Autor Wątek: Track IR 'szarpie' pomimo dużej ilości FPS  (Przeczytany 4822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Track IR 'szarpie' pomimo dużej ilości FPS
« dnia: Września 01, 2009, 22:17:42 »
Jak w temacie. Ma ktoś taki problem? Mam w RoF od 30 do 50 fps, a TrackIR działa jakby ich było z 10, albo mniej. Bardzo szarpie, przez co płynne rozglądanie się jest niemożliwe. Sama gra jest płynna.

W FSX i DCS takich problemów nie mam, pomimo, że czasem mam w nich nawet do 20 FPS - przy tych 20 FPS w FSX i DCS Track działa płynniej niż w RoF przy 50.

TrackIR 4, oprogramowanie 4.1 Build 36

kapulet

• Gość
Odp: Track IR 'szarpie' pomimo dużej ilości FPS
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2009, 22:31:04 »
Jest najnowsza wersja oprogramowania 5.xxx. Może to pomoże. http://www.naturalpoint.com/trackir/06-support/support-download-software-and-manuals.html

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2009, 22:44:16 »
Mam wrażenie że u mnie poprawiło się w 1.006, wcześniej zresztą też nie było źle.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2009, 22:58:01 »
Właśnie w 1.006 jest tak samo jak wcześniej. Zmiana sterów Tracka na v5 trochę pomogła, da już się rozglądać bez większych zgrzytów, ale rewelacyjnie nie jest :(

« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2009, 23:26:06 »
Mam podobne odczucia przy rofie w porównaniu z fsx, stery te same i wersja również, może taki urok albo kwestia dostosowania profilu ;) więcej fps i większe szarpanie.(reinstalacja tracka nie pomogła). Ktoś znajdzie rozwiązanie będę wdzięczny.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 02, 2009, 00:02:24 »
U mnie też z początku track szarpał, po wymianie sterownika na 5.0.300 jest OK.
Teraz ewentualne zacięcia są wyraźnie zgrane z zacięciami gry.
Wydaje mi się, że Fraps nie pokazuje fps tak całkiem na bieżąco i małe zacięcia mogą nie być zauważalne na liczniku ekranowym (choć powinny się dać wyłowić w tabeli - trzeba włączyć "Save detailed benchmark statistics").

empeck

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 02, 2009, 00:34:12 »
kakol - ale u mnie szarpie tylko Track. Gra jest bardzo płynna. Szarpanie jest niezależne od fpsów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2009, 12:43:49 »
a sprobuj ustawić jedno jajko na proces TrackIRa. Taka luźna sugestia.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #8 dnia: Września 02, 2009, 22:04:34 »
Proponuję w zakładce INPUT -->  Game Settings --> Pilot head control - wyczyścić wszystkie pola za wyjątkiem ewentualnie "snap center" czyli centrowanie widoku: default numpad_5.
Powinno pomóc  :001:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 03, 2009, 00:31:45 »
Trochę pomogło, zarówno podpięcie Tracka pod jeden core, jak i wywalenie wszystkich pól w Input (albo to efekt placebo), wygląda na to, że na obsługę RoF i Tracka jednocześnie mam za słaby sprzęt :D

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Września 03, 2009, 07:47:50 »
Z tego co było w readme patcha, był problem z trackirem + włączonym force feedback. Może sprawdź co masz u siebie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2009, 12:47:57 »
Niezbadane sa losy RoF'a ;) U mnie tylko byla tragedia w wersji 1.000 potem juz gra muzyka a uzywam i FF i TiR4Pro. Nie wiem jak w 1.006 ale mam nadzieje ze mi niczego nie pokaszanił akurat w tej kwestii.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2009, 13:27:26 »
U mnie się nie zmieniło, jak szarpało, tak szarpie :D

Sprawdzę jeszcze z tym Force Feedbackiem.

« Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2009, 15:20:58 »

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić więc piszę tutaj , po mniej więcej pół godzinie  zabawy w Rof
zaczynają mnie boleć oczy , w innych simach czas  nie ma znaczenia mogę
siedzieć przy monitorze i 5 godzin  :002:,  może to z powodu jakichś mikro zacięć
chociaż ja ich nie zauważam , używam Track Ir 3 pro.
  Jak na razie skutecznie psuje mi to zabawę , nie da się wytrzymać dłużej niż godzinę  :015:.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 05, 2010, 08:47:55 »
Mam podobny problem z trackiem. Tzn po pewnym czasie gry, wydaje mi się że po kilkukrotnym przełączeniu widoków zewnętrznych TrackIr nagle muli. Zaskakuje z opóźnieniem i chodzi jak żółw. Video Memory na 95% wszystko prawie na maxa, gra chodzi płynnie w 1680x1050. Karta Asus GTX 275. Proc Quad Core Q6600. trackIr 4 ver. softu 5 ileśtam - najnowszy. Nie wiem ile FPS mam w grze.

ps. nie wiem jak przypisać proces do jajka
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM