Autor Wątek: Lądowanie Hornetem z ILS na lotniskowcu.  (Przeczytany 3053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k1oor

• Gość
Lądowanie Hornetem z ILS na lotniskowcu.
« dnia: Września 14, 2009, 15:20:54 »
Mam mały kłopot z lądowaniem na lotniskowcu.
Większość razów jestem z boku pasa i kończy się to "wywrotką".

Poza tym jak mijam punkt "Approach" to słyszę że mam mieć  "ILS  contact" czy coś takiego i za bardzo nie wiem jak tego ILS'a włączyć, bo jak już jestem w zasięgu świateł to jest za późno poza tym że nie bardzo wiem jak te światła powinny wyglądać jeśli jestem na właściwej ścieżce schodzenia...

Odp: Lądowanie Hornetem z ILS na lotniskowcu.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2009, 15:52:03 »
Żółte światło wskazuje pozycję obserwatora względem wymaganej ścieżki pionowej (podobnie jak PAPI/VASI) - poprzesuwaj samolot w trybie slew, a zobaczysz jak zmieniają się jego wskazania w zależności od pozycji. Jesteś pewien, ze lotniskowce w FSX mają w ogóle ILS?

« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2009, 18:39:17 »
Moim skromnym zdaniem nie mają, za to gdyby było stałe nieruchome miejsce w którym stałby lotniskowiec to dałoby się dodać takiego stałego ILSa w AFCADzie na 99%.
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 15, 2009, 15:20:39 »
Faktycznie, jak się "pochodzi" samolotem w trybie slew, to widać kiedy światło robi się żółte (OK), kiedy czerwone (za nisko), a kiedy zaczynają migać strzałki (za wysoko).

Szkoda, że nie ma ruchomego ILS'a, bo wtedy dałoby się zrobić misję z lądowaniem na lotniskowcu przy widzialności 1/2 mili  :o

empeck

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 10, 2009, 23:17:42 »
Jak się nie da, jak się da ;)

http://www.youtube.com/watch?v=ZplmhTGObQo

Właśnie dziś zainstalowałem, śmiga genialnie. Jest prawidłowy ILS, jest TACAN, minusem jest to, że musiałem wyłączyć 6dof w Tracku, kolimowanego HUDa w Hornecie z Acc zrobić się nie da, ale co tam. Jest super.

HUD: http://www.simviation.com/simviation/?ID=67&page=4&mark=7181

Dodatkowo polecam alternatywną, bardziej przezroczystą texturę HUDa, też jest na Simviation:

http://www.simviation.com/simviation/?ID=67&page=1&mark=3881

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 11, 2009, 14:52:38 »
Również polecam, odświeżanie mogłoby być szybsze, ale zalety przyćmiewają tą drobną niedogodność :) Oczywiście lotniskowiec "prawdziwego" (widocznego na FSowej mapie) ILSa ani TACANa dalej nie ma, jednak gauges symuluje wiązkę (co działa także z ruchomymi lotniskowcami), a nawet wymaga wybrania odpowiedniej częstotliwości. Autor niedawno wypuścił konfigurację HUDa do użycia z darmowym Goshawkiem (do pobrania również na Simviaton).

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2010, 21:01:48 »
A jaką częstotliwość ma defaultowy lotniskowiec?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2010, 21:33:02 »
111 MHz (albo kanał 47X).