Autor Wątek: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....  (Przeczytany 390800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #720 dnia: Sierpnia 06, 2009, 06:58:16 »
Nasz hind down i nikt nic nie pisze?

« Odpowiedź #721 dnia: Sierpnia 06, 2009, 09:01:26 »
Moim skromnym zdaniem to parodia, że nasze Mi-24 w Afganistanie nie są wyposażone w schładzacze gazów na silnikach. Za to mają na wyposażeniu zakłócacz mikrofalowy, który w przypadku użycia Stingerów przynosi efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego. Zwróćcie uwagę, że nawet nasze Mi-17, które trafiły do afganistanu posiadają schładzacze spalin EWU...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #722 dnia: Sierpnia 06, 2009, 09:11:49 »
Mi-17 jest lżejszy, a schładzacze spalin, zwiększają ciśnienie za turbiną, zwiększając temperatury pracy silnika i zmniejszając moc - coś czego naszym Hindom w A-stanie brakuje już bez takich bajerów.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #723 dnia: Sierpnia 06, 2009, 09:29:13 »
Nasz hind down i nikt nic nie pisze?
NIkt nic nie pisze bo dopiero dziś Wyborcza wyciągnęła sprawę. MON od 31 lipca milczał. Ponoć dopiero wczoraj minister przyznał się dziennikarzom do starty Hinda lecz w... wypadku.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6899478,Helikoptery_w_ogniu.html
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #724 dnia: Sierpnia 06, 2009, 09:33:04 »
Poniżej, cytat miesiąca, normalnie ręce opadają. Mam nadzieję, że chociaż nasze Hindy latają uzbrojone..i mam też nadzieję, że to celowa dezinformacja ;) ale w w WP takie rzeczy są niestety możliwe...

Talibowie stają się coraz zuchwalsi. Miny-pułapki podkładają w pobliżu wiosek koło polskich baz. I stamtąd strzelają. Ale żołnierzom nie wolno odpowiadać ogniem. - Strzelamy ślepymi nabojami - mówi wściekły żołnierz.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #725 dnia: Sierpnia 06, 2009, 10:04:13 »
Info było na lotnictwo.net.pl już 31 lipca, choć nieoficjalne... A Wyborczej wyśledzenie tematu zajęło aż tydzień.
Natomiast, co do tej amunicji, to kiedyś na NFoW jakaś plotka się pojawiła, ale nie wiem, czy można brać na poważnie takie informacje... Zresztą teraz też pojawiają się tam sprzeczne opinie na ten temat.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2009, 10:14:25 wysłana przez tomek1988 »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #726 dnia: Sierpnia 07, 2009, 23:34:24 »
Robinson R44 w Kanadzie - dwie ofiary... czyli dzień jak codzień.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #727 dnia: Sierpnia 07, 2009, 23:54:54 »
[...] Za to mają na wyposażeniu zakłócacz mikrofalowy, który w przypadku użycia Stingerów przynosi efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego.

Żeby emiter mikrofalowy przyniósł efekt "odwrotny do zamierzonego" to MANPADy które dostali Talibowie musiałyby posiadać głowicę z cyfrową matrycą IIR, pracującą na zupełnie innej zasadzie niż klasyczny pocisk naprowadzany na podczerwień a tych na szczęście dotąd nie stwierdzono (w ogóle stwierdzono niską aktywność MANPADów, a jeśli już to dość antycznych typów). Natomiast na Stingery z klasyczną głowicą IR które trafiły w swoim czasie do Afganistanu a także na pociski innych starszych zestawów taka L-166 Ispanka/Lipa była całkiem skuteczna.

tomek1988

• Gość

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #729 dnia: Sierpnia 08, 2009, 00:57:48 »
To smutne zdjęcia, odpadła mu morda... :015:

"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: Sierpnia 12, 2009, 17:12:12 »