Autor Wątek: Wypadek samolotu prezydenta w Smoleńsku  (Przeczytany 140841 razy)

Odp: Wypadek samolotu prezydenta w Smoleńsku
« Odpowiedź #450 dnia: Kwietnia 30, 2010, 02:52:00 »
Ramzey Ty chłopie żyjesz sobie za oceanem i nie rozumiesz że w zielonym kraju nad Wisłą są grupy społeczne którym wolno kraść, ba wręcz z tego żyją :121:(tak jak u Was Meksykanie :020:) :004:

Tu się kolego mylisz, my nazywamy ich politykami :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #451 dnia: Kwietnia 30, 2010, 07:15:07 »
Informacja a propos "Specpułku" (co za rusycyzm): major Protasiuk na własny koszt zrobił szkolenie na cywilne papiery (licencja komercyjna?)...
Cywilne papiery tzn co ? PPL(A) ? CPL(A) ? FI? IR? ME? ATPL(A) ? Kartę Rowerową ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2010, 07:22:53 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #452 dnia: Kwietnia 30, 2010, 09:01:28 »
Ramzey Ty chłopie żyjesz sobie za oceanem i nie rozumiesz że w zielonym kraju nad Wisłą są grupy społeczne którym wolno kraść, ba wręcz z tego żyją :121:(tak jak u Was Meksykanie :020:) :004:
Nie wchodź proszę na grząski grunt chyba że masz mocne dowody, że "pewne grupy społeczne" żyją z kradzieży.

« Odpowiedź #453 dnia: Kwietnia 30, 2010, 10:59:35 »
Z tym kawałkiem... nie no przegięcie. Ja odbiór (medialny) tej nowinki miałem taki:
'Mielonka', która leży na XUBS poskładana z pozostałości Tuszki jest strzeżona przez rosyjskie służby (OMON). Jednak jak widać niezbyt dokładnie ponieważ niedawno dotarł na Jasną Górę kawałek kadłuba. W tym momencie zmienia się prezentowany obraz z 'mielonki' na ok. 15-tu typa w ornatach (właśnie poznałem definicję tego słowa - LOL) modlących się do... kawałka blachy ze śrubką:

Właśnie dowiedziałem się, że to jakaś siostra zakonna dotarczyła i że blacha będzie elementem nowo powstającej sukni Matki Boskiej...
OK - pomysł paulinów czy jakoś tak, ale co powiedział jakiś dominikanin? Że jeżeli to będzie potraktowane jako relikwia (a chyba już jest) to jest to krok w kierunku beatyfikacji. Ktoś mi powie czego? Tej blachy jak dobrze rozumiem?

Jeszcze trochę i będzie św. Lech...  :karpik

A z drugiej strony tego bajzlu tych dwóch Panów z flagową piosenką "Jarek, Jarek..."  :karpik

Świat zwariował... a ja razem z nim  :020:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #454 dnia: Kwietnia 30, 2010, 11:30:27 »
dobrze rozumiem

Chyba nie, a jeśli czegoś nie pojmujesz nie wyśmiewaj.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #455 dnia: Kwietnia 30, 2010, 11:48:55 »
W ogóle w tej sytuacji nie jest mi do śmiechu - jestem przerażony...

« Odpowiedź #456 dnia: Kwietnia 30, 2010, 11:54:52 »

A z drugiej strony tego bajzlu _figurski-i-wojewodzki z flagową piosenką "Jarek, Jarek..."  :karpik

Świat zwariował... a ja razem z nim  :020:

Rzecz polega na tym żeby nie dać się zwariować i zachować rozsądek, stanąć gdzieś pomiędzy. Media opanowane swoistą głupawką wyolbrzymiają każdy epizod związany z katastrofą do niebotycznych rozmiarów. Nie widzę nic złego w tym, że zakon chce umieścić mały fragment samolotu "101", zapewne zabrany z miejsca katastrofy, a nie z miejsca przechowywania szczątków.
Co do tych dwóch "panów", no cóż, mógłbym bardzo chętnie potraktować ich z przymrużeniem oka, drugim w tym czasie zgrywałbym muszkę ze szczerbinką (oczywiście z ASG). Nie tylko za tę piosenkę, ale za całokształt. Nie trawię ich zachowania, ale muszę ich tolerować, bo szczurów też nie lubię, a mimo to są, czy tego chcę czy nie.

A tak poważnie.
Mam znajomego kierowcę TIR-a, jego koledzy z firmy w czasie katastrofy byli nieopodal miejsca upadku, czekali na rozładunek/załadunek. Gdy tylko usłyszeli huk, nie wiedząc jeszcze, że to polski "101", pobiegli tam razem z innymi, nie będę pisał co widzieli, ale byli tam w momencie kiedy rozległy się syreny, czyli w czasie kiedy kręcono słynny film ze "strzałami". Jest możliwe, że to właśnie ich polskie głosy uwieczniono na filmie.

« Odpowiedź #457 dnia: Kwietnia 30, 2010, 13:05:32 »
Lech Kaczyński popełnił wielki błąd, za który teraz płaci Jego brat.
Będąc Prezydentem Warszawy, nie powinien zamykać klubu Le Madame!
Pomimo, że od iluś miesięcy klub ten zalegał miastu z czynszem, powinien pozwolić mu istnieć, pod tym jednak warunkiem, że w piwnicy będzie urządzona krypta, w której będą chowani wybitni przedstawiciele światłej, nowoczesnej i postępowej części naszego społeczeństwa.
 Panowie Wojewódzki i Figurski, mając zapewnione godne miejsce pochówku, nie zazdrościli by tego Wawelu, nie napisali by tej piosenki, a Sniffer nie popadał by w histerie z przerażenia.

chincz

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: Kwietnia 30, 2010, 13:51:54 »
Długo tak możecie?

« Odpowiedź #459 dnia: Kwietnia 30, 2010, 14:37:32 »
A co? Ściepa?

Cały wątek ma 31 stron, z czego merytorycznych wypowiedzi zabrałoby się na kilka, w porywach kilkanaście. Generalnie nie ma dopływu jakiejkolwiek świeżej informacji, ta będzie dopiero wtedy, gdy pojawi się raport. W związku z tym dyskusja schodzi na tematy powiązane z katastrofą, i wygląda to jak sinusoida, odbiega, powraca, przechodzi przez oś tematu, znowu odbiega i znowu powraca, normalnie życie. Można by zawiesić chwilowo temat, albo poczekać, aż sam powoli wygaśnie z powodów jakie podałem na początku.

« Odpowiedź #460 dnia: Kwietnia 30, 2010, 15:20:59 »
Raport nie pojawi się przed końcem czerwca - a to jest wariant bardzo optymistyczny. Wątek jest do zamknięcia (czasowego).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #461 dnia: Kwietnia 30, 2010, 16:26:05 »
QRA koniec.
Jak ktoś będzie miał coś ważnego do napisania - poprosić moderatora o chwilowe otworzenie. Tymczasem do publikacji wstępnego raportu komisji zamykamy.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: Maja 08, 2010, 14:46:44 »
Jako że wątek jest czasowo zamknięty - pozwolę sobie korzystając z uprawnień tylko wrzucić dodatkowe informacje nt. lotniska Smoleńsk-Siewiernyj:
http://smolensk.ws/blog/169.html

Ze zdjęć z tego linka wynika między innymi że na lotnisku w Smoleńsku Północnym jest rozwinięty również RSP - Radiolokacjonnyj Sistema Posadki.

Zdjęcie jedenaste, licząc od góry, względnie trzecie od dołu, zespół anten to chyba nic innego jak radiolokator dyspozytorski. Osobną kwestią jest sprawa czy jest on w pełni rozwinięty, uruchomiony i oblatany, ze zdjęcia jednoznacznie to nie wynika, drzewa i zarośla utrudniają ocenę.

Z drugiej strony jakby tego systemy w ogóle nie było to nie byłoby informacji o nie kwitowaniu przez załogę komend KL. Krąży również informacja jakoby podano im (czyt. załodze Tu-154M) komendę przejścia do lotu poziomego. Jeżeli wszystko to prawda, dowodzi to, że RSP jednak był i jakieś tam dowodzenie z ziemi było.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #463 dnia: Maja 19, 2010, 21:06:29 »
QRA koniec.
Jak ktoś będzie miał coś ważnego do napisania - poprosić moderatora o chwilowe otworzenie. Tymczasem do publikacji wstępnego raportu komisji zamykamy.

Treść wstępnych ustaleń komisji na stronie Międzypaństwowego Komitetu Lotniczego: http://www.mak.ru/russian/info/news/main_frame.html
Dla nie znających rosyjskiego: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=ru&tl=en&u=http://www.mak.ru/russian/info/news/main_frame.html&rurl=translate.google.com&twu=1&usg=ALkJrhitzZZBrvNDY5YFWj31jc9v0bpgyQ

Wątek otwarty. Uprzejma prośba o poważną dyskusję. :icon_luger_148:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #464 dnia: Maja 19, 2010, 21:08:43 »
Skoro otwarty to niech się stanie.