Autor Wątek: TV LCD jako monitor do PC  (Przeczytany 18585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: TV LCD jako monitor do PC
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 30, 2010, 09:17:45 »
Od ponad 6 miesięcy korzystam z Samsunga LE32B550. Używam tylko do gier (głównie FS i rFactor) i filmów, pozostałe pracę ciągne na 19 calach. Kobyła na biurku jest ale do wyżej wymienionych zadań taki "monitorek" to rewelacja. VC w FS + TIR to super rzecz. Ściganie w rFactor też ekstra. Wszystko w FullHD. Nie wiem jak wersja C o której pisze some1, na moim TV widać smużenie zwłaszcza przy szybkim przesuwaniu ciemnego obiektu na jasnym tle. Widoczne to jest zwłaszcza w VC (FS) przy szybkich ruchach głowy (TIR).

Jeszcze jedno odnośnie wielkości obrazu. Na początku wydaje się gigant. Ale po pół roku grania i oglądania filmów (a także zwykłej TV satelitarnej) doszedłem do wniosku, że gdybym miał kupować nowy to nie 32'' a 42''.

Podsumowując, tak jak some1 napisał, do grania + filmy TAK, reszta tylko tradycyjny monitor PC.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 07, 2014, 22:42:39 »
Witam

Odświeżę temat. Mój stary LG 22" zbliża się do emerytury i waham się między monitorem 27" a TV Full HD 32". Z jednej strony jakość obrazu i szybkość monitora, z drugiej kusi jednak większy ekran.

Czy ktoś z Was lata na co dzień na telewizorze i mógłby polecić (bądź odradzić) jakiś konkretny model? Jakość kolorów ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Boję się za to, że przez tzw. "input lag" celność w dogfighcie spadnie w zauważalny sposób a oczy będą się męczyć podczas dwugodzinnego lotu bardziej niż na monitorze.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 07, 2014, 23:41:43 »
Witam

Odświeżę temat. Mój stary LG 22" zbliża się do emerytury i waham się między monitorem 27" a TV Full HD 32". Z jednej strony jakość obrazu i szybkość monitora, z drugiej kusi jednak większy ekran.

Czy ktoś z Was lata na co dzień na telewizorze i mógłby polecić (bądź odradzić) jakiś konkretny model? Jakość kolorów ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Boję się za to, że przez tzw. "input lag" celność w dogfighcie spadnie w zauważalny sposób a oczy będą się męczyć podczas dwugodzinnego lotu bardziej niż na monitorze.

Może Samsung? Co prawda mój 27'' akurat nie miał tunera TV (jak się okazało), ale w 1920x1020 leciał bardzo miło w grach (1ms czas reakcji!), a i jak coś się puszczało z DVDika. Ja miałem model P2770FD, ale był taki sam z tunerem P2770HD - więc może coś w ten deseń (ale w nowych typach nie jestem w temacie). Ogólnie byłem i jestem mega zadowolony z kolorów i niezawodności z tej firmy.

Przy 32 calach to już bym polecał na pewno min. 2560x1440 pxt.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 07, 2014, 23:53:23 »
Czort wie co to za matryca, ani ostrość ani przejścia tonalne nie są tak dobre jak na monitorze HP LP2475w z S-IPS którego używam na co dzień

Myślę że to kwestia 6 bitowej obróbki sygnału ( matryca ). HP 2475 ma 8 bitów a monitory pro min 10 bitów.

« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 12, 2014, 17:16:23 »
Sam również zastanawiam się nad przesiadką na jakiś TV 32" zamiast monitora. A wczoraj zrobiłem krótki test na TV Samsung UE32D5500 Full HD, zajumanym :evil: na parę chwil od taty. I powiem tak przesiadka z 19" na 32"robi wrażenie. Telewizor miałem na biurku w odległości jakieś 90cm, rozdzielczość 1920 x 1080, świetnie to się sprawdza w grach, jakość obrazu też moim zdaniem zadowalająca. Problem pojawił się przy czytaniu forum, czcionka jakaś taka "rozmyta". Może gdybym zrobił jeszcze jakieś zmiany parametrów no ale tego nie zrobiłem, brak czasu no i musiałem oddać TV. Tak czy inaczej do grania rewelacja :) CoD wygląda przepieknie.
Ale tu mam pytanie. Czy jest jakiś TV 32" ( budżetowo 1500zł ) na którym można bezproblemowo właśnie grać i czytać, z odległości biurkowej? O możliwości oglądania TV nie będę wspominał bo przecież to TV :D.
W sieci znalazłem taki "test TV do komputera": http://www.gikz.pl/artykuly/geekstuff/telewizor-jako-monitor-do-komputera/
Tyko że ma on już kilka miesięcy i może pojawiło się już coś lepszego? Macie może jakieś własne doświadczenia z innymi modelami TV?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 12, 2014, 18:27:48 »
Mam dwa LCD podpięte do komputera. 22" Philipsa i 32" Samsunga. Pracuję na małym, rozrywka (moja lub dzieci) na dużym.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 12, 2014, 18:43:39 »
Sam testowałem dwa bliźniacze modele Samunga tyle, że jeden była Smart TV - model EH5000 i EH5300. Można się do tego przyzwyczaić, grać się da ale pomimo FHD to jednak pixele są większe i obraz taki jakiś ucięty. W swoim czasie pamiętam, że polecano jakiś model TV Philipsa ale w tej chwili nie pamiętam. Sam chciałem taki manewr wykonać ale odpuściłem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 12, 2014, 19:12:20 »
A może ma ktoś w swoim otoczeniu, model Philipsa PFL4007 który wybrał autor podanego prze zemnie testu? I zrobił by nam jakiś test ;). W moim wypadku jestem skazany na jeden monitor drugi by mi trochę zawadzał. Wcześniej zastanawiałem się nad 27" monitorem ale ten monitor który nabył YoYo LG 27" LED 27EA83R-D jest dla mnie za drogi no i to "tylko" 27"  ;D. A moja karta graficzna przy tej rozdzielczości to by chyba wyzionęła ducha :D.
Powiedzcie mi jak jest z wejściem PC VGA które jest w TV. Czy warto pod nie podpinać nasze komputery, czy lepiej pod HDMI ( tak zresztą zrobiłem ), może to wpłynęło by na lepszą pracę dedykowaną pod PC? . W mojej karcie graficznej jest tylko mikro HDMI, więc nie mam dźwięku na TV.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 12, 2014, 19:43:17 »
W moim Samsungu trzeba było włączyć odpowiedni tryb pracy (źródło PC), inaczej telewizor włączał post-processing dla obrazu i nie wyświetlał go 1:1. Po odpowiednim ustawieniu działał jak normalny monitor, tylko trochę duże piksele i wyraźniejsze odstępy między nimi (taka siateczka). Dało się przyzwyczaić.

HDMI jest złączem cyfrowym, teoretycznie masz lepszą jakość obrazu niż po analogowym VGA, ale czasem kaprysi. Audio zawsze możesz puścić oddzielnym kablem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 12, 2014, 20:59:20 »
No to ja się pochwalę że podłączyłem kompa do telewizora LG 42LA690S. Gra się wspaniale.
Fakt miałem na początku problemy z ustawieniem tego ustrojstwa - koniecznym było znalezienie w opcjach TV ustawienia obrazu 1:1 - w innym wypadku działy się cuda.
Kwestia dużych pikseli - należało minimalnie zmniejszyć ostrość. Dzięki temu krawędzie czcionek zrobiły się gładkie.
Jeżeli chodzi o codzienne użytkowanie komputera to muszę przyznać że internet i dokumenty jednak wolę przeglądać na 24 calowym Samsungu w drugim pokoju.
11:05 PM

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 03, 2014, 13:13:12 »
Ja parę lat używałem TV 40 cali Sony Bravia HD Ready jako monitora (rozdzielczość 1280x768) i było ok. Teraz przesiadłem się na Sharpa Aqousa 60 cali  :evil:  LC 60LE640 i muszę powiedzieć że daję rade. Podłączony po HDMI w trybie pracy PC jest na prawdę super. Rozdzielczość 1920x1080. Po uruchomieniu symulatora szczęka mi opadła na ziemie ;) Polecam
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #86 dnia: Marca 05, 2014, 15:21:41 »
Ja parę lat używałem TV 40 cali Sony Bravia HD Ready jako monitora (rozdzielczość 1280x768) i było ok. Teraz przesiadłem się na Sharpa Aqousa 60 cali  :evil:  LC 60LE640 i muszę powiedzieć że daję rade. Podłączony po HDMI w trybie pracy PC jest na prawdę super. Rozdzielczość 1920x1080. Po uruchomieniu symulatora szczęka mi opadła na ziemie ;) Polecam
Mam pytanie z jakiej odległości siedzisz od tego Sharpa i czy niema problemów z objęciem całego
ekranu. Czy sprawdza się tak samo w symulatorach lotu i strzelankach?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 05, 2014, 19:56:12 »
Jak nie gram tylko korzystam z niego jako "pulpitu multimedialnego" to siedzę w odległości 1m :) Wtedy żeby zobaczyć która godzina trzeba się "obejrzeć" w prawo ;)  Podczas gry siadam sobie w odległości 1,5 do 2 metrów. Nie ma problemu z objęciem całego ekranu. Sprawdza się w/g mnie doskonale zarówno w symulatorach lotu jak i strzelankach.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #88 dnia: Marca 05, 2014, 22:43:57 »
Ok, dzięki za odpowiedź.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 06, 2014, 12:37:05 »
Widzę że walnąłem się w oznaczeniu mojego modelu, prawidłowa to Sharp LC-60LE740E  :P
F-16C Block50 driver...