Autor Wątek: Wypadek samolotu prezydenta w Smoleńsku  (Przeczytany 140706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wypadek samolotu prezydenta w Smoleńsku
« Odpowiedź #390 dnia: Kwietnia 21, 2010, 09:44:25 »
W kontekście udzielania wywiadów i podawania szczątkowej informacji. U nas jeszcze nie wpojono w wojsku zasad współpracy z mediami. W czasie misji na Litwie mieliśmy wskazane kto może udzielać wywiadów i na jaki temat, a przede wszystkim obowiazuje tzw. golden hour, czyli czas na pozbieranie się i określenie sensownej wersji zdarzeń opartej oczywiście o prawdę, żeby źle tego nie zrozumieć. Bo każda, nawet najmniejsza głupota przetworzona przez dziennikarza urasta do rangi światowego spisku.
Z drugiej strony nie można nałożyć całkowitego embarga na informacje, trzeba współpracować i informować, ale czynić to językiem prostym i zrozumiałym dla przeciętnego odbiorcy. Niestety nie uniknie się przekłamań, nawet po autoryzacji wywiad można włożyć w taki kontekst, że całkowicie zmieni sens wypowiedzi.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #391 dnia: Kwietnia 21, 2010, 10:08:16 »
Ok, wybacz Redspider, poprzednią wypowiedź zrozumiałem jakobyś bulwersował się tym, że oficer sprzedaje bajeczki o sztucznej mgle nad lotniskiem.
Spox. Nie ma problemu. Czasami tak się zdarza, że ktoś opatrznie zrozumie wypowiedź. W sumie to ja powinienem przeprosić w takim razie za nie dość jasną i zrozumiałą wypowiedź. No, ale dość tego słodzenia :D.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #392 dnia: Kwietnia 21, 2010, 11:29:14 »
Głos dał Szef Szkolenia gen. Czaban. Liczę, że obok min. Klicha będzie to pierwsza postać "do odstrzału" po raporcie KBWLLP.

http://wiadomosci.onet.pl/2158586,11,z_jakichs_przyczyn_pilot_nie_wybral_lotniska_zapasowego,item.html

Offline czarnyolek

• *
  • gg 9176114
« Odpowiedź #393 dnia: Kwietnia 21, 2010, 11:53:19 »
W kontekście udzielania wywiadów i podawania szczątkowej informacji. U nas jeszcze nie wpojono w wojsku zasad współpracy z mediami. W czasie misji na Litwie mieliśmy wskazane kto może udzielać wywiadów i na jaki temat, a przede wszystkim obowiazuje tzw. golden hour, czyli czas na pozbieranie się i określenie sensownej wersji zdarzeń opartej oczywiście o prawdę, żeby źle tego nie zrozumieć. Bo każda, nawet najmniejsza głupota przetworzona przez dziennikarza urasta do rangi światowego spisku.
Z drugiej strony nie można nałożyć całkowitego embarga na informacje, trzeba współpracować i informować, ale czynić to językiem prostym i zrozumiałym dla przeciętnego odbiorcy. Niestety nie uniknie się przekłamań, nawet po autoryzacji wywiad można włożyć w taki kontekst, że całkowicie zmieni sens wypowiedzi.
Najgorsze jest to, że późniejsze infoprmacje prostujące pojawiają się na stronie www MONu a mało kto tam zagląda. O kant czegoś twardego z tymi pismakami a mówię to, samemu będąc dziennikarzem prasowym. Niestety kiedy system wynagrodzeń wielu wydawnictw sprawia, ze ten z większą sensacją zarabia więcej, ludzie o słabym kręgosłupie moralnym nie poczuwający się do odpowiedzialności jaką nakłada przekazywanie rzetelnych informacji społeczeństwu, koloryzują, szczególnie pisząc na tematy o których nie mają zielonego pojęcia.
Przykre to ale niestety nie da się we współczesnej Polsce tego wyeliminować. Wolność słowa ma też plusy ujemne ;)

« Odpowiedź #394 dnia: Kwietnia 22, 2010, 11:06:00 »
Agencja RIA Nowosti przedstawiła nową rekonstrukcję. O tyle jest ciekawa, że troszeczkę zaprzecza ostatnim 'ustaleniom' na temat tego obrotu wokół własnej osi. Może to na podstawie tych ostatnich 'synchronizacji skrzynek z nagraniami' - nie wiem...

Rekonstrukcja 3D by Ria Nowosti

« Odpowiedź #395 dnia: Kwietnia 22, 2010, 12:33:13 »
A może po prostu kolejna medialna wariacja nt. ? Jeszcze nie widziałem wizualizacji w 100 % zgodnej z rekonstrukcją Amielina.
Ps. Zaczynają wypływać w sieci fotki ofiar katastrofy Tutki. Niestety, wyciek zdjęć jest po stronie Rosjan, niedobrze, że tak się dzieje. Mam nadzieję, że nasze brukowce nie podchwycą tematu.

« Odpowiedź #396 dnia: Kwietnia 22, 2010, 13:09:42 »
Słyszałem o tych fotkach... ale ich nie widziałem. Obwinianie Rosjan tu chyba nie pasuje - to się u nich stało. Gdyby to się stało w Gruzji to wina by była zapewne Gruzinów. A jak u nas to oczywiście nasza... Nie ważne - nie o tym chciałem.

Co do samej rekonstrukcji - wydała mi się odmienna choćby ze względu na to, że 'szarpnęli' się na konfrontację własnej z ogólnie przyjętą (chyba o tej właśnie ajzik piszesz - czyli Amielina). Nie wiedzieć skąd mają info, żeby wskazać różnice w obu (chodzi o samą końcówkę lotu). Oczywiście mam na uwadze, że to może być kolejna wariacja - zgadzam się... Jednak takie rzeczy są bardziej merytoryczne niż doniesienia o strzelaniu do ludzi i machaniu pilota (Toyek skwitował te rewelacje w najlepiej mi znany dotąd sposób - zresztą jak zwykle :D).

Dodatkowo ukazał się nowy film tuż po katastrofie z innej perspektywy: Film z miejsca katastrofy w Smolensku - ciekawe co dorobią za teorię do tego materiału, ale to zapewne znajdzie się w innym dziale...

« Odpowiedź #397 dnia: Kwietnia 22, 2010, 13:18:51 »
Słyszałem o tych fotkach... ale ich nie widziałem. Obwinianie Rosjan tu chyba nie pasuje - to się u nich stało.

Obwinianie - może złe słowo, w sumie wyciek takich zdjęć był chyba kwestią czasu, mimo wszystko szkoda, że do tego doszło. Krąg osób mogących zrobić takie zdjęcia był jednak dość ograniczony i teoretycznie sprawa była "do upilnowania". Gdy temat podchwycą nasze media będą miały tzw. "jazdę", w każdym razie bardzo tego się obawiam. Nie sądzę, żeby odważyły się zamieścić zdjęcia, ale bedą pewnie krytykować fakt ich wycieku.

Ps. Nie tak "tuż", tu masz już działających strażaków (i jakiegoś fotoreportera ?) a i jakiś smutny Pan się chyba pojawia. A spiskowych teorii do video pojawi się jak zwykle dużo.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2010, 13:27:42 wysłana przez ajzik »

« Odpowiedź #398 dnia: Kwietnia 22, 2010, 13:38:30 »
Może za mocno odczytałem, może za mocno napisałem (obwinianie) - zawsze nazywam to 'uroki komunikacji internetowej' ;) Ale wiemy o co chodzi i można się dogadać zamiast szczekać - to lubię :)

Fakt, że takie rzeczy wyciekają wynika też z faktu, że odbiorcy tego chcą. Od czasu katastrofy miałem ok. 3 pytań bezpośrednio o takie właśnie materiały (od ludzi, nazwijmy to "niezrzeszonych lotniczo cywilów"). Podchwycenie przez media to też nieciekawa sprawa, zakładając że w przypadku tej katastrofy na prawdę węszą głęboko i wyciągają co się da. Ale burtalnych materiałów chyba nie będą publikować... to jednak wykracza poza pewne granice smaku. Oni są rządni info dlaczego, na kim powiesić psy później i jak to się odbije na kampanii.

Redaktor Hypki (z pozdrowieniami dla redaktora) powoli się już staje 'celebrytą' LOL - wczoraj go w Superstancji widziałem u tej 'tygrysicy' ;) (mówił to co ostatnio).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: Kwietnia 22, 2010, 17:15:22 »
Chyba nie było jeszcze tutaj - na rosyjskich forach pojawiły się ścieżki podejścia do XUBS Smoleńsk-Siewiernyj, aczkolwiek być może trochę nieaktualne (2005 rok).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #400 dnia: Kwietnia 23, 2010, 07:28:02 »
Minima wysokości są dość oczywiste (jak na zachodnich mapach, tylko, że według QFE, a nie QNH i w metrach, a nie stopach), ale jest ktoś w stanie odczytać minima widoczności ?

« Odpowiedź #401 dnia: Kwietnia 24, 2010, 10:07:21 »
Wątek oczyściłem (no końcówkę wątku) - ostatnie posty wyleciały do WC (co zresztą groziło całemu wątkowi). Sprawa jest na pewno ciekawa i budzi zrozumiałe zainteresowanie, ale przypominam, że watek jest w dziale "Lotnisko", a nie w barze czyli obowiązuje tutaj jakaś powaga i poziom dyskusji. Proszę podawać linki do informacji wartościowych, pisanych przez ludzi, których można podejrzewać o pewną wiedzę o lotnictwie, linki do w miarę poważnych wytworów dziennikarstwa (i nad tym dyskutować oczywiście), a nie wrzucać tutaj śmieci z brukowców w stylu "Fakt" czy "Nasz Dziennik" - mamy prześmiewczy wątek "teoria spisku" to może tam z tym bełkotem?

Mam nadzieję, że kolejne posty będą miały wartość merytoryczną jak np. schemat lotniska Zimnego Janka czy wcześniejsze analizy katastrofy wyszukane sniffera itd. Wątek otwieram, ale jak się nie uda utrzymać tutaj powagi to wątek ląduje w WC.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #402 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:25:26 »
Witam!

Zaciekawiła mnie poruszana sprawa ilości paliwa w Tupolewie. Podobno był przed lotem w pełni zatankowany, dolatując zużył gdzieś 1/4. Co się stało z resztą paliwa? Nie było wielkiego wybuchu, a był pożar. Wsiąkła w ziemię, w błoto? Ile to litrów ma taki Tu w zbiornikach?

Pozdrawiam!

PS: Ten wątek pewnie będzie - jeśli rzeczywiście nie odejdzie w niebyt - się ruszał co jakiś czas. Powoli. Jak badania komisji, która zdaje się ma 6 tygodni na wstępny raport, a cały rok na końcowy. Na razie pewnie nie jest źle, choć po paru tygodniach nie wiemy nawet kiedy samolot się rozbił...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

bassy

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:49:16 »
Oprócz samej katastrofy  jest dużo informacji pokrewnych, np.: brak procedur bądź ogólny bałagan( jeśli rację ma spec. Klich)  :005:

« Odpowiedź #404 dnia: Kwietnia 24, 2010, 13:59:11 »
Ile to litrów ma taki Tu w zbiornikach?

39750kg dla zasięgu 6600km

Jak dobrze policzyłem to:
1 - 3300kg
2 - 15550kg
3 - 14300kg
4 - 6600kg
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 14:11:39 wysłana przez Razorblade1967 »