Autor Wątek: Wybór modelu i aparatury RC na początek.  (Przeczytany 3010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Wybór modelu i aparatury RC na początek.
« dnia: Lipca 24, 2009, 11:20:45 »
Już po raz kolejny zaczynam poważnie rozważać możliwość rozpoczęcia zabawy w RC, na początek chciałem zapytać o rzecz chyba najważniejszą, czyli wybór aparatury. Docelowo (przynajmniej tak w tej chwili mi się wydaje) byłbym zainteresowany modelami szybowców i elektroszybowców (na początek prawie na pewno pójdzie Easy Glider) później może jakiś spokojny dwupłatowiec elektryk albo bardziej zaawansowany szybowczyk - pod kątem tego typu modeli chciałbym zakupić możliwie optymalną aparaturę. Po lekturze rozmaitych for i artykułów na tapecie mam następujące nadajniki:

- Graupner MX-12
- Hitec Eclipse 7
- Hitec Optic 6
- Hitec Optic Sport 6
- Sanva VG 6000

Czy ktoś z osób doświadczonych w RC byłby w stanie dokonać jakiejś analizy porównawczej tych nadajników? Niektóre kwestie są dla mnie niejasne, a nie chciałbym wpakować się w aparaturę z jakimiś ograniczeniami ani z drugiej strony przepłacać za coś, czego nie wykorzystam. W szczególności interesuje mnie takie rzeczy jak:

- Czy wszystkie kanały w tych aparaturach są proporcjonalne?
- Czy istnieją jakieś (jakie?) ograniczenia względem późniejszego dopasowania odbiorników, serw i innego osprzętu (czy któraś z tych aparatur odmówi współpracy z określonymi typami tych urządzeń? Czy możliwe będzie stosowanie tańszych zamienników (np serwa Conrad zamiast Hiteca itp.)?
- Która z tych aparatur Waszym zdaniem prezentuje najlepszy stosunek ceny do jakości i możliwości?
- Mile widziane inne uwagi na temat aspektów, których nie wymieniłem.

Drugie pytanie dotyczy samego modelu. Nie ukrywam, że początkowe koszta trochę mnie przerażają (nie mam nic, więc jednorazowo muszę wydać masę pieniędzy, z czego sam model stanowi tylko mały ułamek tej kwoty, reszta to aparatura, ładowarki, pakiety, zespół napędowy itp. Jak już napisałem powyżej przymierzam się do Easy Glidera, tylko nie jestem pewien którą wersję wybrać. Najtaniej byłoby szybowiec,  jednak nie mam pojęcia czy znajdę w moim rejonie odpowiednie miejsce do latania (mam sporo wolnej przestrzeni, ale nie mam pewności jakie warunki termiczne będą tam panować, dlatego myślałem o wersji elektro. Rzecz w tym, że wersja PRO pod silnik bezszczotkowy to w sumie całkiem spory wytatek (trzeba dokupić zespół napędowy za jakieś 450 zeta, którego nie ma w zestawie). Czy zwykła wersja elektro (z silnikiem Permax 400) naprawdę jest tak słaba, że nie warto zawracać sobie nią głowy? Koszty byłyby znacząco mniejsze (silnik, regulator, przekładnię i śmigło dostaję wtedy w cenie zestawu).

Jako alternatywę roważałem też coś takiego: http://allegro.pl/item690493868_davos_1600_motoszybowiec_rc_siln_reg_3faz_bmi.html

Cały osprzęt w zestawie i to z bezszczotką, w ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej niż EG, tylko obawiam się czy sobie poradzę z pilotażem czegoś takiego na początku, a koszty kreta będą pewnie większe, niż przy EG.

Oprócz powyższego chętnie wysłucham wszelkich możliwych uwag na co jeszcze warto zwrócić uwagę, żeby nie wleźć na minę na samym początku. Nie ukrywam, że pieniądze grają sporą rolę, ale nie za cenę nadmiernych ograniczeń i późniejszych większych wydatków z tego tytułu.

junkers78

• Gość
Odp: Wybór modelu i aparatury RC na początek.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2009, 11:56:05 »
Graupner MX-12 Ja bym ci to polecił bardzo dobry nadajnik,chyba że chcesz 2,4 GHz DX-6 Park Fly DSM 6/6/4 S75 Mode 2 ale na tym też potrafią pojawić się zakłócenia.Na początek poleciłbym ci symulator i intensywny trening aby nawyku nauczyć się .Jeżeli chodzi o aparaturę analogową to to odbiornik nie musi być od kompletu tylko kwarce takie same muszą być tak jak w nadajniku tak i w odbiorniku,serwa to zdecydowanie mogę ci napisać że Hiteca są bardzo dobre i nie ma co kupować jakiś słabszych bo mogą ci odmówić posłuszeństwa ewentualnie Tower Pro temat mam już przerobiony,model może być na początek i tak go rozwalisz kilka razy albo raz konkretnie :004:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2009, 13:14:02 »
Aparatura typu park fly do modeli szybowców to chyba nienajlepszy pomysł. Pozostanę raczej przy komputerowych 35MHz (chyba że są jakieś godne uwagi 2,4GHz w sensownej cenie).  Co do modelu, to napisałeś, że "może być" ale nie napisałeś który. Zastanawiam się nad alternatywnym Davosem 1600 ze względu na niższy koszt całości w stosunku do EG z silnikiem bezszczotkowym. Co do symulatora, to męczę od dłuższego czasu Aero Fly Deluxe, póki co na joysticku.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 24, 2009, 17:52:02 »
Wyczytałem, że aparatury Graupnera oraz Sanvy nie posiadają wyłączników toru wysokiej częstotliwości (w przeciwieństwie do np Hiteca, Futaby czy Multiplexa). W związku z tym mam pytanie w jaki sposób można używać ich w połączeniu z symulatorami (chodzi mi o to, że podobno praca nadajnika ze złożoną anteną grozi jego uszkodzeniem, a latając w pokoju na symulatorze raczej ciężko trzymać antenę wysuniętą). Skoro nie da się wyłączyć nadajnika w takiej sytuacji, to jakie jest inne wyjście pozwalające na takie zastosowanie aparatury?.

junkers78

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 25, 2009, 13:57:27 »
Vowtchyn z tego co wiem to jeżeli wyciągniesz z nadajnika kwarc,to nic się nie stanie z radiem tylko żeby za długo nie używać przy symulatorze bo będzie się grzał generator.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 25, 2009, 15:22:54 »
Ile to jest "za długo"? Cały proces angażowania się w zabawę RC będzie w moim przypadku bardzo powolny ze względu na kasę. Planuję stopniowe zakupy, a pierwsze loty dopiero w okolicy przyszłej wiosny. Pierwszym zakupem miałaby być właśnie aparatura, więc przez długi czas będę miał możliwość katowania tylko symulatora.