Autor Wątek: Rosyjskie/radzieckie samoloty bezzałogowe  (Przeczytany 11731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czesio

• Gość
Rosyjskie/radzieckie samoloty bezzałogowe
« dnia: Września 15, 2009, 01:20:24 »
Bezzałogowy aparat rozpoznawczy Piero. Jak macie więcej informacji o tym ustrojstwie to zapodajcie  :002:

« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2009, 22:11:16 wysłana przez John Cool »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Rosyjskie/radzieckie samoloty bezzałogowe
« Odpowiedź #1 dnia: Września 16, 2009, 20:53:48 »
Ten bezałogowy aparat wyglada jak awatar Czesia :D lol
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 15, 2009, 21:52:11 »
Niby nie samolot a jednak ... więc daje to tutaj.
Niedawno pomyślałem sobie, jeżeli USA ma słynne medialnie Predatory itp. to i ZSRR/Rosja musi mieć podobne wyposażenie. I faktycznie poszukałem i bezpilotowców rozpoznawczym ma masę większość to szybkie aparaty z silnikami odrzutowymi. Jest to logiczne. W konflikcie pałnoskalowym między 2 mocarstwami nie ma czasu na coś co lata powoli nad rozpoznawanym i chronionym celem. Ale znalazłem 2 (ciekawe czy wszystkie) aparaty z podobnej półki jak wspomniany Predator.
Nazwy też mają fajne, widać tu inna "poetykę' języka:
PSZCZOŁA (Пчела-1Т) z biura Jakowlewa zaprojektowany w 1980 r. Startuje z wyrzutni zamontowanej na BMD. Opada na spadochronie po wykonaniu zadania.

predkośc:11-180 km/h
zasięg: 30 km
czas działania: 2 godziny
pułap: 2500 m
Obraz telewizyjny przekazywy do operatora.

TRZMIEL (Шмель-1) od 1989 w wojsku.

Modyfikacja Pszczoły. Również odpalany z wyrzutni.

Mogą być montowane kamery telewizyjne lub termowizyjne.
prędkość:140 km/h
pułap: 3000 m
czas działania: 2 godziny

Nic nie zalazłem o montowaniu uzbrojenia jak w Predatorze, ale może ktoś ma takie
ciekawe informacje lub inne o bojowym użyciu.

Edit:
Dzięki i przepraszam, przeoczyłam wyraz "zdjęcia" i  ten wątek.

[gmod]Niepotrzebnie przepraszasz :) Wątek powstał dosłownie przed chwilą jako moja samodzielna inicjatywa poprzez wydzielenie z Siły Powietrzne Rosji i [...]. Pomyślałem że to dobre miejsce na dyskusję bo i temat skąpo opisany. John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2009, 22:29:43 wysłana przez John Cool »
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2009, 19:41:46 »
Bezzałogowy aparat rozpoznawczy Piero. Jak macie więcej informacji o tym ustrojstwie to zapodajcie 
Nie jestem specjalistą od nazw ale tu jest chyba coś nie tak. Rosjanie dają albo dziwne zbitki literowo-cyfrowe albo dość ładne nazwy, Szkwał, Buława, Pszczoła itp. ale Piero ? Dziwne jakieś.
Wracając do Pszczoły, chyba sami Rosjanie się pokręcili z nazwami
Trzmiel to tak naprawdę chyba Pszczoła-1T. Za biurem Jakowlewa:
Пчела - 1Т

Шмель-1

Porównajcie sami
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 16, 2009, 22:34:08 »
Szkwał, Buława, Pszczoła itp. ale Piero ? Dziwne jakieś.
Rosjanie dają różne ciekawe nazwy - jak np. "Buratino" ,postać z rosyjskiej bajki i odpowiednik Pinokia, to nazwa samobieżnej wieloprowadnicowej wyrzutni rakietowej na podwoziu gąsienicowym . :004: http://en.wikipedia.org/wiki/TOS-1

Wracając z kolei do BSL-ów, podobno najnowszym rosyjskim osiągnięciem w tej dziedzinie jest Tu-300 "Korszun", 3-tonowe maleństwo, osiągające prędkość do 950 km/h ,pułap do 6000m i zasięg ok.500km. Oprócz bogatej aparatury rozpoznania radiotechnicznego, fotograficznego, radiolokacyjnego ,radiacyjnego ,oraz w podczerwieni (wymienna, w komorze wewnętrznej) ma tez podobno możliwość przenoszenia uzbrojenia (np. zasobnik KMGU). Czy istnieją jakieś potwierdzone dane o wprowadzeniu tych maszyn do służby ?

A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 16, 2009, 23:12:46 »
Fajny latawiec szturmowik

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 17, 2009, 00:20:01 »
Wracając do Pszczoły, chyba sami Rosjanie się pokręcili z nazwami
Trzmiel to tak naprawdę chyba Pszczoła-1T.

Niezupełnie. Moim zdaniem Pczeła-1T to inaczej Jak-60, natomiast Trzmiel-1 to Jak-61. Różniły się też nieco wyglądem zewnętrznym, głównie części optycznej. Bardzo możliwe zaś że zdjęcia w Twoim pierwszym poście są podpisane na odwrót - ten pierwszy to Trzmiel-1, zaś następny to Pczeła-1T... chociaż etykieta wskazuje również co innego.

Wydaje mi się jednak że Pczeła-1 i Trzmiel-1 to oddzielne kompleksy. Wg. moich informacji Pczeła-1 była następcą Trzmiela-1. Wariant Pczeła-1T (zapewne termowizyjny) opracowano w 1997 roku. Musiałbym jednak to nazewnictwo posprawdzać żeby nie wprowadzić nikogo w błąd. Najwyżej ktoś mnie poprawi, albo sam się poprawię  :121:

Warto jeszcze dodać że protoplastą obydwu był prototypowy aparat bezpilotowy PS-01 Komar.

Pczeła-1T była częścią używanego przez wojsko taktycznego kompleksu rozpoznania Stroj-P, zaprojektowanego w biurze konstrukcyjnym Kulomb. Wyposażony został w kamerę TV o wysokiej rozdzielczości oraz łącze telemetryczne zapewniające transmisję obrazu w czasie rzeczywistym na odległość do 30-50 km - zasięg radiołączy warunkował również promień działania aparatu. Samolot został wykonany z materiałów nie-metalowych, zapewniono przy tym wystarczająco niski poziom hałasu do bezpiecznego operowania nad wrażym terenem.

Obecnie w użyciu znajduje się co najmniej kilkanaście kompleksów Stroj-P z ok. 200 samolotów Pczeła-1/Pczeła-1T. Obecna wersja kompleksu to Stroj-P.

Pczeły-1 użyto bojowo w Czeczenii w 1995 roku do wskazywania celów śmigłowcom Mi-24P/W oraz lotnictwu szturmowemu. Wykorzystywane były również przez 106 pułk piechoty morskiej do operacji rozpoznawczych w górach (ok. 10 lotów w czasie 7h 25 minut). Jeden z aparatów został utracony wskutek błędów pilotażowych operatora.

Drugi przypadek użycia miał miejsce pomiędzy październikiem 1999 roku a lutym 2000... także w Czeczenii.

Używano ich również w czasie ostatniej wojny nad Osetią Płd. i Gruzją. Już po zakończeniu konfliktu jeden aparat został strącony, najprawdopodobniej jednak przez osetyjską milicję lub własne wojska, które wzięły go za kolejnego węszącego gruzińskiego Hermesa 450.

Obrazy z kamery TV Pczeła-1T zrobione z wysokości 2500 metrów nad czeczeńskim Argunem tuż przed bombardowaniem przez WWS.

Warto na koniec jeszcze dodać że w Rosji takie statki latające znane nam jako UAV określa się skrótem BPLA tj. БПЛА - Беспилотный летательный аппарат.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 17, 2009, 22:01:53 »
Ostatne zdjęcia John'y to chyba zdobyte po sekretnej akcji na sztab Armi Federacji Rosyjskiej :) Przymkną was tam kiedyś John i rząd się od waszej wywiadowczej pracy zdecydowanie odetnie, ale my was odbijemy  :021:.
Poszperałem dalej i wychodzi na to że:
Pszczoła (kurcze Pszczoła czy Pczeła ?) ma kilka wariantów:
-1T z kameramą telewizyjną lub termowizyjną
-1WM jako cel dla OPL- chyba do ćwiczeń dla obsługi radarów
-1IK z urządzeniami na podczerwień do obserwacji nocnych.

Tak jak pisał John wszystkie one wchodza w skład kompleksy Stroj-P, nazwa eksportowa Malachit.
Trzmiel jest w nowym kompleksie Стерх.
Ale zmyłka i zamieszanie polaga na tym, że prawdopodobnie pierwsze pszczoły a może prototyp wygladał tak
Pszczoła-1T (taki opis), widać brak podwozia

a nastepne jak na zdjęciach od John'a.

Trzmiel za to tak:

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 18, 2009, 21:30:17 »
Czesio,jak mi się wydaje to ten bsl to ten sam co na fotkach z 2005 roku zrobionych w Achtubińsku
http://www.missiles.ru/_foto/Ahtuba-2005/DSC00592.jpg
Według Piotra Butowskiego (NTW 11/2005) to opracowany pod koniec lat 70-tych,i wyprodukowany w liczbie kilkuset sztuk-bsl,, Kryło,,.Masa 220 kg,z czego 60 kg to ładunek użyteczny.Silnik marszowy MD45 o ciągu 62kG.Prędkość do 500 km/godz,na wysokości od 200m do 1000m.Zasięg do 120 km.Jest sterowany komendowo z ziemi.Wydaje się ,,wielozadaniowcem,,-choć na Twoim zdjęciu ma jakby widoczne okno aparatu foto? A ciekawi mnie w jaki sposób przyziemia :001:

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 18, 2009, 23:09:22 »
Brawa dla hamara . Jak juz znamy nazwę łatwiej się szuka.

ДПЛА "Крыло" w  ZSRR 144 szt.
Butowski  "Lotnictwo", 10/2005 г.
a żeby było śmiesznie znalazłem to na rosyjskim forum.
Nie czytałem ale odnośnik był do tego i się zgadza
Tytuł:
"Wciąż bez koncepcji – rosyjskie bezzałogowce na MAKS 2005"

Co do przyziemienia prawdopodobnie jak w innych aparatach rosyjskich-po górce wytraca prędkość i wypuszcza spadochron.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 19, 2009, 00:25:36 »
Jestem ciekaw częścią jakiego kompleksu rozpoznania był ten BPLA i na jakim szczeblu rozpoznania był on używany. Na pewno nie ma nic wspólnego z kompleksem Rejs, sądząc zresztą po gabarytach to chyba też nie ta klasa.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 20, 2009, 20:47:24 »
Jestem ciekaw częścią jakiego kompleksu rozpoznania był ten BPLA i na jakim szczeblu rozpoznania był on używany.

Może to trochę umiejscowi ten pojazd w strukturze byłej armii ZSRR. Dałem w oryginele aby czegoś nie skopać przy przekładzie :)
ОКБ им. А.Н. Туполева также занималось этим направлением и во второй половине 80-х годов на вооружение полков БСР стали поступать комплексы ДПЛА «Крыло». Самолет представлял собой моноплан небольших размеров с низко расположенным прямым крылом. В качестве силовой установки использовался турбореактивный двигатель созданный на базе турбореактивного стартера одного из отечественных «больших» турбореактивных двигателей. Старт выполнялся с помощью порохового ускорителя с пусковой установки на базе гусеничного шасси. При этом на пусковой установке сразу размещалось три самолета – два по бокам и один выше в центре. «Крыло» выпускалось в варианте телевизионной разведки и постановщика помех. Этим самолетом вооружались третьи эскадрильи вновь создаваемых полков ДПЛА (1-я эскадрилья оснащалась самолетами ВР-3, 2-я эскадрилья – самолетами ВР-2).
http://www.airforce.ru/uncle_bu/index.htm

BPLA Kryło zostało wprowadzone na stan pułków  BSR w latach 80. Został stworzona trzecia eskadra, 1 wyposażona była w Reis-D, 2 w Striż.
Co to jest BSR  (БСР) ?

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 20, 2009, 21:22:25 »
W najnowszym,,Aero,, artykuł Mariana Mikołajczuka o systemie,,Jastrieb,,-Tu-123

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 20, 2009, 21:58:17 »
Co to jest BSR  (БСР) ?

Najprawdopodobniej BSR to Bezpilotnyj Samoliet-Razwiedczik (БСР: беспилотны самолет-разведчик).

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 21, 2009, 22:10:05 »