Autor Wątek: Piekielny X-52 i DCS... Jak to ustawić?!  (Przeczytany 14622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Piekielny X-52 i DCS... Jak to ustawić?!
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 12, 2016, 21:31:23 »
Witam wszystkich fanów komputerowego latania.

Jestem nowy i jeszcze (może) nie wystarczająco obeznany na forum dlatego postanowiłem moje pytanie dopisać do istniejącego już wątku ponieważ tytuł trafia prosto w cel.

Chcę przypisać zoom (Num*, Num/) do suwaka (precision slider) na moim x52. Używam oprogramowanie Seiteka i wypróbowałem już chyba wszystkie możliwości zaprogramowania a "to" nadal nie działa.  (suwak jest 100% sprawny)

Czy może ktoś mi pomóc?

Za odpowiedź z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Sebastian

Poko

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 12, 2016, 22:09:13 »
Nie taki diabeł straszny jak go malują choć ma swoje dziwne akcje, które jednym wchodzą - innym nie. Niektóre funkcje lepiej "przepuszczać" w profilerze i ustawiać bezpośrednio w simie. Szczególnie nie polecam skrótów z shiftem, altem lub controlem - tylko pojedyncze klawisze.

W profilerze Saiteka "Precision slide" w "Mode 1" ustaw jako "Unprogrammed", a resztę Mode'ów tak samo albo na "Fall Back" (patrz zdjęcie):

W DCS > OPTIONS > CONTROLS > Ka-50 Sim/Game (jeśli latasz innymi samolotami to dla każdego modułu trzeba zrobić to oddzielnie) > Axis Commands > rząd "Zoom View" > kolumna "X52 Flight Controller" i klikasz na przecięciu rząd/kolumna > klikasz "AXIS ASSIGN" i gdy otworzy się nowe okno ruszasz suwak min/max - powinno pojawić się "JOY_SLIDER1" w okienku "Key / Button" > Klikasz "OK" (patrz zdjecie):

U mnie tak działa. Upewnij się, że masz zapisany i wgrany aktualnie dobry profil. ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 13, 2016, 00:06:29 »
Działa!!!
Serdeczne dzięki za szybką pomoc!

Dotychczas wyrzuciłem z siebie więcej potów przy programowaniu niż przed wrogimi SAM-ami.
Teraz już wiem dlaczego niektóre funkcje nie chcą prawidłowo działać. 

Pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 26, 2020, 17:13:10 »
Cześć wszystkim,

po długim czasie abstynencji postanowiłem wrócić do latania na KA-50;  nowy cockpit, nowy sprzęt, nowe wrażenia, stary joystick X52, itp...

Jak to bywa znów napotkałem na pewien problem związany z przyciskami joysticka:
W DCS-World w opcjach sterowania wyświetla się „nowa” możliwość zastosowania kombinacji przycisków. Chciał bym ustawić przycisk „pinkie”.
W opcji sterowania ustawiłem jako modyfikator wybierając ręcznie joy-button6 (wszystkie inne przyciski po wciśnięciu wyskakują automatycznie) ale nie zadziałało. Ustawiałem również jako przyciski w modyfikatorze ale i to nie zadziałało.
Próbowałem wszelkich rozwiązań znalezionych w necie ale problem pozostał.

Przycisk funkcjonuje, po kliknięciu wyświetla się na MDF przepustnicy. W opcjach Windowsa 10 też wszystko działa jak i w programie Logitecha.

Czy ta funkcja w ogóle działa w KA-50? Może zna ktoś z Was rozwiązanie na ten  problem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 26, 2020, 17:18:12 »
A to nie jest tak, że pinky jest domyślnie już ustawiony jako modyfikator w Profilerze Saiteka, przez co gra go w ogóle nie widzi?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 26, 2020, 17:23:24 »
W profilerze Saitek-a przycisk jest ustawiony jako modyfikator ale chciałem ustawić wszystko w DCS-ie.
Nawet jak odinstalowałem program Saitek-a problem pozostał.

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 26, 2020, 17:45:50 »
Właśnie w profilerze trzeba sobie zrobić "czysty" profil żeby te modyfikatory usunąć. Wiem że domyślnie nie można przypisać pinkie switch, przycisków myszy i samego tego małego HATa odpowiadającego za poruszanie myszką.

Ogólnie rzecz biorąc to ten profiler jest dobry, tylko mało intuicyjny. Jak już się ogarnie temat to można przypisać na joya wszystko.

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 26, 2020, 18:07:44 »
Serdecznie dziękuję za pomoc, działa!!!