Autor Wątek: Pasy na kołpaku śmigła  (Przeczytany 4363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pasy na kołpaku śmigła
« dnia: Listopada 20, 2009, 22:25:50 »
Żaden ze mnie modelarz, ale zachciało mi się kupić synowi model na urodziny. Chciał nie chciał trzeba dziecku pomóc  :002: . Kleimy Mustanga Mk III z ICM. Jesteśmy na etapie malowania i tu mam problem - za cholerę nie mogę namalować czerwonych pasów na kołpaku śmigła. Gdyby ktoś mógł mi powiedzieć jak zamaskować kołpak tak aby pasy wyszły w miarę równo będę bardzo wdzięczny.
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
Odp: Pasy na kołpaku śmigła
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 20, 2009, 22:52:08 »
Chodzi o ten model? http://www.jadarhobby.pl/48123-mustang-mkiii-polski-p-11814.html
Spirale na kołpakach to zazwyczaj kalki, zamaskować to będzie chyba bardzo ciężko. Mam taką niepotrzebną kalkę ale w 1/72, więc ta się nie przyda.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 20, 2009, 23:25:19 »
Dokładnie ten. Próbowałem na kilka sposobów, ale efekt nie jest nawet zadowalający.
Nie wierzę, że nie ma na to sposobu. Jak znam życie, to pewnie jest genialnie prosty.
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 20, 2009, 23:29:05 »
Może znajdzie się ktoś, kto ma taką kalkę i Tobie ją użyczy, lub przynajmniej podeśle skan. Mógł byś sobie wtedy wydrukować spiralę i wyciąć maskę z taśmy.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 20, 2009, 23:29:57 »
Spróbuj tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?PHPSESSID=d9970305ee07c2351d45aab4b26796ef&topic=4238.msg51011#msg51011
Sprawdza się na oszkleniu to może i na kołpaku.
Powodzenia
PS. To na pewno była spirala, a nie pionowe pasy?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 21, 2009, 02:01:12 »
Maska z taśmy izolacyjnej (elektrycznej) - rozciąga się i równo się kładzie na okrągłych powierzchniach - oczywiście malujesz na biało, maskujesz i malujesz czerwonym i bezbarwnym - przed montażem śmigieł.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 21, 2009, 10:51:32 »
W dawnych czasach stosowałem inną metodę.
Pionowo maczałałem kołpak w puszcze farbki. Pędzlem zbierałem nadmiar. Po wyschnięciu kolejne zanurzenia, ale płycej itd.  :001:
Oto efekt - nie krzyczeć - model ma ze 30 lat  :002:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 21, 2009, 17:48:44 »
Metodą Ranwersa robiłem kołpaki biało-czerwone. Dobra jeśli kołpak jest osobnym elementem, a łopaty osobnym (niewszystkie tak mają)
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2009, 22:24:07 »
Ja proponuje wycięcie z taśmy maskującej mniej więcej takiego kształtu.

Oczywiście jest to rysunek  poglądowy musisz sobie wymierzyć i metodą prób i błędów dojść do odpowiedniego kształtu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 21, 2009, 22:43:45 »
A nie łatwiej taśmą malarską/izolacyjną sobie okleić i etapami malować? Zdaję sobie sprawę z niewielkich rozmiarów dekielka i stopnia skomplikowania całej operacji :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 22, 2009, 00:59:36 »
Dziękuje za cenne rady.
Izolacja to niezły pomysł i spróbuję go. Zobaczymy jak to wyjdzie. W ostateczności jestem skłonny skorzystać ze sposobu z maczaniem w farbie, wydaje mi się jednak, że za dużo pasków i wyjdzie byle jak.
Wpadł mi do głowy pomysł, żeby zmierzyć obwód kołpaka w skrajnych miejscach paska, wyciąć w kartonie otwory o tych średnicach i tak wykonane maski założyć na kołpak. Sposób podobny do podanego przez Janka.K. ale chyba mniej skomplikowany. Myślicie, że zda to egzamin?

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 23, 2009, 23:40:38 »
Zgadza się, metoda na to jest prosta. A w zasadzie dwie, które mogą dać oczekiwany rezultat. Po pierwsze jako "blokada" dla farby, można zastosować kawałek kartonu z otworkiem stosownej średnicy. Nakłada się kołpak jak chomąto na szyję, tylko ściślej, tak by farba nie przedostała się na drugą stronę. Dobrze byłoby jeszcze przyblokować sam kartonik od drugiej strony jakimś plastycznym kawałkiem czegoś. Kolejność kolorów wówczas dowolna, ale łatwiej będzie pomalować kołpak na kolor paska po środku, założyć dwa takie kartoniki z dziurkami i nanieść kolor mający być na reszcie kołpaka. Metoda raczej pod aerograf. Przy pędzlu łatwiej po prostu szczelnie zamaskować. Najlepiej taśma, przyciętą na cieniutkie paseczki, przyklejona w miejscu"granicy kolorów", a środek pomiędzy paseczkami zamaskować sobie sztukując większymi kawałkami taśmy maskującej. Bo tak wygodniej. I walnąć zewnętrznym kolorem. I już :020:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 24, 2009, 01:02:26 »
Mazaku - taśma malarska/izolacyjna mogą mieć "za mocny" klej. Potrafią zebrać farbę położoną wcześniej. Najlepiej albo wykorzystać taśmę modelarską, i tak po "stępieniu" kleju "metodą czołową" albo folie maskującą np Eduarda.
A czy Eduard nie produkuje takich masek?
Inny sposób - to namalowanie warstwy maskującej maskolem (wymagana wprawa i dokladność) ewentualnie połączenia maskolu z kawałkami kartonu, o których pisze Winf of Peace.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2009, 07:38:34 »
To może ja...z geometrią wykreślną. Rura plus owalna krzywizna równa się równiutki pasek na kołpaku. Zaczynamy od koloru znadującego się najdalej  kadłuba. Zwijamy np. taśme tamiyowską lub nawet kawałek w miarę sztywnego papieriu w rurkę o odpowiedniej średnicy ( tzn. tak aby styk kołpaku i krewędzi rurki wypadł w miejscu paska ). Następnie malujemy ( ja maluję aerografem ). Czynnosci powtarzamy zwiększając średnicę rurki posuwając się w kierunku kadłuba.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona