Autor Wątek: TV LCD jako monitor do PC  (Przeczytany 18609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Odp: TV LCD jako monitor do PC
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 23, 2009, 14:15:04 »
Hilfe... może ktoś się jednak zdecyduje na sprawdzenie wspomnianego parametru programem Pixel Persistence Analyzer ?

Dzisiaj jeszcze raz chyba wystartuje do Sony ale mam też plan B.

26-calowy monitor LG Flatron W2600HP-BF
26 to prawie TVLCD I ma matrycę S-IPS, problem z kolei pojawia się w dostępności produktu. Żaden sklep na Śląsku nie ma go na stanie, wszystko na zamówienie lub brak możliwości obejrzenia przed zakupem –paranoja.
Tutaj jego test
Co ciekawe monitor jest składany w Polsce.

Może ktos miał styczność z tym monitorem LG ?

Jeszcze raz zachęcam do uruchomienia testu monitora.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 23, 2009, 15:01:33 »
Nie obraź się ale zbierasz się do tego zakupu jakby co najmniej los świata od tego zależał :002:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 23, 2009, 15:09:27 »
Trudno się dziwić. Dla wielu ludzi to spora kasa, a gdybym miał wywalić ~3k na coś, co będzie posiadać wady dyskwalifikujące z zamierzanego zastosowania (a spora część TV nie nadaje się do użycia z PC) to nie byłbym szczęśliwy z tego powodu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 23, 2009, 15:28:17 »
Jak się chce eksperymentować to trzeba się liczyć z ryzykiem. 100% pewności nigdy mieć nie będzie. Żadna opinia też mu nie da pewności. Z tego wytnika, że albo idzie do sklepu i wychodzi z LCD TV godząc się na  wszystkie pluisy i minusy tego wynalazku albo kupuje 24" monitor LCD i ma święty spokój.

Ps. Także jeśli o mnie chodzi to muszę się zgodzić z Wachą :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 23, 2009, 15:36:04 »
To nie jest komfortowa sytuacja gdy widzisz, że sprzedawcy mniej orientują się o ciebie albo żeby coś w ogóle zobaczyć to musisz złożyć zamówienie.

Jeżeli nie utrafię z tym telewizorem to praktycznie wyrzucę pieniądze.
Będę musiał i tak kupić nowy monitor a z TV będzie problem bo 32 calowy telewizor jest za mały do mnie do domu.
Pośpiech może mnie kosztować 5 tysięcy w tym 3 zamrożone w do niczego mi i nie potrzebnym TV.
Już lepiej było by to wspólnie przepić.

Może i dziś z czymś wrócę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 23, 2009, 15:47:07 »
Skoro jest to dla Ciebie taki poważny wydatek, obarczony tak dużym ryzykiem, to zrób tak jak mówie. Kup sobie 24' monitor do kompa i zapomnij o sprawie.

Sprzedawcy też się nie masz co dziwić. Osób takich jak Ty jest garstka, a pracownik nie ma ochoty dostać po tyłku od swojego przełożonego za wychylanie się tudzież zostać szczęsliwym posiadaczem uszkodzonego "Telefelka". Ponadto TV też nie jest dedykowanym urządzeniem do komputera więc skąd On może wiedzieć jak to się zachowuje? Nie wspominając o tym, że jeszcze coś Ci naobiecuje i za dwa dni mu TV na sklep wróci. Ewentualnie będzie miał klienta na bani. Lepiej zachować postawe bierno-olewatorską i poczekać na klienta który bedzie chciał TV tylko do oglądania telewizji, a nie szukał jakiś alternatywnych zastosowań.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 23, 2009, 15:54:51 »
Już raz podjąłem się eksperymentu z konfiguracją PC, też szukałem porad i opinii, nie śpieszyło mi się.
Efektem jest Silent PC - czyli instalacja bezdźwięcznego komputera na tymże forum.

Wszystko w tym projekcie działa perfekcyjnie i obecnie nie wyobrażam już sobie innej instalacji PC niż ta.
Oczywiście były pewne zmiany: Vista 64, wyeksmitowałem do obudowy modem (inny) i nagrywarkę (obecnie też inna).
Ale wcześniej pytałem gdzie się dało i nie żałuje … choć większość twierdziła że to nie będzie funkcjonować i żeby zachować konwencje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 23, 2009, 16:25:55 »
Są gusta i guściki. Świat poszedł do przodu i dziś nawet komputer stojący obok biurka nie musi być głośny. Niemniej jak ktoś lubi zalewać kompa betonem, wynosić go na strych, montować w drugim pokoju czy trzymać go za oknem to już jego sprawa. Twój dzień - twoja woda. Dla mnie to nie SilentPC tylko PCwyniesionydodrugiegopokoju. Cóż, może to dlatego, że do dziś kieruję się zasadą, w myśl której nie sztuką jest wsadzić komputer do lodówki ale sztuką jest wsadzić lodówkę do komputera. Tak czy siak temat odpuszczam i dalej uważam za przerost formy nad treścią. Działa? działa, jesteś zadowolony to nie ma sensu do tego wracać.

Powodzenia w szukaniu TV i dalszymi projektami.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 23, 2009, 16:35:10 »
Panowie - przepraszam za niepotrzebny komentarz!

Silesian - masz całkowitą rację, że jeśli szukasz perfekcji należy temat drążyć. Niestety odezwałem się i przepraszam jeszcze raz bo mogłem sobie darować.
Akurat ja jestem byle-jaki jeśli chodzi o robienie zakupów ogólnie i jeśli zdarzy mi się nabyć coś zbliżone do ideału - dla mnie gra, na niedostatki przymykam oczy bo nienawidzę zakupów (żona zaświadczy), także tutaj akurat bliżej mi do stanowiska Maziora :D

Po prostu zastanawiałem się, co chciałbyś osiągnąć przeprowadzając testy za pomocą wszystkich wspomnianych programów/narzędzi, bo zdaje się doszliśmy już do punktu mówiącego, że w zastosowaniach profesjonalnych TV co najmniej nie będzie najlepszym wyborem?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 25, 2009, 17:21:18 »
Zawsze można zamówić z neta i po paru dniach w razie czego zwrócić (zwrot w ciągu 10 dni od daty zakupu bez podawania przyczyny)... Trochę wydasz na ewentualne koszta przesyłki, ale w stosunku do ceny TV to będą małe pieniądze.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 27, 2009, 14:41:16 »
Bardzo zainteresował mnie ten temat. Mam takie, może nieco głupie pytanie do Silesiana i Vovthyna, pod jakie wejście telewizora podpinaliście kompouter: D-SUB, DVI, czy HDMI? (nowsze karty graficzne mają takie wyjście). Czy będzie jakaś różnica (a jeśli to jaka) w podłaczeniu za pomocą tych wejść? Większośc telewizorów ma obecnie wejścia D-SUB i oczywiście HDMI.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 27, 2009, 15:06:14 »
Ja podpinałem z wyjścia karty DVI do wejścia telewizora HDMI bezpośrednim kablem. Jeśli karta posiada wyjście HDMI to oczywiście najlepiej skorzystać z tego właśnie sposobu. Jakość obrazu na złączu D-sub będzie zauważalnie gorsza. Nie wiem natomiast, czy da się zauważyć różnicę pomiędzy DVI a HDMI. W niektórych przypadkach rodzaj kabla może również ograniczać maksymalną możliwą do ustawienia rodzielczość.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 27, 2009, 15:57:07 »
Podłaczyłem laptopa HP 2510p do Samsunga 46" przez gniazdo D-SUB, ustawiłem rozdzielczośc zew. 1920x1080 i wszystko poszło super. Puściłem gierkę (ale na lapku miałem tylko XII) w rozdzielczości 1280x960 i tez poszło super (bardzo ładnie przeskalowało). Internet explorer i pulpit zarówno w 1920x180 jak i 1366x768 wyglądaja nadspodziewanie dobrze. Spróbuję zainstalować iłka na laptoka i puścić go na TV (jak pójdzie na laptoku).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 27, 2009, 16:36:23 »
46" to może być dobre rozwiązanie do grania (z odpowiedniej odległości), ale do ciągłej pracy w zastępstwie monitora raczej nie do przyjęcia.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 27, 2009, 21:56:09 »
Taki mam po prostu telewizor w salonie. Zainstalowałem na lapka Il2FB (bo na mojej 12" żaden inny by się nie odpalił) i na rozdzielczości 1920x180 super, na każdej innej niż natywna, kiepsko, ale nie miałem czasu za długo testować (opór rodzinki odciętej od TV). Tak sobie myślę, że najlepszy byłby telewizor 32" z wejściem DVI i rozdziałką 1366x768 - gry wygladałyby super, strony internetowe i pulpit też, a i karta graficzna w komputerze nie musiała by byc jakaś straszliwie mocna. Puściłem na mojej $46" obraz w tej rozdzielczości, bez rozciagania (piksel w piksel) i zajął ok 32" powierzchni - wyglądał bardzo dobrze.