Autor Wątek: Sterowanie samolotem za pomocą myszki [LockOn 1.0]  (Przeczytany 2369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nuzurame

• Gość
Sterowanie samolotem za pomocą myszki [LockOn 1.0]
« dnia: Grudnia 01, 2009, 18:17:56 »
Pozdrawiam wszystkich! Zarejestrowałem się z nadzieją, że pomożecie rozwiązać mój problem.

Mam problemy z ustawieniem myszki, aby kontrolować nią samolot.
Wchodzę do opcji ->  "Input" -> wybieram myszkę (mam do wyboru mysz i klawiaturę) -> przełączam kontrolę na ośki (axes). Następnie przypisuję do Pitch i Roll odpowiednie ośki ( Axis 0, Axis 1 <lub na odwrót>).

Kiedy wchodzę do gry, sterowanie nie działa tak jak powinno. Na pierwszy rzut oka wydaje się jakby po prostu myszka nie reagowała, ale jak się przypatrzę na drążek to widzę, że przy ruszaniu myszką on "drga".

W opcjach są jeszcze inne ustawienia dla myszki w oknie "responses". Kombinuję z tym na wszystkie sposoby i nigdy nie działa prawidłowo. Jest tam też jakiś przełącznik (Axis/Slider), który jest dla mnie tajemniczy ;D

Próbowałem wyszukiwarki, ale jedyne co znalazłem to kontrolowanie myszką kamery w kokpicie, a to już potrafię. Grałem kiedyś w symulator FA18 Hornet i wiem, że bardzo wygodnie się lata myszką.

Proszę o pomoc.

Odp: Sterowanie samolotem za pomocą myszki [LockOn 1.0]
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2009, 18:47:27 »
Proszę o pomoc.
Wybacz: kup sobie joystick ;)

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2009, 20:08:38 »
Kolega jak chce być taki trendy z tą myszką, to niech najpierw zapozna się jak są odczytywane wartości ruchu myszki.

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2009, 12:02:32 »
Dawno temu, gdy nie miałem jeszcze joya i grałem w Battlefielda 1942 również ustawiłem sobie sterowanie samolotem za pomocą myszki (bezproblemowo przypisywało osie X i Y pod ster wysokości i lotki). Samolot latał ok ale była jedna wada. Nie wystarczyło raz przesunąć myszki, tylko musiałem cały czas przesuwać mysz np. w dół, aby się wznieść -gdy mysz się zatrzymywała, ster wysokości powracał do pozycji neutralnej.
Zapewne w Locku jest podobnie. Według mnie powinieneś poszukać jakiegoś parametru, który wzmocni sygnał z myszki, aby drążek nie drgał, ale konkretnie się przesuwał.
Poczytaj tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=4175.0

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2009, 13:10:05 »
To właśnie miał na myśli kolega Schmicht :)

A z kolei koledze Nuzurame zapewne marzy się takie sterowanie myszką jak w symulowanym symulatorze Google Earth 5.x :)