RoF nigdy nie był aż takim hitem jak np. seria Ił-2, w dużej mierze ze względu na to, że zdecydowanie mniej osób interesuje się lotnictwem tamtych czasów niż np. z II wojny światowej. Aktywność ze strony producenta jest mniejsza, ale właśnie wczoraj pojawiła się aktualizacja zawierająca nowy samolot: Hanriot.
Jeśli chodzi o aktywność użytkowników, to myślę, że, dobrze szukając, da się znaleźć zainteresowanych wspólnym lataniem. Mniej niż kiedyś, ale wciąż da się. 1PL z tego co wiem, też jest aktywny

- nawet mieliśmy w tym roku taką małą wymianę - wspólny lot w RoF. Sami w naszej eskadrze też czasem zbieramy się na niezobowiązujące potyczki w RoF, ponieważ większość członków symulator posiada, a lot na "szmatolocie" jest miłą odmianą od huku silników odrzutowych.
Moim zdaniem jeśli chodzi o opłacalność, to dla kogoś, kto zaczyna zupełnie od zera, najlepiej kupować wersję na Steam. Kiedyś w paczce od Indie Gala były za bardzo małe pieniądze (kilka Euro?) Channel Battles Edition, Furious Wings DLC, Legendary Bombers. Wydaje mi się, że klucze na te paczki są do dostania w internecie (w sensie: jakimś sensownym źródle, a nie na Allegro). Poza tym co jakiś czas są przeceny na samym Steam, zwykle -50%, ale w grudniu w ramach Winter Sale było przez 8 godzin -75%. Ja skorzystałem wtedy z okazji i udało mi się kupić wszystkie dostępne wtedy na Steam pakiety za łączną kwotę 45,42 Euro, co uważam za świetny interes. Na Steam jest prawie cała zawartość, bez czterech samolotów (mają pojawić się w tym tygodniu) oraz wszystkie modyfikacje do samolotów.
Poza tym polecam na początku pobawić się darmowymi samolotami w RoF, samemu pooglądać jak to wygląda na serwerach multi i przekonać się, czy to jest to, czego poszukujesz.