Autor Wątek: Jak rozkręcić rączkę przepustnicy X52 (nie PRO) ?  (Przeczytany 1400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Jak rozkręcić rączkę przepustnicy X52 (nie PRO) ?
« dnia: Lipca 24, 2009, 13:28:54 »
Witam!

Mam problem z przepustnicą Saitek X52 - a konkretnie bocznym kółkiem (mój trymer wysokości!), które się ciężko obraca i skacze. Muszę przesmarować, przeczyścić potencjometr etc. etc. O ile otworzenie podstawy przepustnicy nie nastręcza problemu, to co z rączką? Czy ktokolwiek z kolegów ją otwierał? Jakieś kruczki, chwyty, coś, na co uważać? Jest tam N małych śrubek w obudowie, z czego min. 2 są bardzo trudno dostępne, nie wiem jak krótki śrubokręt trzeba by mieć, ja takiego nie posiadam :)

Jeśli ktokolwiek chciałby podzielić się swoim how-to jak rączkę rozkręcić i dostać się do potencjometrów, będę bardzo rad przeczytać. Z góry dziękuję!

Pozdrawiam!

PS: Strona http://saitek.ru/other/x52inside w sprawie rączki mi nic nie pomaga. Inne miejsca też. Może za krótko szukałem? Raczej nie.
PS: Nawiasem mówiąc jakość X52 jest straszna. Kontrola jakości w firmie leży :) Każdy egzemplarz inny!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Jak rozkręcić rączkę przepustnicy X52 (nie PRO) ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2009, 09:39:30 »
Dzięki za pomoc, udało się.

A robi się to tak:
1. odkręcamy co się da z rączki, podstawy w ogóle nie ruszamy!
2. zostaje jedna śrubka, do której trzeba mieć śrubokręt wysokości 2-3 cm
3. Nikt takiego nie ma, a więc: plan B
4. Odchylamy górę rączki, widzimy środek i naszą plastikową tuleję ostatniej śrubki
5. Odchylamy bardziej, bardziej...
6. Myślimy co dalej.
7. Można spróbować zgiąć jeden śrubokręt w literkę L i tak próbować
8. Albo - podważyć "tulejkę"
9. Albo - odchylać dalej, dalej... aż...
10. Trach! I po ptokach!
11. Pękła i nie ma, ostatnia śrubka na zawsze pozostaje w dolnej części obudowy rączki, a górną można swobodnie zdjąć
12. Dalej to standard: klęcie, pomstowanie, a potem psikanie, smarowanie i skręcenie z powrotem.
13. (mruczenie coś tam pod nosem)
14. Sprawdzenie czy działa - wszystko OK, jak nowe, prosto z fabryki Saiteka w Chinach Ludowych.

Jeszcze raz wszystkim dzięki! Polecam! S!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.