Autor Wątek: Odbieranie sygnałów NDB za pośrednictwem radiostacji R-800L1  (Przeczytany 7256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odbieranie sygnałów NDB za pośrednictwem radiostacji R-800L1
« dnia: Września 28, 2009, 15:40:55 »
Pozwolę się zapytać bardziej zaawansowanych graczy…. . Czy można nastawić częstotliwość na R-800L1 tak aby odbierała NDB i strzałka na manualnym HSI pokazywała namiar na NDB? Pomijając ARK-22 czyli automatyczny odbiornik z ustawionymi na 8 kanałach z częstotliwościami BRL i DRL lotnisk gdzie możemy zmieniać to edytując jakiś tam plik w grze( ….lua)
Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji...

John Cool

• Gość
Odbieranie sygnałów NDB za pośrednictwem radiostacji R-800L1
« Odpowiedź #1 dnia: Września 28, 2009, 16:20:06 »
Nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd i nie sprawdzałem tej funkcjonalności ale o ile mi się wydaje chyba jest możliwe aby odbiornik ARK-22 a tym samym strzałka (RMI) na NPP (НПП) - tj. Nawigacjonnyj Pribor Pilota czyli busola był zestrojony z częstotliwością radiostacji R-800L1. W tym wypadku strzałka na NPP jest skierowywana w kierunku źródła emisji sygnału o danej częstotliwości emitowanego przez nadajnik R-800L1. W ten sposób na przykład, jeśli zadanie wykonuje para śmigłowców Ka-50, to lider może dostać informację o namiarze kierunkowym na drugą maszynę, o ile ta ma aktywowany nadajnik R-800 zaś liderowi udało się zestroić częstotliwość.

Z tego co wiem ARK musi wówczas pracować w trybie КОМП.

Upewnij się przy tym że przycisk УКВ-2 uruchamiający radiostację R-800L1 na prawym panelu jest w pozycji "włączonej". Na panelu sterowania tego radia jest również przycisk АРК który również musi być włączony.

Poszukał bym też na Twoim miejscu nieco informacji w części poświęconej "Automatic Direction Finder (ADF) ARK-22" w sekcji nawigacji.

Nie wydaje mi się natomiast aby było to możliwe z pominięciem ARK.

A tak na przyszłość - jak macie jakiś złożony problem jak ten powyżej to śmiało możecie założyć nowy temat gdzie można o tym podyskutować, raczej nie warto podklejać się pod pomoc dla początkujących bo i niezbyt to tam pasuje  :004:

John Cool

• Gość
Odp: Odbieranie sygnałów NDB za pośrednictwem radiostacji R-800L1
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 30, 2009, 01:05:13 »
Ostatnimi czasy czytywałem nieco manual i trochę pobawiłem się radiostacją R-800L1 (VHF-2). Sprawdziłem kilka rzeczy. Jak się okazuje, istotnie jest możliwość nastawy częstotliwości na R-800L1 tak aby odbierała nadający na niej nadajnik radiowy/radiolatarnię (NDB). W efekcie tym samym strzałka (RMI) na NPP (НПП) - tj. Nawigacjonnyj Pribor Pilota czyli po ludzku busola, pokazuje kierunek radionadajnika na którego częstotliwość została nastrojona radiostacja R-800L1. Warto jeszcze dodać że jeśli włączymy sobie NPP (HSI) na ABRISie, to kierunek ten na tamtejszym HSI wskaże nam również czerwona strzałka.

Aby uzyskać ten efekt należy się zastosować do wskazówek w moim poprzednim poście, osobiście zalecam jeszcze sprawdzić czy aby na panelu sterowania interkomem (również na lewym panelu przyrządów, po sąsiedzku z panelem sterowania R-800L1 i panelem "ZAPUSK" do uruchamiania silników) to duże pokrętło jest ustawione w pozycji (“УКВ-2”).

Interesująca jest jeszcze jedna cecha. Skoro możemy zestroić się z innymi NDB i odbierać od nich sygnał radiowy, tak aby RMI na NPP pokazywała nam jego kierunek, to jak się okazuje, możemy również zestroić się z nadajnikami cywilnymi. Takim nadajnikiem jest między innymi cywilna rozgłośnia radiowa nieopodal miasta Majkop ("Radio Majkop"). Mniej więcej na północ od lotniska znajduje się maszt radiowy z którego nadaje.

I teraz, aby zestroić się z nadajnikiem, musimy pobawić się czterema tymi śmiesznymi pokrętłami na panelu R-800L1. Służą one do nastawy częstotliwości, która jest wprowadzana w kHz, najmniejszą jednostką jest 25 kHz.

Format wprowadzanej częstotliwości jest zobrazowany na prostym wyświetlaczu tuż nad pokrętłami i składa się z 6 cyfr - trzy najbardziej znaczące to MHz, zaś kolejne trzy z prawej, na mniej znaczących pozycjach, ustawiają w kHz tysięczne megaherzów. I tak dwa lewe pokrętła służą do wprowadzenia całkowitych wartości MHz, natomiast dwa prawe - tysięczne MHz.

Aby zestroić się z rozgłośnią "Radia Majkop", nastawiamy wartość 125675. Jest to jak dobrze zrozumiałem odpowiednik pasma 125,675 MHz. Następnie, jeśli po wklepaniu  na panelu R-800L1 przełącznik “АМ-ЧМ” (AM-FM - chodzi o sygnał modulowany: modulację amplitudową/częstotliwościową) ustawimy sobie wajchę w pozycję "АМ" to w końcowym efekcie usłyszymy w interkomie audycję radiową i można sobie lot umilić muzyką  :063:

Tak nie mylicie się, toż to prawie jak w GTA i jeśli komuś to przyszło na myśl to skojarzenie jak najbardziej słuszne. No prawie, bo z tego co wiem lista takich NDB do zestrojenia się jest dłuższa, niestety jednak chyba tylko ten "Radio Majkop" nadaje audycję, a nie powiem, szkoda :) Niestety nie wiem czy inne NDB dałoby się przerobić na cywilną rozgłośnię ale kto wie, byłoby całkiem zabawnie ;)

Warto przy tym wiedzieć że rozgłośnia jest słyszalna w promieniu kilkudziesięciu kilometrów wokół miasta i lotniska Majkop, wylecenie poza ten obszar skutkuje zgubieniem sygnału.

Z tego co zdążyłem sobie posłuchać to w repertuarze rozgłośni jest m.in. kawałek "Stop Kran" zespołu "Putb na Dwoj", znany z jednego filmiku reklamowego Black Sharka (tego co Kamow kręcił slalom między ciężarówkami). Jeśli jednak komuś niespecjalnie on odpowiada, to może zajrzeć do katalogu:

[...główny katalog gry...]\\Sounds\Samples\RadioMayak

i może podmienić sobie pliki. Akceptowalnym formatem jest *.wav lub *.ogg. Na upartego może nawet uda się zaimportować jakieś audycje z GTA  :020:

Warto chyba wykonać szybki lot zapoznawczy aby sprawdzić tę możliwość. Więc uruchamiamy maszynę i startujemy z lotniska Majkop, aby być jak najbliżej nadajnika.

Podnosimy Kamowa... i w drogę!

Teraz musimy sobie sprawdzić kilka rzeczy i dokonać kilku ustawień. Nasz wzrok kieruje się na lewy panel przyrządów:

Interesuje nas panel radia R-800L1 (1.) oraz panel interkomu (2.). Widzimy że na panelu interkomu pokrętło nastawione jest w pozycji “УКВ-2” (3.), dalej mamy 6-cyfrowy wyświetlacz nastawionego pasma częstotliwości (4.) oraz wspomniane pokrętła regulacji (5.)

Panele R-800L1 oraz interkomu.

Teraz dokonamy sobie kilku ustawień: pokrętłami (1.) ustawiamy częstotliwość na jakiej nadaje rozgłośnia 'Radio Majkop' (2.), następnie na panelu sterowania radia wajchę (3.) ustawiamy w pozycję АРК (krokami w poprzednim poście sprawdzamy czy HSI działa poprawnie), dzięki czemu RMI już powinno się obrócić w kierunku nadajnika.

... trochę poklikamy...

Po przestawieniu przełącznika “АМ-ЧМ” w pozycję “АМ” już możemy cieszyć się w słuchawkach audycją radiową. Kontrolujemy przy tym wskazania klasycznego NPP (HSI) oraz przestawiamy ABRISa w tryb wyświetlania Nawigacjonnego Pribora. Czerwona strzałka na ABRISie dubluje nam kierunek wskazywany przez RMI na NPP. Na NPP kurs do stacji odczytujemy z ruchomej tarczy.

RMI oraz ABRIS pokazują nam kierunek nadajnika.

Warto się przekonać gdzież to jest, co nie? No to lecimy w zadanym kierunku:

Kilka kilometrów lotu, nuda, zieeew...

O! Czyżby to był ten maszt?

Jakiś nadajnik.

Podletujemy bliżej i... tak, jak najbardziej. Specjalnie przelatujemy tuż obok obserwując uważnie ABRISa kątem oka czy czerwona strzałka (dublująca RMI) się nie przekręci, uparcie wskazując kierunek nadajnika. Tak też się dzieje:

Radionadajnik rozgłośni "Radia Majkop" odnaleziony!

I nie powiem, tą opcją ED rozbroiło mnie kompletnie :D Jakby ktoś bywał Akułą w pobliżu Majkopu to teraz już wie że ma lek na nudę przy długich przelotach  :020:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 16, 2009, 17:35:20 »
Przewertowałem trochę forum ED, po czym natrafiłem w FAQ na post napisany przez Eugena Bivola ("EvilBivol-1") i okazuje się że istotnie można sobie zdefiniować w DCSie własny nadajnik i własną rozgłośnię. Wszystkie nadajniki zdefiniowane są w pliku Beacons.lua, zlokalizowanym w głównym katalogu gry pod ścieżką \...\Scripts\World\Radio\Beacons.lua.

Otwierając ten plik można odnaleźć w nim wspomnianą wcześniej definicję rozgłośni "Radio Majak":

beacons[167]={}
beacons[167]["name"]="Mayak"
beacons[167]["type"] = BEACON_BROADCAST_STATION
beacons[167]["position"]={}
beacons[167]["position"]["latitude"] = 44.744348 //szerokość geograficzna (stopnie)
beacons[167]["position"]["longitude"] = 40.093099 //długość geograficzna (stopnie)
beacons[167]["position"]["height"]=220.0 //wysokość-położenie nadajnika n.p.m.
beacons[167]["position"]["course"]=0
beacons[167]["frequency"]=125675000.0 //częstotliwość nadawania w Hertzach
beacons[167]["power"]=1500.0 //moc nadajnika w Watach
beacons[167]["modulation"]="AM" //typ modulacji (do wyboru "AM" lub "FM")
beacons[167]["path"] = "RadioMayak" //nazwa katalogu radiostacji w \...\Sounds\Samples\

Aby nadać nową rozgłośnię, wystarczy skopiować i przekleić w pliku powyższą definicję, po czym można wprowadzić własne dane (koordynaty tj. położenie nadajnika, wysokość n.pm., nazwę, częstotliwość, typ modulacji etc.). Można również zdefiniować w katalogu \...\Sounds\Samples\ oddzielny katalog (o nazwie identycznej jaką wpisaliśmy w powyższym pliku konfiguracyjnym w linii ["path"]), do którego następnie wrzucamy własną ścieżkę dźwiękową w formacie *.wav lub *.ogg.

Może się też okazać konieczne usunięcie pliku \...\Sounds\SampleDurationTable.lua. Zostanie on wygenerowany automatycznie na nowo po kolejnym uruchomieniu sima. Podobno może to potrwać kilka minut.

I tak mamy nową rozgłośnię w DCSie. Jak ktoś ma propozycję definicji nadajnika + ciekawą audycję to może śmiało zamieścić w tym wątku  :001:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 20, 2009, 01:33:30 »
Czy można nastawić częstotliwość na R-800L1 tak aby odbierała NDB i strzałka na manualnym HSI pokazywała namiar na NDB?

Nie ma takiej możliwości. Latarnie lotniskowe i radio Majak+ ew. jakieś swoje, to wszystko co obecnie jest w BS jeśli chodzi o radionawigację  :008:
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 05, 2011, 22:56:51 »
beacons[167]["power"]=1500.0 //moc nadajnika w Watach
Jeśli nadajnik ma 1500W to powinienn być słyszalny na całej mapie DCSa, a nie tylko w pobliżu miasta. To chyba jakiś bug. Jako ciekwostkę podam, że w krajowych (polskich) zawodach krótkofalowców obowiązuje ograniczenie mocy do 100W, czyli przy dobrej antenie (czasem nawet kilkunastometrowej) 100W wystarczy na całą Polskę. Pomyśl teraz ile da 1500W.

PS. Z tą muzyką z GTA to niezły pomysł, chyba wyeksportuję ją jakoś (gdzieś widziałem do tego program) i wrzucę ;) Mam nadzieję, że działa to też w A10C.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 06, 2011, 11:11:21 »
Mam mały problem z tą rozgłośnią.Otóż po nastawieniu częstotliwości nic się nie dzieje.Wcześniej było wszystko ok ,a teraz jakby nadajnik znikną.W pliku beacons.lua jest wpisany i nic tam nie grzebałem .Nie mam pojęcia ,co się stało.Jakieś sugestie?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 06, 2011, 11:22:15 »
Sprawdź, czy masz plik z muzyką, sprawdź czy nie zablokował go windows (Vista i 7 blokuje niektóre pliki dźwiękowe, musisz wejść we właściwości i sprawdzić). Ustawiłeś poprawnie FM/AM? Przełącznik interkomu przestawiłeś? Wzbij się w powietrze bo jeśli stoisz na helipadzie to przeszkody terenowe czasami mogą uniemożliwiać odebranie sygnału. Sprawdź, czy radiostacja komunikuje się poprawnie z lotniskami, jeśli nie to znaczy, że to coś z radiostacją (np. głośność albo uszkodzenie maszyny).

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 06, 2011, 11:28:40 »
Drodzy górnicy, od wersji 1.0.2 radio nie działa.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 06, 2011, 11:36:42 »
Nie działa w ogóle, czy tylko nie ma radia majak?

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 06, 2011, 11:39:36 »
Drodzy górnicy, od wersji 1.0.2 radio nie działa.
No to k***a pięknie.Cały dzień siedziałem i kombinowałem, he he.To znaczy ,że nawet własnej stacji nie można stworzyć?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 06, 2011, 11:42:29 »
Niestety nie, funkcja została zniesiona. Ale może kiedyś zostanie przywrócona, kto wie...

Poza tym już pomiędzy wersjami BS 1.0.0 a 1.0.1c są różnice w sposobach skryptowania takich nadajników.
Więcej tutaj: http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=819341&postcount=17

Nie jest też nawiasem mówiąc do końca prawdą że w kwestii radionawigacji mamy do dyspozycji latarnie lotniskowe + Radio Majak czy jakieś własne. Jest jeszcze sieć latarni NDB, aczkolwiek to i tak nie za wiele jak na rozmiary teatru/mapy.