X45?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 09, 2012, 11:02:10 »
Stick mniej się wychyla niż X45. Opory? Tu masz FFB, ustawiasz sobie jak chcesz. Precyzji nie testowałem w żadnym programie. Lata mi się lepiej na X45. Nie ma dead zone. Aha, przepustnica jest mniej precyzyjna niż tak z Saiteka. Co nie znaczy, że nie można spokojnie podejść do tankowca w Falconie, czy trzymać się czyjegoś skrzydła w FC2.

« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 23, 2014, 18:07:00 »
Prośba dotyczy pomocy w konfiguracji G940 dla iłka:
http://il2forum.pl/index.php/topic,1841.msg303714.html#new
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2014, 07:56:58 wysłana przez KosiMazaki »
Leszek

« Odpowiedź #49 dnia: Marca 07, 2014, 19:50:24 »
Mam problem z moim g940- działa jak marzenie w DCS i w X-plane, ale w FSX nie da się go używać. Generalnie działa wszystko oprócz przepustnicy- nie mogę jej przypisać w ustawieniach osi. Próbowałem ustawiać przez profiler Logitecha, ale dupa. Obecnie mam wyczyszczone przypisania w profilerze, w FSX mam ustawione wszystko oprócz właśnie przepustnicy. wszystkie niepotrzebne przypisania usunąłem. Co jakiś czas bez żadnego powodu FSX przestaje w ogóle wykrywać którekolwiek z urządzeń (tzn są do ustawienia tylko osie myszy). W panelu sterowania wszystkie osie działają prawidłowo, kiedy kilkam kalibrację w FSX i próbuję wejść w ustawienia urządzenia przepustnicy dostaję komunikat windowsa "urządzenie nie jest podłączone", czy jakoś tak.
Windows 8.1
Logitech profiler 5.10.127 (polecana wersja dla g940), zainstalowana aktualizacja firmware dla g940
FSX Acceleration
FSUIPC
EDIT: Aha i zastosowałem też trik z ustawieniem "suwaka" na pozycję 2 i czyszczenia wszystkich przypisań wliczając w to klawiaturowe.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 07, 2014, 20:16:44 »
To jest bardzo dziwne, bo u mnie w FSie wszystko działa bez problemu, wliczając też maszyny wychodzące poza default jak Bell 206 od Dodo, czy VRS F/A-18E.

W opcjach FSa wszystkie trzy urządzenia są widoczne, podpięcie osi działa bez problemu, profiler ten sam co u Ciebie, aktualizację firmware też mam, FSUIPC mam niezarejestrowane. Z tym, że u mnie OS to jest Win7. Może wina leży po stronie Win8.1?

« Odpowiedź #51 dnia: Marca 07, 2014, 21:23:23 »
Bardzo możliwe, że to win8.1. Na 8 "przeleciałem się" ze dwa razy i nie pamiętam żadnych problemów. Przed chwilą popodpinałem urządzenie do różnych portów USB i znowu zaczęło działać. Zobaczymy co będzie jutro:/ Właśnie bardzo dziwne, że tylko w FSX mam taki problem...

« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 26, 2015, 13:00:01 »
Wczoraj w końcu do mnie dotarł G940 :). Jest to używany sprzęt był masakrycznie zakurzony, ale po przetarciu ściereczkami wygląda bardzo dobrze. No i działa :D. Jedynie gumka u podstawy drąga jest zniszczona (poprzecierana) a na lewym pedale jest kilka rys. Ogólnie wrażenia mam pozytywne stabilnie stoi na biurku, jest solidnie wykonany.
No ale czas zacząć się cieszyć nowym nabytkiem 8). I tu mam do Was pytania.

1. Jak zmusić te lampki na przepustnicy do zmiany oświetlenia w czasie klikania? Trzeba coś doinstalować bo mi świeca ciągle na żółto.
2. Czy w DCS można wykorzysta force feedback? W BOS-ie ta funkcja mi działała. Chodzi mi np o zastosowanie tej funkcji w czasie oddawania strzałów z A-10C. A może i innych maszynach, tylko ją przez moment testowałem i to nie działało.
3. Podzielił by się ktoś profilami do DCS-a a może i IŁ-2 BOS :). Pobrałem jakieś z sieci ale zdaje się są niekompatybilne z obecną wersją gry.
4. Czy robiliście jakieś modyfikacje Joysticków? Wymiana łożysk, zabezpieczenie kabla w przepustnicy, likwidacja luzów....?
5. Czy u Was drążek po podłączeniu zasilacza jest delikatnie przechylony w lewą stronę? U mnie to występuje. Może to kwestia regulacji dokręcenia czegoś.

Będę wdzięczny za pomoc :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 26, 2015, 16:04:48 »
1. Trzeba oddzielne oprogramowanie. Ja to olałem. ;)
2.-
3.-
4. Nic. Działa już  hmmm 4-5 rok katowania.
5. Jest równo. Może jest to  kwestia za lekkiego ustawienia centrowania sprężyny.

« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 28, 2015, 15:13:26 »
Do FSX znalazłem fajne oprogramowanie do tych lampek: http://g940.x2software.net/download/ Niestety za FSX nie przepadam. Do obsługi LED-ów w DCS znalazłem coś takiego: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=45895&page=8 niestety z moją znajomością angielskiego, nie dam rady tego uruchomić :(. Może jest ktoś na forum kto bawił się tym oprogramowaniem i by mi to wyjaśnił. Co do drąga to ewidentnie stoi w pozycji delikatne "spocznij", na lewą stronę. Centrowanie sprężyny dawałem na max ale nic to nie zmienia. Przyjdzie mi chyba zobaczyć co jest w środku, bo w okolicach centrum wyczuwam delikatny luz i tak jak by "trzeszczenie". Też tak macie? Chodzi mi o te dziwne dźwięki w okolicach centrum.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 23, 2016, 09:32:51 »
Sorrka za odkopanie tematu, ale mam dość upierdliwy problem z zestawem G940. Co jakiś czas (przeinstalowanie systemu, brak użytkowani/podłączenia) lubi pozamieniać kolejność urządzeń w systemie. Przykładowo. Miałem ostatnio 1. Joy 2. Przepustnica 3. Pedały. Abrakadabra i mam 1.Joy 2.Pedały 3. Przepustnica. Jak się domyślacie, sprowadza się to do zabawy configami i profilami co jest, jak wspomniałem na początku upierdliwe. Czy ktoś spotkał się z podobnym problem i zna szybki sposób jak to można "naprawić"?

Pozdrawiam
krv

« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 23, 2016, 10:00:02 »
Cześć. U siebie nie przypominam sobie takiego problemu.