Autor Wątek: Windows 7 / Seven  (Przeczytany 20214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows 7 / Seven
« Odpowiedź #30 dnia: Września 28, 2009, 13:46:48 »
Pewnie masz te partycje w systemie plików Fat32 lub 16. Trzeba sobie je przekonwerterować na NTFS.

Można to zrobić tak:

1. Start - w białym polu wpisz: "cmd.exe", teraz na górze na liście pojawi się cmd.exe - PPM i  (uruchom jako administrator)

2.Nastepnie wpisz polecenie: convert X: /fs:ntfs (gdzie "X" określa dysk bądź partycje do konwersji)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #31 dnia: Września 28, 2009, 16:08:01 »
Tak z ciekawości - jaki to ma związek z systemem plików? Przecież W7 czyta i zapisuje na FATach.

« Odpowiedź #32 dnia: Września 28, 2009, 16:10:18 »
Wszystkie partycje mam NTFS. I to mnie też bardzo zastanawia. Myślałem, że może za dużo jest dysków "primary" ale jeżeli XP wszystko widzi to tym bardziej powinien widzieć to Siódmy.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: Września 28, 2009, 16:12:23 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #34 dnia: Września 28, 2009, 16:23:12 »
Do Buildu bodajże 7226 system miał celowo zablokowany domyślnie "wjazd" na inne partycje. Zainstaluj sobie 7600.16385.090713-1255. "Będzie Pan zadowolony"  :020:
11:05 PM

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 28, 2009, 22:13:36 »
Ja miałem problem z niewidocznymi partycjami (NTFS) w wersji RTM :)

Okazało się, że z nieznanych powodów system nie zamontował tych partycji. Do niedawna myślałem, że montowanie do tylko w *nixach :D
Już nie pamiętam, gdzie się musiałem doklikać - chyba Control Panel\All Control Panel Items\Administrative Tools\Computer Managment a potem coś z dyskami, ale nie dam głowy. W każdym razie, nawet gdyby to był FAT to nie ma problemu, 7 widzi FATy (i całe szczęście, bo inaczej trzeba by formatować pendrivy :))

« Odpowiedź #36 dnia: Września 29, 2009, 00:28:10 »
Po wejściu w menedżera zarządzania dyskami pokazało mi się coś takiego.

Wszystkie partycje są widoczne jednak te z dysku gdzie jest zainstalowany XP nie mają nawet określonego rodzaju systemu plików. Nie można również wejść w jakiekolwiek opcje dotyczące tych dysków. Pokazuje się wtedy okienko z komunikatem "The operation failed to complete because the Disk Management console is not up to date. Refresh by using the refresh task. If the problem persist close the Disk Management console, then restart Disk Management or restart the computer." 
Po kilkukrotnym użyciu opcji "refresh" nie zaszły żadne zmiany. Być może jest to pewna ułomność wersji build 7100. Staram się znaleźć teraz wersje build 7600. Być może wtedy wszystko będzie chodzić prawidłowo.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Września 29, 2009, 09:48:25 »
Tak z ciekawości - jaki to ma związek z systemem plików? Przecież W7 czyta i zapisuje na FATach.

Fat32 jest starym systemem plików. Viste/Win7 z tego co czytałem nie zainstaluje się na Fat32/16. Ja domyślnie zawsze ustawiam NTFS więc nie mam jak tego potwierdzić. Przy okazji buszowania po forach trafiłem jakiś czas temu na dyskusję, gdzie właśnie ktoś miał podobny problem i pomógł ten patent. Stąd moja wypowiedź.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #38 dnia: Września 29, 2009, 10:29:16 »
Nie wiem jak z FAT16 ale na FAT32 Vistę i W7 można zainstalować bez problemów - sprawdzone. Sam korzystam tylko z NTFS'a, w przeciwieństwie do znajomego który uparcie siedzi na FAT32. Jak mówi oba systemy (64bit) zainstalowały się i działają bez problemów.

« Odpowiedź #39 dnia: Października 02, 2009, 15:50:59 »
Zauważyłem, że podczas instalacji Siódemki w wersji 76xx, w okienku wyboru partycji pod system, Siódemka w dalszym ciągu nie widzi wszystkich moich partycji. Widoczna jest jedynie partycja systemowa gdzie zainstalowany jest XP oraz partycje drugiego dysku (na którym ma być instalowana 7).

Czy ktoś z Was ma zainstalowaną 7 na innym dysku niż XP ?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Października 02, 2009, 16:06:13 »
Ja.

« Odpowiedź #41 dnia: Października 02, 2009, 17:29:29 »
Czy też masz/miałeś podobne problemy ?
Dysk z 7 chodzi na IDEE, dysk z XP na SATA ale nie wierzę, żeby to miało jakiś związek ze sobą.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Października 02, 2009, 19:21:53 »
Mam 3 fizyczne dyski, wszystkie na SATA. Dwa po 160GB i jeden nowy, kupiony specjalnie pod 7kę, 500GB. Wsadziłem ten nowy dysk, przy instalacji 7ki sformatowałem go sobie jak chciałem. Nawet nie patrzyłem co widział na tych dwóch starych dyskach.

Po zainstalowaniu okazało się, że jedna partycja ze starego dysku nie była widziana i musiałem ją podmontować.

« Odpowiedź #43 dnia: Października 29, 2009, 09:12:11 »
Jesteśmy już po premierze siódemki i dlatego pozwolę sobie zadać pytanko.

Czy ktoś z szanownych użytkowników tego forum zainstalował już Windows 7, a jeśli tak to czy sprawdzał na nim działanie iłka, HL i ventrilo?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #44 dnia: Października 29, 2009, 11:03:22 »
Jadę od 4 czy 5 miesięcy na buildzie 7600 czyli becie i z niczym poza kłopotami z karta TV nie miałem problemów. Iłek chodzi FB też, HL ventyl również. Ogólnie jestem baaaardzo zadowolony z sevena
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM