A dżoja masz jakiego. Saitek Cyborg Evo?
No właśnie, moderator wydzielił nawet nowy wątek dotyczący problemu, a sam zainteresowany pozostaje ciągle tajemniczy. Przejrzałem wszystkie Twoje posty na forum i w żadnym słowem nie wspomniałeś czy używasz dżojstik, jeżeli tak to:
-jaki?
-jak masz przypisane osie (szczególnie oś kierunku)?
-jaką masz wersję gry (podstawowa czy podniesiona do 1.0.1- różnią się sposobem trymerowania)?
…..Trym nie jest ustawiony.
Moim zdaniem to błąd. Trymer należy przypisać i go używać i nie chodzi mi nawet o nawiązanie do realizmu, a o samą grę, która wg mnie po wielu ruchach sterownicami wprowadza błędy w ich położeniu tudzież fizyce lotu. Aby to zniwelować należy właśnie stosować trymer.
Jeżeli już go stosujesz, pamiętaj o tym, że może on działać na dwa różne sposoby:
I. Wciskasz przycisk trymera, wychylasz drążek (orczyk) do wymaganego położenia, zwalniasz przycisk trymera po czym w krótkim czasie ustawiasz drążek (orczyk) w neutrum [nie dotyczy dżoji z FF]. Domyślny czas reakcji wynosi chyba 1 sekundę, ale można go było ustawiać w pliku FMOptions.lua (Gra\Scripts\Aircrafts\Ka-50\FMOptions.lua)
II. W wersji 1.0.1 zastosowano nowy sposób trymerowania (włączony domyślnie po instalacji łatki). Generalnie różni się tym, że po trymerowaniu sygnał na sterowanie jest odłączony do momentu powrotu rękojeści dżoja do neutrum. Inaczej działa orczyk: przy prędkości przesuwu poniżej 3 stopni/sek stabilizuje lot, powyżej umożliwia sterowanie w zakrętach. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Więcej na ten temat w Black Shark 1.0.1 Read Me
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=43547Ja nie zmieniałem nawyków i pozostałem przy pierwszej metodzie. Przy gwałtownych i wymagających dużych przechyleń/pochyleń manewrach trzymam przycisk trymera wciśnięty non stop.
Podsumowując:
1. Prawidłowo przypisz oś kierunku do dżojstika (zakładam że jednak go masz) i ją skonfiguruj
2.Używaj trymera.
3. Rób to prawidłowo jednym z opisanych powyżej sposobów
4. Sprawdź którą metodę trymerowania masz zaznaczoną w opcjach gry (options/gameplay/central position trimmer mode)
5. Do lotu włączaj kanały autopilota
6. Ćwicz, ćwicz, ćwicz..