Autor Wątek: Brak przezroczystości szyb i czarne szyby w starszych dodatkach.  (Przeczytany 5795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hirons

• Gość
Brak przezroczystości szyb i czarne szyby w starszych dodatkach.
« dnia: Października 15, 2009, 21:03:54 »
Witam. Mam sobie PZL-104 Wilgę w moim FSX tylko jest małe ale

No właśnie szyby są czarne... A tak chce Wilgą polatać a tu dupka, nie da rady... Proszę o pomoc jak to dobrze zrobić żeby było dobrze :)
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2009, 13:44:15 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Czarny kokpit
« Odpowiedź #1 dnia: Października 15, 2009, 21:10:25 »
Używasz trybu DirectX 9 czy 10?

Hirons

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 15, 2009, 21:11:52 »
W opcjach Display mam puste pole przy DirectX 10.

PS. Np. Gdy minimalizuje symulator to przez ułamek sekundy jest przeźroczysta szyba.

« Odpowiedź #3 dnia: Października 15, 2009, 21:59:06 »
A czy ten dodatek jest kompatybilny w ogóle z FSX Acc/SP2? Sprawdzałeś to? - taką Wilgę pamiętam z czasów FS2004, pewnie to jakaś szybka przeróbka pod FSX i jest kompatybilna tylko z FSX SP1. Brak przejrzystości szyb to dość popularny objaw przy dodatkach niekompatybilnych z FSX SP2.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2009, 22:07:09 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Października 15, 2009, 22:04:04 »
Zostają Ci loty IFR ;)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 15, 2009, 22:06:30 »
U mnie (SP2 bez Acc) ta wilga działała, przynajmniej wersja FSX. Taki sam problem miałem w jakimś darmowym F-16, pomogło usunięcie tekstury odpowiedzialnej za owiewkę/odbicia wnętrza kabiny.

« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2009, 22:09:10 »
U mnie (SP2 bez Acc) ta wilga działała.

Pytanie czy ta sama? Z tego co pamiętam było kilka edycji tego dodatku (miałem go w FS9 i oceniłem raczej średnio), może po prostu Hirons ma starszą wersję?

Tutaj jest jakaś Wilga opisana jako kompatybilna z FSX, z datą umieszczenia już po wydaniu Acc/SP2.
http://www.simviation.com/simviation/?ID=61&page=0&mark=177

Z tekstem:

FSX Wilga Package. Originally created for FS9 and tested in FSX by Joe Binka and Bruce Thorson included in this package are: Stock Wilga- FLoat Wilga- Amphib Wilga- Tundra Wilga- Tow Truck Wilga- beta All of these are of the 3 seat variety and have an extra gas tank where the 4th seat was. FSX Comments Gauges/VC: All seem OK. Glass: - visible. Seems full FSX compatible! All else seems OK. This is a great sport aircraft This aircraft is not modified in any way. Full credit to the great talents of the original designers FSX Compatible & tested. Thumbnails added by Danny Garnier.

Sprawdź - czy masz to samo.

Maciuś

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 16, 2009, 12:35:34 »
Się podłanczam do tematu.
I tak w kolejności.
Wilga
1/. skopany jest kanał ALFA dla texów odpowiedzialnych za szkło( sie jakiś czas temu z nią bawiłem ale jest osobiście badziewna).

Mój problem
2/. mam podobny problem ale występujący tylko w czasie deszczu. W zasadzie przez przypadek na to trafiłem wczoraj. Zaparkowałem się na Pyrzowicach no i chciałem polatać w obecnej pogodzie tym - FSX Christen Eagle II* no i tu jest problem  .

Majstrowałem z ALFĄ ale jest pupa zbita.
sprawdzałem  we wszystkich układach pogodowych i tylko w deszczu jest to co na screenie.

Jak wiecie jak to rozwiązać bym był  bardzo wdzieczny.
Reinstalka odpada bo już ją zrobiłem

*http://www.simplanes.net/index.php?option=com_remository&Itemid=53&func=fileinfo&id=1146

« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2009, 14:57:02 »
Sprawdzcie tutaj:http://www.flight1.com/view.asp?page=library
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #9 dnia: Października 16, 2009, 22:06:33 »
To z deszczem, to z tego co pamiętam, trzeba sprowadzić tekstury deszczu z FS2004 do FSXa.

Z
FS9/Texture/vcrain*.bmp
do
FSX/Texture/vcrain*.bmp

Oczywiście to są wstrętne portovery z FS9, fuj.

pozdrawiam
ROB

Maciuś

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 16, 2009, 22:40:29 »
Sprawdzcie tutaj:http://www.flight1.com/view.asp?page=library

Dzieki...jesteś wielki.
Ponadto jesli można prosić naszą administrację. Czy dało by się stworzyć temat w który by były umieszczane narzędzia związane z FSX które ułatwiają bądź umilają virtualne loty, oraz samoloty przez nas sprawdzone.
Wiem że taki (podobny temat) był ale tam jest bajzel i w zasadzie niewiele materiału przydatnego.
Oczywiście samolocik taki trafiałby do pierwszego posta wraz z innymi po uznaniu go przez wiekszość za cokolwiek wartościowy.

Hirons

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 17, 2009, 11:29:59 »
Pytanie czy ta sama? Z tego co pamiętam było kilka edycji tego dodatku (miałem go w FS9 i oceniłem raczej średnio), może po prostu Hirons ma starszą wersję?

Tutaj jest jakaś Wilga opisana jako kompatybilna z FSX, z datą umieszczenia już po wydaniu Acc/SP2.
http://www.simviation.com/simviation/?ID=61&page=0&mark=177

Z tekstem:

Sprawdź - czy masz to samo.

Niestety to samo. Mam zainstalowany ACC. Natomiast gdy włączę DirectX10 Wilga jest cała biała ale szyba i pół kokpitu przeźroczysta.
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2009, 11:35:03 wysłana przez Hirons »

« Odpowiedź #12 dnia: Października 17, 2009, 12:35:51 »
Niestety to samo. Mam zainstalowany ACC.

Faktycznie - specjalnie ściągnąłem ten dodatek i sprawdziłem u mnie (FSX Acc/Dx9 + Vista64). Autor w ReadMe napisał, że testowano to pod FSX SP2 czyli teoretycznie powinno działać. Jak dobrze pamiętam to w początkach FSX, gdy jeszcze używało się (i testowało) sporej liczny dodatków pochodzących z FS9 były problemy z wyświetlaniem się szyb pod Vistą64, natomiast pod XP nie było problemu - może tutaj "jest pies pogrzebany". Nie pamiętam czym to było spowodowane - używasz Visty czy XP?. Dla mnie ten dodatek i tak ma zbyt niską jakość nieprzystającą do jakości FSX więc i tak go nie używałem.
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2009, 12:48:11 wysłana przez Razorblade1967 »

Hirons

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 17, 2009, 13:05:54 »
Korzystam z Windows 7.

Odp: Brak przezroczystości szyb i czarne szyby w starszych dodatkach.
« Odpowiedź #14 dnia: Października 17, 2009, 13:41:39 »
Korzystam z Windows 7.

Żeby wyjaśnić sprawę, to najlepiej gdyby ktoś sprawdził ten dodatek w FSX Acc/SP2 pod XP (wiem, że jest mało apetyczny, ale może ktoś się poświęci  :004:) - byłaby odpowiedź czy problem jest faktycznie związany z zastosowanym systemem.