Autor Wątek: Pytanie do projektantów ewentualnie twórców  (Przeczytany 3914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MacSen

• Gość
Pytanie do projektantów ewentualnie twórców
« dnia: Sierpnia 30, 2009, 23:35:34 »
Witam. Tak ostatnio badam z różnych stron modele samolotów do MSFSX i widzę że te popularne jak F-y wszelkie czy Spitfire Mustangi i aż jeden z babolem BF-109 są praktycznie wszędzie w wersji  free bądź payment(ale  nie o to tu chodzi).  A ponieważ  ojcu mojemu( no dobra nam dwóm razem) strzeliło  do głowy kupowanie „Wielkiej Encyklopedii Lotnictwa” ( ktoś zaraz powie że to szit choć osobiście mi się i pismo i filmy w stylu kronikarskim bardzo podobają) to mam dostęp do masy dość szczegółowych fotek wielu latadeł.
I tak mi padło na mysl co by  zmajstrować  do MSFSX jakieś  fruwadełko. Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie będzie to ot tak hop siup i gotowe. Jakie narzędzia  będą mi potrzebne. I ewentualnie co skąd mam zassać.

empeck

• Gość
Odp: Pytanie do projektantów ewentualnie twórców
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2009, 23:49:29 »
Najpierw musisz się nauczyć modelować obiekty 3d (Gmax, 3dsMax, FSDS), potem zapraszamy tu: http://simhangar.com/forum/

Materiały do stworzenia maszyny to przede wszystkim: manual, wszelakie monografie, dobre rysunki i zdjęcia detali (tu ilość zdjęć idzie już w setki ;))

Przygotuj się na to, że trzeba się naprawdę dużo nauczyć. Długie miesiące, o ile nie lata nauki :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2009, 00:24:13 »
I zacznij od czegoś prostego ;)

MacSen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2009, 00:33:18 »
To się rozumie że na pierwszy "strzał" nie ruszę  bóg jeden wie jak skomplikowanej maszyny. Ale jedno jest pewne zacznę od poprawiania zburaczonych tekstur. Bo sie wściec można kiedy widzę świetny z zewnątrz model B-25 http://img33.imageshack.us/img33/2826/clipboard02ymv.jpg a w środku owszem wszystko klikalne i przeciągalne ale oparte o niskiej jakości foteczki. No po prostu płakać się chce. A tak to sobie do GIMP-a lub Photoszopa ( jak kupi mi go ktoś ) siądę i podkleję ustrojstwo lepszą teksturką   

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2009, 00:49:43 »
Żebyś mnie źle nie zrozumiał, jeżeli robisz, to zrób to do czego masz wszystkie potrzebne materiały, a maszyna nie ma np zbyt wielu przyrządów w kokpicie, czy powiedzmy nietypowej ilości silników i tym podobnych udziwnień.

Moim błędem było zabranie się za Sikorskyego S-61N - do tej maszyny praktycznie nie ma dobrych rysunków - musiałem robić swoje, aż w końcu odłożyłem na później (i tak mówiłem, że będzie gotowy na FS11  :118:). Potem zabrałem się za Sikorskyego S-58JT, skontaktował się ze mną pilot co na nim w stanach lata i podesłał mi kilka zdjęć detali i manuale, niestety są zbyt zajęci by zrealizować w tej chwili moją listę potrzebnych zdjęć, wiec i program zawieszony chwilowo:

Natomiast oszczędzę Tobie spooooooro czasu, oto NAJLEPSZY dostępny tutorial tworzenia maszyn do FSa: http://www.flightsimonline.com/C162/

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2009, 09:11:51 »
Na tutorial robienia samolotu to "trochę" za wcześnie. Programy do tworzenia 3D mają mało wspólnego z jakimkolwiek innym softem, z którym miało się do czynienia uprzednio, ilość nowych, specyficznych dla tematu zagadnień jest ogromna dlatego proponuje ograniczyć się/zacząć od ogólnych tutoriali 3D, nie związanych z samolotami.

pozdrawiam
ROB

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2009, 10:29:21 »
Nie widzę tutaj problemu, szczególnie, że ten tutorial opisuje techniki modelowania i w zasadzie jest idealny właśnie na początek. No chyba, że ktoś chce wykonywać modele w innym oprogramowaniu niż gmax, czy 3D studio.

MacSen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2009, 11:21:20 »
Nie jest źle już wiem jak zmajstrować kostkę teraz wybadać muszę jak tą kostkę nauczyć latać  :002:
Jak już klocki bedą latały to wezmę się serio za jakieś konkretne fruwadło.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Września 02, 2009, 01:54:24 »
Zapomniałem dodać... dobrze jest przy okazji zaopatrzyć się w trochę audiobooków, kursów językowych i dobrej muzyki - trzeba zająć czymś słuch ;)

Dan Ariely - "Predictably Irrational"
Michael A. Roberto - "The Art of Critical Decision Making"
Brian Tracy - "Psychology of Achievement"
Brad Miner - "Compleat Gentleman"
Kurs języka niemieckiego Michel Thomas

To przykłady rzeczy jakie zdążyłem już odsłuchać (niektóre wielokrotnie) siedząc po nocach dłubiąc w modelu 3D lub teksturach... do kodowania tylko muzyka - u mnie najczęściej Battlestar Gallactica OST (sezon 1 i 2) i Billy Idol "Cyberpunk"  :020:

MacSen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 02, 2009, 17:27:02 »
No to już klocek nauczyłem latać XD Teraz to samo tylko jakąś bardziej złożona bryła( wyczaję tylko jak sie robi powierzchnie ruchome a'la stery itp) i będzie  super

« Odpowiedź #10 dnia: Września 03, 2009, 01:09:15 »
- to będzie "super", czy będzie Łoś?? :D A poważnie to ktoś zaczął robić już Łosia do FSX, była już opracowana chyba wstępnie bryła; poszukaj w sieci na forach (PL) i skontaktuj się może z nim jak się podszkolisz, bo projekt zdaje się jest NIESTETY zawieszony.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2009, 09:30:17 »
Łoś jako pierwszy model to gwarantowana klęska. Jest to bardzo skomplikowana maszyna, zarówno pod względem 3d, jak i oprogramowania go.

MacSen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2009, 09:40:22 »
Panowie. Znając siebie to nim coś puszczę kantem to najpierw musi być to zapora większa niż zapora Hoovera.
Jeśli tylko nienatknę się na jakieś wielce poważne kłopoty to choćby to miało trwać to go skończę choćby tylko dla własnej dumy  :002: ale będziemy nim latać. Obecnie i tak uczę sie budować latające klocki zresztą już klocek i walec nauczyłem latać XD

Maciuś

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 12, 2009, 23:21:13 »
Nie będę zakładał nowego tematu po prostu tu się spytam.

Otóż kumpel dał mi bardzo dużo  modeli  samolotów do FSX ( świetna jakość) Ale jest problem nie mają wirtualnych kokpitów a tylko 2D. I teraz moje pytanie jak do w sumie zamkniętych już projektów zrobić i wmontować VC.

« Odpowiedź #14 dnia: Października 13, 2009, 23:05:14 »
Witam, podpinam sie pod pytanie Maciusia, mam darmowy model Embraer-a 170 dodałem do niego teksturki LOT-u ale strasznie brakuje kokpitu VC, czy ktoś gdzieś widział takowy bo ja nie potrafię go znaleźć i jak go dodać by wszystko działało ??? Jeśli znajdę taki w innym modelu da się go jakoś przenieść ????

Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz