Autor Wątek: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight  (Przeczytany 113348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight
« Odpowiedź #345 dnia: Stycznia 27, 2014, 16:41:39 »
Dziękuję, no właśnie nagłe podmuchy wiatru są upierdliwe podczas lądowania przeważnie kończy się fikołkiem
 i tu mam problem, w jednym dniu pięknie siadam wszystkimi samolotami 10 na 10, a już nazajutrz z 10 startów 10 razy waliłem ryjem w glebę i kapotażowałem????.niby wszystko robiłem tak samo.
Mam jeszcze jedno pytanie zakupiłem wersję "Channel, Battles Edition, "sprzedawca zapewniał mnie, ze będą tam wszystkie mody, patche i wszystkie ( chyba wszystkie) samoloty. Real okazał się inny, Czy faktycznie musiałbym dokupić niektóre jednostki????
 pozdrawiam Mariusz

« Odpowiedź #346 dnia: Stycznia 27, 2014, 17:15:35 »
Mam jeszcze jedno pytanie zakupiłem wersję "Channel, Battles Edition, "sprzedawca zapewniał mnie, ze będą tam wszystkie mody, patche i wszystkie ( chyba wszystkie) samoloty. Real okazał się inny, Czy faktycznie musiałbym dokupić niektóre jednostki????
Masz wersję Steam-ową http://store.steampowered.com/app/244050/
Trochę samolotów tam już jest ;)
Dokupować nic nie musisz no chyba, że Ci na jakimś konkretnie zależy.
Jest wielu użytkowników RoF-a (w tym i ja) którzy mimo zakupu początkowej wersji pudełkowej (jeśli dobrze pamiętam to były chyba 4 maszyny) do dziś nie posiadają wszystkich samolotów.
Jest też kilka osób na naszym forum którzy posiadają wszystko :)
Decyzja należy do Ciebie, masz produkt kompletny a resztę zabawek zawsze możesz dokupić w sklepie RoF-a.
W tym urok tej formy dystrybucji ...

« Odpowiedź #347 dnia: Stycznia 27, 2014, 17:25:07 »
Napisałem się a Dako mnie uprzedził :). Nie będę już powielał tych samych wiadomości. Dodam tylko, że z ew. zakupami poczekaj na jakąś promocję. Kilka razy w roku robią dość konkretne wyprzedaże.

« Odpowiedź #348 dnia: Stycznia 28, 2014, 08:33:21 »
Maszyny z wwj są bardzo lekkie nie maja nawet hamulca a do tego wąskie koła które ryją ziemie. By uniknąć "fikołka" zwiększ moc silnika. 
najlepiej rób coś mniej więcej takiego.
- schodzisz łagodnie równasz lot minimalnie nad ziemią. Ja zwykle przed przyziemieniem jeśli na danym lotnisku będe siadac 1 raz robię najpierw koło szukam długiej optymalnej ścieżki podejścia i schodzę np lecąc wzdłuż jakieś drogi robiąc zwrot tuż nad jakimś miasteczkiem ipt
- lecisz nisko na 0 mocy aż do momentu kiedy maszyna wytraci prędkość do około zwykle 70km/h.
- następnie delikatnie z czuciem podrywasz podrywasz by nie przychaczyć czasem śmigłem i jeszcze wytracić prędkości.
- gdy samolot siądzie na ziemi i zaczniesz czuć ze mocno zwalnia zwiększ obroty silnika. Zwiększ je dość mocno spokojnie na 1.2 2/3 mocy. Nie ma co się bać że zacznie się wznosić.  Jak już szurasz po ziemi to już tak łatwo nie wystartuje
- stopniowo zdejmuj obroty korygując tor jazdy sterem kierunku aż do zatrzymania samolotu.
- Takim sposobem mięciutko posadzisz większość maszyn.

Problemy zaczną się z cammelem a zwłaszcza pubem które maja skokowo regulowane obroty a taki cholerny pub nawet na minimalnych nie traci siły nośnej tu lądowanie to już wyższa szkoła. Jak byś chciał spróbować to najlepiej nożycuj schodząc by wytracić max prędkości. Pod koniec mając minimalną prędkość dość ostro w dól i tuż nad ziemia max w góre. Jak dobrze pójdzie zaliczysz bezpieczne acz troche twarde lądowanie. Taka technika pilotażu  jest polecana w podaniach historycznych dotyczących tego typu maszyn i chyba jest najskuteczniejsza ale wymaga wprawy.

« Odpowiedź #349 dnia: Stycznia 28, 2014, 10:18:07 »
W samolotach z rotacyjnym silnikiem masz Blip Switch, którym odcinasz zapłon. Tak się właśnie zwalnia przy podejściu do lądowania. Musisz tylko pamiętać, żeby za długo nie trzymać go wciśniętego (max 5s.) bo silnik zgaśnie i będziesz siedział na kowadle.

- gdy samolot siądzie na ziemi i zaczniesz czuć ze mocno zwalnia zwiększ obroty silnika. Zwiększ je dość mocno spokojnie na 1.2 2/3 mocy. Nie ma co się bać że zacznie się wznosić.  Jak już szurasz po ziemi to już tak łatwo nie wystartuje.
Zamiast bawić się przepustnicą pociągnij drążek do siebie żeby tylna płoza zaryła w ziemi. Dzięki temu samolot szybciej się zatrzyma i będzie łatwiej uniknąć cyrkla. Praktykowałem to wiele razy na Nieuportach.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #350 dnia: Stycznia 28, 2014, 16:02:52 »
Pomocne przy lądowaniu w samolotach z silnikiem rotacyjnym jest zubożenie mieszanki paliwa. Na cofniętej przepustnicy te silniki nadal generują sporo ciągu.
http://www.youtube.com/watch?v=aYhtiDcqX3M
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #351 dnia: Stycznia 28, 2014, 17:06:18 »
Panowie serdecznie dziękuję za cenne rady, no tak jeszcze muszę się duuuuuzo uczyć.
 Kolego NaturPL- Twój nick kojarzy mi się z innym forum dot. subów -"PS" zbieg okoliczności, czy real????
 pozdrawiam
 Mariusz

« Odpowiedź #352 dnia: Lutego 26, 2014, 08:53:42 »
Nie siedzę w temacie - trochę nie ten wątek - ale co tam - do odważnych Świat należy - zapytam tu.
Czy ROF jest jeszcze rozwijany? Chodzi mi raczej o samą grę, jakieś poprawki, udoskonalenia (np efekty itp) niż o nowe samoloty.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #353 dnia: Lutego 26, 2014, 09:59:53 »
Raczej poprawki niż udoskonalenia. Od czasu pojawienia się rakiet Le Prieur chyba nic nowego i godnego uwagi nie powstało.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #354 dnia: Lutego 26, 2014, 10:11:22 »
Po którymś patchu misje zaczęły się szybciej wczytywać, ponoć to efekt udoskonaleń silnika pod BoS.

« Odpowiedź #355 dnia: Lutego 26, 2014, 11:00:59 »
Mam nadzieję, że po wydaniu Il2-BOSa oba tytuły będą równolegle rozwijane.

« Odpowiedź #356 dnia: Lutego 26, 2014, 12:34:26 »
Dzięki chłopaki. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że ROF jest już dziełem skończonym. Może drzemią w nim jeszcze jakieś ukryte pokłady jakości/wydajności, ale czuję, że niewielkie. Samoloty chyba też już wszystkie najważniejsze są. Teatr działań z definicji mocno ograniczony i właściwie już wyczerpany.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #357 dnia: Lutego 26, 2014, 13:06:30 »
To znaczy kupujesz Kelso czy nie ;) ?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #358 dnia: Lutego 26, 2014, 14:09:55 »
Tak pytam z ciekawości. Jeśli już to najpierw kompa, bo mój może brać udział w konkursie na najstarszą maszynę The Forum. Szansa na podium murowana.

« Odpowiedź #359 dnia: Lutego 26, 2014, 14:45:35 »
Ponieważ rozpoczęła się promocja RoF-a na Indie Gala - napisałem o tym tutaj http://il2forum.pl/index.php/topic,15323.msg305113.html#msg305113 - mam być może głupie pytanie:
Czy jest możliwość połączenia wersji Steam z wersją pudełkową?
Tak aby mieć wszystkie samoloty zakupione ze sklepu RoF-a oraz ze Steam razem ?
Bombowce za 3,99 USD + Vat taniej nie będzie :)