Autor Wątek: APA.sq otwarte treningi - zapraszamy  (Przeczytany 2882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cygan

• APAsq
  • *
APA.sq otwarte treningi - zapraszamy
« dnia: Września 06, 2009, 10:54:55 »
Witamy !!!

Za kilka miesięcy VFAT 2009 , nasz zespół ćwiczy regularnie i z uporem tak aby jak najlepiej reprezenować polskich miłośników Lock On FC zgromadzonych
przedewszystkim na tym forum oraz wszystkich którzy nam dopingują.
Osiągnęliśmy poziom który pozwala nam na wykonanie lotu pokazowego w konfiguracji 3 + 1 czyli formacja 3 samolotów i jeden solista.

Dlatego chcemy zaprosić wszystkich chętnych na otwarte treningi.Pierwszy odbędzie się w dzisiejszą niedziele o 21.00.

Ideą treningów otwartych jest zaprezentowanie przez nasz zespół wszystkiego co do tej pory wypracowaliśmy, zaprezentowanie szerszej publiczności oraz dalsze doskonalenie umiejetności lotów w formacji na symulatorze lock on przed zblizajacym się VFAT 2009.
Niestety nie przewidujemy w najbliższym czasie organizowania wspólnych lotów dla chętnych z poza zespołu .W przyszłości jednak chcemy takie loty zorganizować.
Dlaczego nazwa "otwarty trening" a nie "wirtualny pokazy" ...bez muzyki i dopracowanej roli komentatora to jeszcze nie to.

Co zrobić żeby obejrzeć loty:

1.Lock on Flamming Cliffs 1.12
2.Team Speak - łączność oczywiście
3.Malowanie zespołu - ...bo jest ładne

dla tych którzy jeszcze nie posiadają dodatkowo
4.ModMan - ...do zainstalowania malowania

Oprócz punktu nr. 1 wszystko można znaleźć na naszej stronie  apa.sq  http://www.apasq.pl/download/index.php

IP serwera lock on i TS-a

94.72.113.204

Jak najlepiej obejrzeć loty?

Kilka wskazówek dla tych którzy nie pamiętają jak najlepiej wykorzystać opcję "spectator" dostępną w symulatorze.

Po zalogowaniu na serwer nie wybieramy żadnej koalicji porostu zostajemy w tabelce "spectator" i wciskamy OK i potem FLY .
Kiedy znajdziemy się na lotnisku domyślnym widokiem będzie widok F2 .Tu trzeba będzie przeprowadzić mały zabieg tak aby skierować kamerę do punktu obserwatora względem którego będą wykonywane wszystkie manewry.

Przechodzimy do widoku "jump to terrain view" - domyślnie CONTROL+KEY F11
Teraz możemy swobodnie sterować kamerą po lotnisku za pomocą myszki przemieszczając ja do przodu lub do tyłu za pomocą opcji klawiszy
"zoom in/out slow" - domyślnie KEY_MULTIPLY/KEY_DIVIDE czyli porostu / i * na klawiaturze numerycznej .
Kiedy znajdziemy się na wskazanym miejscu oraz po zakołowaniu samolotów na pas trzeba wybrać metodę sterowania widokami.

1.Zwyczajnie za pomocą myszki, jednak jak kłopotliwy bywa ten sposób wszyscy chyba wiemy.
2.Po skierowaniu widoku na dany samolot czyli prowadzący lub solista w zależności który będzie nad lotniskiem
  za pomocą "Lock view(cycle padlock)" - domyślnie KEY_DECIMAL pozwalamy aby kamera podążała za samolotem .
  Kiedy chcemy zmienić widok na samolot np. z prowadzącego grupy na solistę wykonujemy za pomocą "Unlock view(stop padlock) - domyślnie KEY_NUMLOCK
  dalej podczepiając kamerę powtarzając czynności jw.
3.Pomocne może być zbliżanie i oddalanie widoku czyli "External zoom in/out" - domyślnie CONTROL+KEY_MULTIPLY/KEY_DIVIDE

Uwaga!
Jeśli nie jest dostępne sterowanie widokiem zewnętrznym za pomocą myszki za pomocą programu LOCFG w opcji View/Global rozwiązujemy problem.
Lub "ręcznie" w folderze gry ....lockon/Confing/View/view.lua szukamy "External mouse = false" zmieniamy na true .

Kilka słów na koniec.
Prosiłbym o nie podejmowanie dyskusji w trakcie lotu.Wszelka obiektywna krytyka oraz pytania mile widziane ale dopiero po ladowaniu.
Chyba że bedzie utworzony dodatkowy kanał w TS na którym bedzie mozna swobodnie rozmawiać.
Wykonywanie screenshotow również może utrudnić nam zadanie z racji ewentualnych tzw. "lagów".
Jest to pierwsze takie przedsiewzięcie jakie podjął się nasz zespół dlatego prosiłbym o wyrozumiałość jeśli nastapią nieprzewidziane problemy techniczne .
Nie przewiduje że pojawi się raptem 50 chętnych jednak nie potrafimy powiedziec dokładnie ile osób w trybie spectatora będzie w stanie "udzwignać" nasze łącze.
Myślę że 10 osób nie spowoduje zacięć w płynności.
Treningi otwarte beda organizowane regularnie w każdą niedziele , chyba wypadki życiowe sprawią inaczej wtedy dzień treningu zostanie zmieniony lub bedzie informacja na forum.

Zespól APA.sq życzy przyjemnej wizyty na naszym serwerze.

« Ostatnia zmiana: Września 06, 2009, 11:04:30 wysłana przez cygan »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

popkas

• Gość
Odp: APA.sq otwarte treningi - zapraszamy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2009, 17:10:38 »
Może się zjawię: )
A tak btw. ile taki trening trwa?
Czy mógłbym też puścić transmisje live dla kumpli którzy nie mają FC?

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2009, 14:53:05 »
Trening (pokaz) trwa ok 30 do 40 min licząc od postawienia serwera do zakołowania po lądowaniu.
Jeśli jesteś  wstanie puścić transmisje live (jakkolwiek miało by to wyglądać )
proszę bardzo , nasze treningi jak wspomniałem są otwarte dla widzów.

Niestety z powodu mojego wyjazdu dziś treningu nie będzie.
Następny trening dopiero we wtorek .... czy będzie otwarty, zależy od tego czy będą chętni.
Zwykle niedziela jest dniem pokazowym ale z jakiś powodów w tym dniu nie możemy latać wtedy przesuwamy na następny dzień treningu.

popkas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 15, 2009, 16:26:46 »
Jeśli dzisiaj będą treningi raczej się zjawię : )

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 15, 2009, 18:11:58 »
Dzis wyjątkowo o 20.00 zaczynamy

popkas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 15, 2009, 20:55:52 »
Dzis wyjątkowo o 20.00 zaczynamy

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem : ( Kiedy następny trening? W niedzielę?

Tal-Rash

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 16, 2009, 21:55:06 »
Właśnie sie zalogowałem i oglądałem latanie - chyba coś ćwiczyliście.
generalnie jestem pod oszałamiającym wrażeniem że takie rzeczy robicie.
Respekt wielki jesteście niesamowici. :karpik
Ja niestety na klawiaturze mogę sobie o takim lataniu pomarzyć pomijając kwestie umiejętności i czasu który posiadam na grę.

Offline Dare

• APAsq
  • *
  • #5 - WBCI
« Odpowiedź #7 dnia: Września 16, 2009, 23:35:44 »
Dziś mieliśmy troszeczkę gorszy dzień i nie wszystko wyszło jak powinno.
Miło jest usłyszeć/przeczytać pozytywne opinie na temat tego, co robimy :). Następnym razem zapraszamy również na TS.

Kolejny otwarty trening odbędzie się prawdopodobnie w niedzielę (20.09.2009) o godz. 20:00

popkas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 20, 2009, 15:11:38 »
Czekam.