Autor Wątek: Żaden DRM, petycja do Ubisoft!  (Przeczytany 6240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żaden DRM, petycja do Ubisoft!
« dnia: Marca 10, 2010, 19:23:05 »
http://www.petitiononline.com/ew15dl94/petition.html

[gmod]A może by tak parę słów wyjaśnienia? Bomba ci klawiaturę urwała po podaniu linku?! Warto też się przywitać, +20[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2010, 19:55:33 wysłana przez Nietzscheański Nadczłowiek »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
Odp: Żaden DRM, petycja do Ubisoft!
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2010, 19:56:01 »
Eeee tam. Dla mnie DRM nie stanowi żadnego problemu i nie wiem skąd ten lament. Wszystko działa jak trzeba - instalacja bez problemu, granie bez problemu, płyta nie musi być w napędzie. 100 razy lepsze to niż starforce itp. Nie wiem skąd te lamenty nad nowym zabezpieczeniem. Ich broszka jak chcą gry zabezpieczać. Jak będą przeginać najwyżej nikt nie kupi.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2010, 19:58:55 »
U mnie DRM wywołuje takie coś:

AppName: ubisoftgamelauncher.exe AppVer: 1.0.0.111 ModName: ubiorbitapi_r2.dll
ModVer: 1.0.0.111 Offset: 00053c7e

http://forums.ubi.com/eve/forums?a=tpc&f=1121062387&m=5931068638
Powyżej jest link do wątku na ubikacji, w którym ten i podobne problemy są opisane (w związku z SH5). Warto poobserwować jak zareaguje ubikacja, bo to da sporo do myślenia jak w przyszłości będzie wyglądał ich support tego - jak dla mnie - wątpliwego rozwiązania.

Tako rzecze,
Zaratustra

empeck

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2010, 21:22:34 »
W ogóle jakakolwiek internetowa petycja kiedyś zadziałała?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2010, 21:49:29 »
W ogóle jakakolwiek internetowa petycja kiedyś zadziałała?
Hehe dobre ;)
Ja jestem ogólnie anty łaczeniu gry pod jakies konto. W zwyczaju mam, jak przejde cos albo mi sie znudzi, odsprzedaje swoje prawa i tyle. Z Grami podpisanymi nie da sie tego zrobic, co godzi w użytkownika (chyba ze cale konto). Kto mi bowiem zabroni np. odsprzedanie czegos co mi sie przestało podobac? Jak widze zatem Steam na pudełku nawet nie podchodze do zakupu (chyba ze to sim ;) ). Fakt, SH5 kupilem mimo system a la Steam, no ale mam nadzieje ze poprawia ten tytuł z czasem oraz akurat serie SH szybko nie odpuszczam/
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2010, 21:59:21 »
Jak widze zatem Steam na pudełku nawet nie podchodze do zakupu (chyba ze to sim ;) ).

TW Empire to sim? http://www.il2forum.pl/index.php?topic=11324.msg192683#msg192683  :003: :002:

Tak, tak to początek afery hakowej  :004:

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2010, 10:02:00 »
TW Empire to sim? http://www.il2forum.pl/index.php?topic=11324.msg192683#msg192683  :003: :002:

Tak, tak to początek afery hakowej  :004:

YoYo, powiedz tak: nikt mi nie będzie mówił jakie gry mam kupować bo jestem YoYo. To dzikie forum!

pozdrawiam
ROB

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2010, 17:44:34 »
Eee TW Empire to w sumie też Sim ;). No tak jest parę tytułów do których jest sentyment.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2010, 16:46:48 »
Mnie zastanawia kiedy twórcy gier zmądrzeją. Ubisoft był kiedyś na dobrej drodze, bo w ogóle nie dawali zabezpieczeń i nie wpłymęło to negatywnie na wyniki sprzedarzy. Teraz sobie wymyślili jakieś cudo, które kosztowało kupę kasy i już zostało złamane. Że też im czasu i hajsu nie szkoda. Wiadomo przecież, że jak ktoś piraci, to nie zmieni podejścia przez jakieś DRM.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 13, 2010, 16:51:21 »
.... A ci którzy nie piracili, mogą zacząć to robić, ponieważ pirat będzie działał w przeciwieństwie do wersji oryginalnej i zabezpieczonej... Smutne ale prawdziwe w przypadku DRM jak i niegdyś StarForece`a czy też innych genialnych mechanizmów np. od EA (MoH), które notorycznie wykrywały wirtualne napędy. Oczywiście owych mankamentów były pozbawione piraty...

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2010, 17:16:24 »
Zawsze można instalować witaminy na oryginalne, zakupione gry. Oczywiście zapewne jest to pogwałcenie paragrafu nr 2043 z licencji użytkownika końcowego, ale s**ł na to pies.

Biorąc pod uwagę fakt, że gry z tymi zabezpieczeniami nie są wcale trudniejsze do złamania, wniosek jest jeden: chodzi o założenie kolejnej pętli na uczciwych nabywców i ograniczenie rynku gier używanych. Bo jakoś ciężko stwierdzić, żeby miało to jakiekolwiek przełożenie na ograniczenie piractwa.

A takie internetowe petycje to sobie można... wsadzić nie powiem gdzie. Po prostu nie kupować, nie karmić drani i tyle. Jak obroty spadną, to zaraz po rozum do głowy pójdą.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 13, 2010, 23:15:41 »
.... A ci którzy nie piracili, mogą zacząć to robić, ponieważ pirat będzie działał w przeciwieństwie do wersji oryginalnej i zabezpieczonej... Smutne ale prawdziwe w przypadku DRM jak i niegdyś StarForece`a czy też innych genialnych mechanizmów np. od EA (MoH), które notorycznie wykrywały wirtualne napędy. Oczywiście owych mankamentów były pozbawione piraty...

Tako rzecze,
Zaratustra

Gadasz bzdury, ktoś kto chce spiracić gierę i tak to zrobi, zabezpieczenia czy nie, wszystko wcześniej czy później jest crackowane. Jedyne zabezpieczenie nie do złamania to FADE (póki co). Ktoś kto kupuje oryginały, nie zacznie ściągać gierek, bo nagle przestana mieć zabezpieczenia - tak naprawdę nigdy ich nie miały, bo na wszystko są cracki, a niektóre tak jak StarForce nawet ich nie wymagają, bo wystarczy zrobić obraz i odpiąć zasilanie od napędu. Ile tańsze te gry by były gdyby nie DRMy? I ilu ludzi więcej by je kupowało, bo wreszcie byłoby ich stać?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 13, 2010, 23:35:38 »
Jakby nie było DRMów to gry wcale nie byłyby tańsze. Nie mam pojęcia skąd się wziął mit, że DRMy tak zwiększają koszt produkcji gry. Największym kosztem są ludzie. Kilkadziesiąt osób przez kilka lat robi grę. Na takie stanowisko nie przyjmuje się pierwszego lepszego kolesia z Urzędu Pracy. Wyszkoleni pracownicy kosztują.

DRM ma w tej chwili dwa cele. Pierwszy to zmniejszenie rynku wtórnego (Steam, Ubi, rejestracja jak w RoF itd.). Drugi to jeśli nie zlikwidowanie to choćby opóźnienie pojawienia się nielegalnych kopii. Im później wyjdzie crack, tym więcej kopii się sprzeda.

Niektóre DRMy są wręcz darmowe dla developerów:

http://www.gamasutra.com/view/news/27459/GDC_Epic_Valve_Offering_Free_Steamworks_Integration_To_UE3_Licensees.php

Czy takie coś zwiększy cenę gry? Nie sądzę. Podobnie DRM Ubisoftu. Napisali jedno middleware, potem używają go w wielu grach. Koszt się rozkłada na więcej kopii.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 14, 2010, 08:11:28 »
Ale tak jak mówisz, największym kosztem są ludzie, a ktoś musi te DRMy supportować. Jeśli idzie o kwestię opóźnienia pojawienia się nielegalnych kopii, to wcale nie zwiększa sprzedaży tuż po premierze. Piractwo to kwestia pewnej mentalności, ludzie którzy ściągają gierki z netu, nie pójdą nagle do sklepu, bo im kilka tytułów Ubisoftu nie działa, po prostu w nie nie zagrają, bo mogą w tym czasie pykać w masę innych rzeczy do momentu aż wyjdzie crack.

Zmniejszenie rynku wtórnego to już poważniejszy argument, ale moim zdaniem powinno się tutaj coś zrobić prawnie w kwestii licencji na oprogramowanie, nie tylko na gry. Jak to jest, że jak kupię jakikolwiek inny produkt, to mogę go sprzedać, przerobić, dać komuś, albo wywalić na śmietnik jak mi się znudzi. W kwestii softu, wydawca dyktuje mi co mogę, a czego nie mogę zrobić w produktem, za który już zapłaciłem i jest moją własnością (nie chodzi mi tutaj o kopiowanie i nielegalne rozprowadzanie, tylko np o ilość instalacji, albo możliwość odsprzedania jak się znudzi).  Steam jest chyba jedyną platforma/DRM, którą popieram (umiarkowanie), bo dzięki niemu, Valve wciąż może sobie pozwolić na support dla starszych gier i to robi, ale raczej wątpię aby Ubisoft, czy EA miało takie plany.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 14, 2010, 09:14:34 »
Gadasz bzdury...

Więcej szacunku trollu. Teksty o bzdurach, to możesz sobie pisać kolesiom spod sklepu. Jasne?