Autor Wątek: Pogadanki rowerowe  (Przeczytany 31095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Pogadanki rowerowe
« Odpowiedź #135 dnia: Lipca 22, 2016, 07:28:44 »
Wygląda całkiem nieźle ale najfajniejsze jest to, że będziesz mógł brata tym wozić. Aczkolwiek współczuję Ci nieco pedałowania, bo to inna waga zestawu :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #136 dnia: Lipca 22, 2016, 07:43:34 »
E tam, kwestia przełożenia. Poza tym...

Ja wybrałem rower ze wspomaganiem, bez miał bym problemy. Mieszkam w takiej okolicy, że pod niektóre górki miałbym problem, podjechać z bratem.

czyli temat "zabezpieczony". :)

Gratulacje, i miłej zabawy!
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #137 dnia: Lipca 22, 2016, 08:06:31 »
No fakt ale mimo wszystko bateria się kiedyś wyczerpie  :021:

Dla mnie istotniejsze w tym poście było to, że wyciągnie brata z czterech ścian i wypuszczą się na wycieczkę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #138 dnia: Lipca 22, 2016, 08:20:06 »
Gratulacje Toffik ;) Ja tu widzę masę korzyści dla was obydwu. Nie dość że przyjemnie spędzicie czas, to przy tej wadze zestawu masz szansę naprawdę poprawić kondycję :) Fakt że jest wspomaganie ale możesz podejść do tematu na sportowo :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Lipca 22, 2016, 08:27:46 »
Super sprawa! Rower to mój ulubiony środek transportu po mieście i na wyprawy w promieniu 60 km. Nic się z tym nie równa. Fajnie, że i brat będzie mógł poczuć tę swobodę. A takie wyprawy z bratem będą epickie - gwarantuję!  ;)

« Odpowiedź #140 dnia: Lipca 22, 2016, 11:37:32 »
Dzięki chłopaki za gratulacje i słowa wsparcia :). Powiem tak, jest czym kręcić. Razem rower, brat i ja to około 200kg :D. Bateria, przy oszczędnym jej wykorzystaniu, pozwala na przejechanie około 40km. W okolicy mamy trochę ścieżek rowerowych, stawy, więc jest gdzie śmigać. No i ten wiatr we włosach, jak się pędzi z górki :D. Bezcenne.
Rower, nie był jakoś specjalnie lubianym prze ze mnie środkiem transportu. Choć najeździłem się nim, w drodze do i se szkoły. Zawsze wolałem biegać. No i nie ukrywam, że kilka miesięcy temu, wiedząc że możemy mieć ten rower wróciłem do biegania :).
O i pokażę Wam jeszcze co wykombinowałem, żeby aktywnie spróbować spędzać czas biegnąc z bratem ;). Tylko zawaliłem sprawę, bo za bardzo dociągałem zacisk no i czekam na nową część. Jestem ciekaw jak to się sprawi w biegu:
http://www.partner-med.pl/produkty/kolo-freewheel/kolo-freewheel-cana-2-10000-zl
P.S. Przepraszam za taki trochę odlot od roweru ;)
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #141 dnia: Lipca 22, 2016, 16:49:18 »
Razem rower, brat i ja to około 200kg :D.

No pacz pan, rower i ja to prawie 200kg bez dodatkowych wózków i braci... :P

O i pokażę Wam jeszcze co wykombinowałem, żeby aktywnie spróbować spędzać czas biegnąc z bratem ;). Tylko zawaliłem sprawę, bo za bardzo dociągałem zacisk no i czekam na nową część. Jestem ciekaw jak to się sprawi w biegu:
http://www.partner-med.pl/produkty/kolo-freewheel/kolo-freewheel-cana-2-10000-zl\

W wózkach dziecięcych do biegania przednie koło jest zablokowane - nie skręca się. I jest po temu dobry powód: przy szybszym biegu minimalny skręt powoduje że wózek "ucieka" w bok i się przewraca (zwykle razem z biegaczem). Wiem co mówię, boli do dzisiaj jak sobie przypomnę. Usztywnione koło stabilizuje układ i zabezpiecza przed takimi niespodziankami.
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #142 dnia: Lipca 22, 2016, 19:02:35 »
W tym kole Miron, jest coś w rodzaju "wyczuwalnego centrowania". Z tym kołem, to raczej spokojnie będę chciał zacząć. Bo może się okazać, że do biegu się raczej ono nie nadaje. A tylko do spaceru, w gorszych warunkach terenowych.  Dzięki za ostrzeżenie :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #143 dnia: Lipca 22, 2016, 22:55:21 »
No pacz pan, rower i ja to prawie 200kg bez dodatkowych wózków i braci... :P

Zgadza się Miron, tylko zauważ subtelną różnicę. Ty sam balansujesz tylko własnym ciałem, masz inną pozycję za kierownicą i środek ciężkości w innym punkcie. Na pewno próbowałeś choć raz podjechać pod górkę z pasażerem na kierownicy, więc wiesz jaka to przyjemność :) Tofik ma znacznie trudniej nie tylko ze względu na wagę całego zestawu. Miałem kiedyś okazję przejechać się rikszą i wiem że nie jest to taka sama jazda jak rowerem solo.

« Odpowiedź #144 dnia: Lipca 23, 2016, 07:23:03 »
Zgadza się Miron, tylko zauważ subtelną różnicę. Ty sam balansujesz tylko własnym ciałem...

A Tofik nie balansuje bo ma trzy koła i nie musi. Nie po to umieściłem na końcu zdania mordkę z ozorem żeby ktoś mi wykład z fizyki jazdy rowerem fundował :P
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 23, 2017, 23:35:58 »
Panowie, taka sprawa - czy korzystacie z jakiejś nawigacji głosowej na rower, bazującej na Androidzie? Chciałbym mieć możliwość wgrania swojej trasy np. z GPSies i późniejszej obróbki (dodania waypointów do komunikatów głosowych). Docelowo chodzi o to, by jadąc na rowerze po lesie przed zakrętem otrzymać sygnał "skręć w lewo" itp. Da się coś takiego czymś osiągnąć?

Tak mi wyszło, że Locus Maps chyba coś takiego ma, ale w wersji płatnej.

Pomożecie?

Oczywiście można kupić jakiś zaawansowany komputerek rowerowy typu Sigma Rox czy jakieś Garminy, ale tak na prawdę całą ta masa informacji nie bardzo jest mi na ten moment potrzebna. Chodzi po prostu o to by móc planować wypady w nieznanym terenie i jechać bez zatrzymywania się i analizowania mapy, ekranu telefonu itp.

« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 24, 2017, 09:28:58 »
Wydaje mi się, że coś takiego jest do uzyskania na OsmAnd. Za darmo jest pełna funkcjonalność ale tylko 10 razy można ściągnąć mapy z poziomu aplikacji - do sprawdzenia czy się nada w zupełności wystarczy. Ma powiadomienia głosowe konfigurowalne i można mieć różne ustawienia na samochód/rower/pieszo. Mapy są z Open Street Maps - jak czegoś brakuje to można samemu dodać ;-)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2017, 10:43:03 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #147 dnia: Maja 03, 2017, 11:41:19 »
Dzięki za sugestię. OsmAnd sprawdziłem i zupełnie się w nim nie mogłem odnaleźć. Może kiedyś zrobię drugie podejście.

Kupiłem w końcu Locus Maps Pro. 32 PLN to nie majątek, a wersja darmowa zrobiła na mnie super pozytywne wrażenie.

Teraz mam to o co mi chodziło. Mogę sobie zaplanować trasę (w tym wgrać ślad GPX) i załączyć nawigację głosową. Jest nawet opcja nawigacji w trybie offline z wcześniejszym pobraniem mapy. Dodatkowo aplikacja daje możliwość ustalenia sygnału dźwiękowego gdy zboczymy z wyznaczonej ścieżki (można ustawić jakie odchylenie jest dopuszczalne i czy w takiej sytuacji ma dostosować trasę tak abyśmy wrócili na zaplanowaną ścieżkę). Tak więc super. Polecam. :)

PS. Dziwne, że Google Maps nie ma takiej opcji. Niby można zaplanować trasę w trybie Moje Mapy, ale nie można potem włączyć nawigacji wzdłuż trasy.

« Odpowiedź #148 dnia: Maja 10, 2017, 17:54:53 »
Chłopaki wiecie może gdzie uderzyć żeby zbudować taką ramę?
Może macie namiary na jakiegoś "producenta" takich wynalazków. Chciałbym się zorientować czy stać mnie na takie rozwiązanie.

Online Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #149 dnia: Maja 11, 2017, 12:35:03 »
Hey.

Pierwszy wynik od wujka googla :
http://www.bikemielec.com/na_zamowienie.php
Wysłać maila możesz zawsze, pytanie czy będą zainteresowani oraz w razie "na tak" na ile wycenią coś takiego.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "