Autor Wątek: Rejestracja Parametrów  (Przeczytany 2301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NieznanySprawca

• Gość
Rejestracja Parametrów
« dnia: Sierpnia 12, 2009, 22:05:23 »
Koledzy mam problem. Potrzebuję się dowiedzieć jak się rejestruje parametry lotu w FS2004. Konkretnie: współrzędne geograficzne samolotu, wysokość QNE (ewentualnie QFE), prędkość wznoszenia, prędkość TAS.
Potrzebuję tego do pracy magisterskiej. 

Odp: Rejestracja Parametrów
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2009, 13:22:56 »
Podstawowe dane możesz uzyskać w analizie lotu - (ESC i FA), jeżeli chodzi Ci o dokładniejsza analizę to myślę, że
http://www.simviation.com/fsxutilities1.htm
http://www.fs-recorder.net/
http://secure.simmarket.com/eszett-solutions-sz-flight-data-recorder-for-fsx.phtml
Znalezione u wuja Google pod flight data recorder+fs
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2009, 13:38:09 »
Dane wyciągane przez FSUIPC można wygodnie podglądać w FSInterrogate.

NieznanySprawca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2009, 18:26:38 »
Dzięki, chłopaki za pomoc. Przyda się.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2009, 13:18:07 »
Wiem, że do "Projekt Tupolew" jest specjalny program rejestrujacy parametry lotu, to już jest inżynierskie i w pełni naukowe oprogramowanie.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2009, 13:36:14 »
Tak, niektóre skomplikowane dodatki mają własne rejestratory parametrów lotu, jednak to niestety zdecydowana mniejszość. Troszkę łatwiej by było coś podsunąć, gdyby autor tematu opisał, co chce uzyskać - możliwość podejrzenia parametru w dowolnej chwili, zapis wszystkich parametrów i ich zmian w czasie (tutaj pomocny może się okazać log z FSUIPC) czy jeszcze coś innego?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2009, 19:02:50 »
I czy umie programować... bo napisanie czegoś takiego dużym problemem nie jest.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

NieznanySprawca

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2009, 14:44:09 »
Konkretnie to potrzebuję mieć zarejestrowane parametry w czasie. rejestrator powinien je móc zapisać do pliku (najlepiej tekstowego). A co do programowania to znam się trochę na c++, więc jeżeli nie jest to takie trudne to może sobie poradzę.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2009, 20:38:39 »
Stworzenie czegoś takiego nie jest trudne. Jeśli musi to być zewnętrzna aplikacja i FS2004, to niestety nie da się tego zrobić prosto z pudełka, ale pomocą jest podlinkowany tutaj wcześniej FSUIPC + WideFS z tej samej strony. FSUIPC to rzecz trudna do zdefiniowania, jest to jednocześnie płatny dodatek umożliwiający zabawę trochę bardziej zaawansowanymi opcjami, ale też darmowy interfejs dla programistów którym nie wystarcza funkcjonalność standardowego SDK Flight Simulatora. Szczegółów nie znam, bo bawię się FSX a tam FSUIPC jest do takich rzeczy zbędne, a dane z symulatora można odczytywać i zmieniać nawet z aplikacji napisanej w C# działającej na innym komputerze.

Chyba prostszą alternatywą jest napisanie własnego gauge'a i podczepienie go pod samolot który lot chcesz rejestrować. "Gauge" to dll'ka (czyli C albo C++) która jest ładowana razem z wybranym samolotem (i usuwana z pamięci po zmianie samolotu na inny). Gauge nie ma żadnych ograniczeń, działa w systemie z tymi samymi uprawnieniami co symulator więc żadnym problemem nie jest zapisywanie parametrów lotu do pliku prawie gdziekolwiek na dysku. Wadą jest to że trzeba taki gauge włączyć dla każdego samolotu dla którego chcesz robić logowanie poprzez dodanie wpisu w pliku panel.cfg samolotu. Jest to rozwiązanie które preferowałbym ze względu na prostotę napisania czegoś takiego (w FS2004, w FSX opcja 1 byłaby lepsza) no i w razie czego jestem w stanie coś doradzić.

Aha, jest jeszcze opcja żeby zrobić moduł. Jest to dll który siedzi sobie w folderze "Modules" i działa wtedy kiedy działa symulator.  Ale jak to zrobić w FS2004 to nie wiem, nie wiem też czy zapewnia łatwy dostęp do zmiennych, w FSX się trochę pozmieniało.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

NieznanySprawca

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2009, 13:25:35 »
Koledzy, zarejestrowałem sobie loty w tym fs rekorderze i wszystko ładnie działa. Niestety potrzebuję w jakiś sposób wydobyć z tego pliku *.frc, do którego jest zapisany lot, konkretne dane. Prędkość, wysokość itp. Szukałem jakiegoś konwertera pliku frc do txt, ale niczego nie znalazłem. Z tym pisaniem programików to sobie nie dam rady bo za mało znam fs'a i zapewne zbyt dużo czasu by mi zajęło dojście do prawidłowego rozwiązania.
Jeżeli któryś z was wie coś na temat wyciągnięcia tych danych z pliku frc, albo jakiegoś innego sposobu na zarejestrowanie tych danych (plik ostateczny powinien być w formacie txt lub innym podobnym tak żebym mógł porobić z tego wykresy (dane od czasu)), to będę dozgonnie wdzięczny.
(posiadam fs2004 wiec tylko na ta wersje prosiłbym o rozwiązania.)   pozdro.

NieznanySprawca

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 24, 2009, 16:43:01 »
dobra panowie udało się!!
znalazłem fantastyczny programik GUI_converter i mam to czego chciałem.
Dzięki za pomoc wszystkim.
pozdro