Autor Wątek: Nie działa oddalanie widoku w kokpicie w RoF.  (Przeczytany 4407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline panzerjager

• *
  • Fritz Rauch
Nie działa oddalanie widoku w kokpicie w RoF.
« dnia: Sierpnia 06, 2009, 00:26:01 »
Panowie,ktoś ma jeszcze problemy ze zbliżeniem-oddaleniem widoku w RoFie?Jeden raz odpalam gre-nie moge cofnąć widoku w kokpicie tak żeby mi objął zegary,za innym razem moge,nic z tego nie rozumiem...i nie mówie o tym problemie z F10 bo po tym patchu/hotfixie to nikomu nie działa.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2009, 23:06:03 wysłana przez KosiMazaki »
Pomerania 1945
Co. E 75th 9th Infantry Div. "Riverine Rangers"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Problem ze zbliżaniem-oddalaniem widoku w RoF
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 06, 2009, 00:47:03 »
Przed chwilą skończyłem latać i było ok.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 06, 2009, 09:15:14 »
Prawdopodobnie masz zdublowane kontrolery w ustawieniach (klawisz/przycisk dżojstika/myszka). U mnie działa OK. Za to mam problem z FreeTrackiem. Działa bez zbędnych kombinacji, ale mało płynnie, pomimo dość przywoitej ilości klatek w grze (około 30-40). Przy tych samych ustawieniach na tym samym profilu w DCS i w Loczku jest płynnie, natomiast w RoF przy obracaniu głową pojawia się specyficzne skakanie (nie duże przycięcia, ale jakby "mikroskoki" w dużej ilości) powodujące szybko zmęczenie oczu.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 06, 2009, 22:41:09 »
Miałem podobnie z TrackIR, pomogło przestawienie wszystkich suwaków z zakładki "Camera" maksymalnie w lewo. Pewnie da się to lepiej ustawić, ale wolę ten czas przeznaczyć na latanie ;-)

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Nie działa oddalanie widoku w kokpicie w RoF.
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2009, 08:11:21 »
Podepnę się pod istniejący temat dotyczący widoków z kabiny.
Czy jest jakiś sposób aby "wyłączyć" płynne rozgladanie się hatem ?
Czyli zrobić to tak jak jest ile.
Hat w lewo -widok z lewej strony. Powrót hata do neutralnej pozycji - centrowanie.
Jest to mozliwe ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2009, 10:45:07 »
W opcji Input/Camera mam ustawione "Snap mode" oraz "Centered snap view". Wszystko pracuje tak jak opisujesz.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2009, 11:31:09 »
W opcji Input/Camera mam ustawione "Snap mode" oraz "Centered snap view". Wszystko pracuje tak jak opisujesz.

Podziękować :-)

Ramm.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2009, 13:04:42 »
Ja też skorzystam i z okazji i zapytam.

Czy miał ktoś z was problemy z uruchomieniem freetracka?
U mnie niestety nie wiedzieć czemu nie działa - kombinowałem, przeinstalowałem, i niestety nic.
W IL2, FSX, LO, Działa doskonale, a w ROF gdzie jest najbardziej potrzebny niestety nie!

Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2009, 13:11:43 wysłana przez ralu »
HL-EKG_Ralu

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2009, 18:20:04 »
Jeszcze jedna sprawa.
Pokombinowałem już z ustawieniami i było by zupełnie super, gdyby nie jedna rzecz.
Wszystko ładnie, pieknie, uber, ahh i ohhh ... do jednego momentu.
Maxymalnie oddalony widok (aby cokolwiek widziec naokoło) - wciskam hata aby się obejrzeć za siebie, puszczam hata do pozycji neutralnej - wszystko wraca, ale nie na oddalonym widoku, ale na jakimś pośrednim - który jest mi do niczego nie potrzebny.
Moża to tak wykombinować aby pomimo zmiany widoków - POV pozostawał w niezmienionym położeniu ??

Ramm.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 10, 2009, 19:01:53 »
Jeszcze jedna sprawa.
Pokombinowałem już z ustawieniami i było by zupełnie super, gdyby nie jedna rzecz.
Wszystko ładnie, pieknie, uber, ahh i ohhh ... do jednego momentu.
Maxymalnie oddalony widok (aby cokolwiek widziec naokoło) - wciskam hata aby się obejrzeć za siebie, puszczam hata do pozycji neutralnej - wszystko wraca, ale nie na oddalonym widoku, ale na jakimś pośrednim - który jest mi do niczego nie potrzebny.
Moża to tak wykombinować aby pomimo zmiany widoków - POV pozostawał w niezmienionym położeniu ??

Ramm.

Okazuje się, że można :-)
Klawisz F9 steruje (może właściwsze słowo - przełącza) mozliwościami sterowania ruchami głowy.
Jest to "Head: snap mode" w sekcji "Pilot head control".
Ustawiając najdalsze oddalenie POV - naciskamy klawisz F10 (w tej samej sekcji - "Head: save snap") i gotowe.
Cokolwiek byśmy robili - po obrocie głowy - widok zostaje w "zapisanym" położeniu.
Oczywiście to wszystko jest istotne dla kogoś kto nie uzywa TR :-)

Ramm.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 22, 2011, 22:33:42 »
Cześć Panowie 

Mam problem z zoom'em. Na początku udało mi się ustawić pełny zoom tzn: hat w górę i mam widok przybliżony maksymalnie. Teraz za cholerę nie mogę wrócić do wcześniejszego ustawienia. Wymiękam już sprawdziłem wszystkie możliwości chyba. Dodam, że czasem używałem klawisza f10 (na poczatku wątku ktoś wspomniał o tym)
Mogę jedynie ustawić powolny zoom ( powolne przybliżanie/oddalanie widoku). Podpowiedzcie jak opisana jest ta funkcja w "pilot head control "

help...