Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 177526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #990 dnia: Lutego 04, 2023, 23:49:45 »
Dobrze słyszeć, że to minuta osiem ;). Może jutro się wezmę jak dobrze pójdzie, a która "podstawka" lepsza? Kwadratowa czy okrągła? Zainstalowałeś tę drugą?
Tak się jeszcze zastanawiam czy w poruszaniu przepustnicy nie przeszkadza (chociaż tak jak przymierzyłem to niewiele więcej to wystaje niż obecny "prypeć".
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #991 dnia: Lutego 05, 2023, 10:14:03 »
Powiedziałbym, że lepsza jest ta okrągła (czyli "klasyczna" - tak samo jest w przypadku thumbsticków na gamepadach). Choć ciekawe, że domyślnie zamontowana jest właśnie ta kwadratowa...

Zaznaczam, że nie testowałem. Czekam aż kolega otworzy kolejne jasne pełne. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #992 dnia: Lutego 05, 2023, 11:46:44 »
O tej godz? 8)

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #993 dnia: Lutego 05, 2023, 14:07:13 »
Dobra zamontowane i przetestowane. Jestem content :). Fajnie działa i precyzyjnie. Sama instalacja nie jest problemowa, zajęła mi ze 40 min ale z połowę tego czasu albo i więcej, to ja muszę stanowisko rozbierać :D. Grzybek mógłby stawiać jedynie większy opór ale trzeba będzie się przyzwyczaić. Wydaje się to bardzo precyzyjne i bez porównania jest lepiej niż to co było. Z minusów - raczej nie użyje się tego jako przycisku, bo zawsze się przesunie lekko gałkę. Z tego co widzę, jak się wciska po prostu grzybek działa dość lekko, co jest dobre przy naprowadzaniu kursora na pewno ale już nie przy wciśnięciu do czego trzeba użyć znacznie więcej siły. Chociaż to mniejszy kłopot dla mnie, bo ja i tak lockowanie podpisuje sobie gdzie indziej. Co ważne, a tego się obawiałem najbardziej, nie przeszkadza w cofaniu/pchaniu przepustnicy (chodzi mi o coś takiego: https://youtu.be/yx29Fbb2Rqc?t=1155), okazało się jednak, że jak trzymam przepustnicę to jednak nie zahaczam o to i jest git. Ja dałem od razu okrągłą podkładkę pod grzybkiem, ta kwadratowa faktycznie ma dość duży skok, więc ją podmieniłem już na samym starcie.

Nie instalowałem firmware od TH ponownie, miałem 23. Potem reset osiek pod Windowsem, kalibracja z narzędzia z DeltaSim Thumbstick_Sensor_Calibration_Tool, jak w instrukcji albo na tym filmiku co powyżej. Potem jednak zainstalowałem ten Delta_Sim_Fast_Slew_v100 (firmware) i znacznie poprawia on działanie tego Slew Stick, który jest jeszcze bardziej precyzyjny po tym (kwestia częstotliwości). To polecam wrzucić chociaż nie jest obowiązkowe. Wszystko hula. Miałem jedynie problem z tym, że ja mam wajchę nie Warthog tylko Hornet, jakoś jej nie widział potem w TARGET (a z tym latam), odłączyłem, zainstalowałem sterowniki na nowo, podłączyłem i jest znów widoczny Hornet stick. Wszystko więc ok :).
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2023, 09:21:43 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #994 dnia: Lutego 05, 2023, 23:08:22 »
O, to dobrze wiedzieć. Bo ja ten sutek (przycisk) mam aktualnie ustawiony jako modyfikator (shift) i chciałbym, żeby tak zostało.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #995 dnia: Lutego 06, 2023, 09:20:24 »
O, to dobrze wiedzieć. Bo ja ten sutek (przycisk) mam aktualnie ustawiony jako modyfikator (shift) i chciałbym, żeby tak zostało.

W sumie można i tak - ustawić większy dead zone na ośkach i też będzie można korzystać z wciskania. Ew. kwestia przyzwyczajenia pewnie. Wiem, że niektórzy z tego korzystają też jako przycisk więc pewnie kwestia też przyzwyczajenia się do działania tego grzybka.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #996 dnia: Lutego 06, 2023, 11:06:47 »
A o co chodzi t tą podkładką pod grzybkiem, bo nie bardzo kumam. Ja mam kwadratową. Jest jakaś zasadnicza różnica?
A... ok. Mam zamontowaną tą z okrągłym otworem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2023, 11:11:51 wysłana przez =OPS=lipas »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #997 dnia: Lutego 06, 2023, 12:18:20 »
A o co chodzi t tą podkładką pod grzybkiem, bo nie bardzo kumam. Ja mam kwadratową. Jest jakaś zasadnicza różnica?
A... ok. Mam zamontowaną tą z okrągłym otworem.

Okrągła ogranicza wychył grzybka, a kwadratowa ma dużo większy otwór (no i nie jest to takie płynne jak operujemy po brzegach), przez co sam ten joystick pracuje w większym zakresie. Trzeba bardziej paluchem majtać, co raczej nie jest za fajne ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #998 dnia: Lutego 13, 2023, 09:55:47 »
Cofam wszystko co do moich wątpliwości ;D w działaniu Slew Sticka od DeltaSim. Wreszcie podpiąłem pod kamerę i ... operuje się rewelacyjnie. Z wciskaniem też jest ok, chociaż do tego trzeba się nieco przyzwyczaić, by robić to pod największym kątem, najlepiej 90 oczywiście. Samo operowanie przebiega bardzo płynnie (z ich firmaware rzecz jasna), nic nie skacze, bardzo dokładnie i płynnie można operować obrazem. Dałem krzywe osiek X i Y (DCS) chyba na 30% i tak jest ok, dałem też Dead Zone na 6 by właśnie pomogło to przy wciskaniu i też daje radę, ale to już kwestia własnych preferencji. Grzybek świetnie się sprawdza przy naprowadzaniu i w sumie okazało się, że jest to najdokładniejszy kontroler jaki mam w takim zakresie przeznaczenia właśnie ;D. Ps. jedną z osiek miałem odwróconą, tak już jest widać u każdego na dzień dobry, ale wystarczy ją odwrócić w simie i będzie git.

« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2023, 20:36:25 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #999 dnia: Lutego 13, 2023, 17:18:30 »
Ja zamontowałem swój w ten weekend. Jestem zadowolony z precyzji jaką daje przy obsłudze TGP. Jako przycisk - modyfikator/shift, który trzeba przytrzymać wduszony, jest niestety mniej wygodny niż ten domyślny kontroler. Coś, za coś... Muszę wymyślić jakieś inne rozwiązanie w tym zakresie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1000 dnia: Czerwca 24, 2023, 07:33:47 »
Ciekawe, Thrustmaster wyda nowy Throttle pod F-16: https://youtu.be/HGPNjTbVcqg.

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1001 dnia: Czerwca 27, 2023, 09:25:39 »
Jeśli będzie metalowa to jeszcze nie będzie tragedii, chociaż cena wysoka. Ale wygląda na plastikową zabawkę...
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1002 dnia: Marca 12, 2024, 11:01:51 »
Ktoś rozbierał może przepustnicę Warthoga by dostać się do slidera (ta szara ośka po prawej stronie). Mój ma chyba już z 10 lat i jakoś ostatnio, zauważyłem w iłku (a mam tam ustawiony prop), że skacze np. jest na 85% i są skoki między 84-85% (widoczne na technochat). Pewnie już latka. Da się coś z tym zrobić? Tak myślę o rozkręceniu i napuszczeniu tam jakiegoś gluta. Jest trochę podobnych tematów w sieci ale wolę się wpierw podpytać zanim się zabiorę do roboty:
https://forum.dcs.world/topic/100166-thrustmaster-warthog-throttle-slider-problem/
https://www.reddit.com/r/hoggit/comments/wszuoo/psa_thrustmaster_warthog_zoom_slider_setup_jitter/
https://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3572738/tm-warthog-throttle-slider-jitter
https://youtu.be/zHv14f6s2pQ?si=-9QzvS8cuJihlbMA

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1003 dnia: Marca 12, 2024, 15:59:46 »
Ale jaja - ciekawa odpowiedź na to zjawisko i co ciekawe zrobiłem to i ... jest ok (testowane przez 3h, zero problemu)!
Dałem oświetlenie na 100%. To skoro ludzie się na to skarżą, to wynika, że jest dość powszechny problem, chociaż do mnie dotarł dop. teraz.

If you set the LED brightness to 100% or 0%, the pot will not jitter.

W podglądzie teraz Slidera nic nie drga, a było tak: https://youtu.be/hn0az7x9N4g.

« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2024, 17:59:41 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1004 dnia: Marca 12, 2024, 16:16:04 »
Widocznie regulacja oświetlenia generuje szumy. Pewnie jakieś PWM.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"