Autor Wątek: W Ka-50 na HUDzie (IŁS) nie wyświetla się prędkość  (Przeczytany 2590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

W Ka-50 na HUDzie (IŁS) nie wyświetla się prędkość
« dnia: Stycznia 03, 2010, 21:30:59 »
Ja mam pytanko w sprawie HUd,a
W lewym górnym rogu , pokazana jest szybkość K -50
Czemu po wyjściu z trybu "uzbrojenie" wskazanie szybkości  na HUD ,  nie jest wyświetlany ?

Odp: W Ka-50 na HUDzie (IŁS) nie wyświetla się prędkość
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2010, 22:27:05 »
Ja mam pytanko w sprawie HUd,a
Czemu po wyjściu z trybu "uzbrojenie" wskazanie szybkości  na HUD ,  nie jest wyświetlany ?

Mam podobny problem, czasem zaraz po uruchomieniu śmigłowca muszę dość długo odczekać najpierw żeby się HUD załadował a potem na tą funkcję (możliwe, że to przez zły Startup - robię go bez podłączenia z zewnątrz, z wewnętrznych bateryjek) albo podczas lotu jak coś za mocno pobrykam, stracę na chwilę moc czy coś, dzieje się podobnie - brak wyświetlania prędkości.

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2010, 00:13:58 »
Przy uruchamianiu po przełączeniu przełącznika K-041 na lewym dolnym pulcie, włączasz system pilotażowo-nawigacyjno-celowniczy, który wymaga jakichś 3 minut w trybie skróconej kalibracji (standartowa, długa kalibracja nie jest narazie zaimplementowana), wówczas dopiero pojawiają się wskazania IŁSa i prędkości i kupa innych rzeczy zaczyna działać. Gdy obroty spadają poniżej nominalnych, lub gdy generatory są uszkodzone lub wyłączone (czyli de facto jedzie się na bateriach) niektóre z podsystemów ПрПНК, bo o tym mowa (Прицельно-пилотажно-навигационный комплекс), wyłączają się i tracimy niektóre wskazania (np. obraz ze Szkwała) i potrzeba chwili, żeby je odzyskać, po ponownym powrocie do prawidłowego zasilania.
A rozruch na bateriach to taki sobie pomysł. Baterie generalnie są do sytuacji awaryjnych i nie zasilają wszystkich systemów.

Sprawdź czy nie byłeś w trybie działka. Normalnie, prędkość w formacie cyfrowym znika po wejściu to trybów uzbrojenia, w ramach odśmiecenia wskaźnika, a wraca po zresetowaniu trybów (domyślnie - backspace)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 00:20:47 wysłana przez Meehau »
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2010, 22:00:24 »
Sprawdź czy nie byłeś w trybie działka. Normalnie, prędkość w formacie cyfrowym znika po wejściu to trybów uzbrojenia, w ramach odśmiecenia wskaźnika, a wraca po zresetowaniu trybów (domyślnie - backspace)
Dzięki, już jest OK.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 23:20:28 wysłana przez John Cool »