Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #105 dnia: Października 15, 2010, 18:23:03 »
Widzę, że póki co jedynie 3 osoby uruchomiły projekt. Teraz widzę ile to pracy, więc moja prośba była nie na miejscu... Na razie muszę się uporać z mjoyem :-)

Witam - jestem jedną z tych trzech osób, które uruchomiła ten projekt. Obecnie samodzielne uruchomienie nie jest chyba trudniejsze od mjoy-a / wręcz wydaje mi się ze jest prościej / płytka jest gotowa - do zamówienia, wsady są, wszystko sprawdzone, że działa. Dużo pracy to było podczas tworzenia projektu. Kończe obecnie aktualizacje strony, gdzie będzie wszystko dokładnie napisane jak simOUT zmontować - więc myślę, że dasz na pewno radę samodzielnie złożyć simOUT. W razie czego służę pomocą

pozdrawiam zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #106 dnia: Października 15, 2010, 20:09:51 »
Moim zdaniem łatwiej uruchomić SimOUT.Jeśli zając uaktualni stronę to nie powinno być problemu.

« Odpowiedź #107 dnia: Października 16, 2010, 00:58:04 »
Moim zdaniem łatwiej uruchomić SimOUT.Jeśli zając uaktualni stronę to nie powinno być problemu.

Własne to zrobiłem i zapraszam, na stary adres oraz na nowy www.simproject.wa.pl - to nowa nazwa  :001:

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #108 dnia: Października 16, 2010, 07:17:54 »
Moje gratulacje Zając.Twoja strona pomoże w realizacji sterowników.Jest bardzo atrakcyjna i będzie bardzo przydatna.Jest to bardzo optymistyczne,że w tym roku powstały nowe projekty oraz strony,które je opisują.Mam na myśli Codeking,Ciebie oraz Damosa.

« Odpowiedź #109 dnia: Października 16, 2010, 22:44:27 »
No nie! Tak zrobionej dokumentacji dawno nie widziałem! Jest tam szczególnie to, z czym problem ma większość amatorów elektroniki - wyjaśnione jest jak rozpoznać który element jest który. Przynajmniej ja z tym miałem zawsze problem. Przyszła paczka kondensatorków 103, 104 - i który jest który?

Ta strona, to kawał dobrej roboty.
Niebawem zamówię płytkę simout. Póki co nacieszę się (tzn. poprogramuję sobie w hsc) mjoyem.
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2010, 21:36:56 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 13, 2010, 23:58:41 »
Zbieram się do złożenia zamówienia na elementy potrzebne do złożenia modułu simOUT. Płytka już zamówiona. Mam jednak problemy z wyborem niektórych elementów, ze względu na fakt, że odstępnych jest po kilka wariantów danego podzespołu, oraz na fakt, że nie wszystkie funkcje będą mi potrzebne. A zatem kilka pytań:

1.   Kóry MAX232 wybrać? W sklepie tme.pl mam do wyboru: MAX232 ACPE, AEPE, CPE, ECPE, EEPE, EPE   <- to te które wydaje mi się, że mogą pasować po przyjrzeniu się zdjęciu na stronie projektu.

http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=MAX+232&idp=1#search%3DMAX+232

2.   Cytat ze strony:
Jedyną wymaganą częścią urządzenia jest obsługa portu RS232. Składa się na niego: układ MAX232 i 4 kondensatory elektrolityczne 4uF.

Ale w spisie podane są kondensatory 1uF – zatem które wybrać?

Bardzo proszę sprawdzić mój spis elementów, jeśli zakładam, że będę wykorzystywał  jedynie obsługę diod LED i wyświetlaczy 7 segmentowych to wystarczy mi (tego nie udało mi się samemu wykonać, ze względu na zbyt małą znajomość elektroniki):
1.   IC – 1   MAX 232   1 szt.
2.   IC 10 – 16    ULN 2803   7 szt.   
3.   Podstawka  DIL-16   1 szt.
4.   Podstawka  DIL-18   7 szt.
5.   C 1 – 4   Kondensator elektrolityczny 1uF    4 szt.
6.   C 13 – 28   Kondensator ceramiczny 22pF           5 szt.
7.   R 1 – 5   Rezystor 82R – 330R               5 szt.
        (spróbuję najpierw 100R) – będę używał diod zielonych i czerwonych (zwykłych, nie super jasnych)

8.   C 6 – 35   Rezystor 82R – 330R  150R           30 szt.
        do wyświetlaczy 7segmentowych (będę używał wyświetlaczy czerwonych lub pomarańczowych – a wy jakie macie?)

9.   R 36 – 38   Rezystor 330R   3 szt.
10.   D 1 – 2   Dioda LED – 5mm   3 szt.
11.   Pr 1 -2   Potencjometr RM / montażowy / 10k   2 szt.
12.   Pr 3 -4   Potencjometr RM / montażowy / 100R   2 szt.
13.   Złącza WS-3 + gniazda           8 szt.
        (na zdjęciu płytki naliczyłem  6 – a w spisie jest rozdzielone kilka pozycji – w sumie 8. Czy chodzi o różne złącza?)

14.   Listwa kołkowa do druku prosta - 3x40pin                   4 szt.
        (wezmę jedną sztukę więcej – najwyżej zostanie trochę – zamiast dodatkowej 1x10pin)
15.   D-SUB 9   Złącze kątowe żeńskie D-SUB 9           1 szt.
16.   DC 5V   Gniazdo zasilające DC kątowe 5,5/2,1mm   1 szt.

Wiem, że sprawdzenie tego może być uciążliwe. Ale naprawdę nie jestem sam w stanie tego zrobić.

« Odpowiedź #111 dnia: Listopada 14, 2010, 10:53:51 »
Chyba nie kupujesz w TME ? Ceny mają zabójcze. Polecam lispol.com Te wszystkie symbole MAX232 to różne obudowy. Do simOUT XL potrzebujesz tego układu w obudowie DIP16. Kondensatory 4 x 1uF, ale na układzie będziesz miał jeszcz dodatkową literkę np. MAX232A. Musisz wtedy upewnić się w datasheet układu, jakie dokładnie kondensatory (najczęściej 1uF albo 0.1uF). Przyjrzałem się Twojej liście i liście na stronie simproject.info Niestety na stronie jest błędna lista  :005: Trzeba ją poprawić. W instrukcji montażu też jest zła lista. Ale jest w niej rysunek (strona 1) na którym dobrze widać co (przede wszystkim w jakich ilościach) potrzeba. Ogólnie:
 - do komunikacji: MAX232, 4 x 1uF (lub 0.1uF), złącze żeńskie RS232 kątowe, gniazdo zasilania 5.5/2.1 DC kątowe, 3 x 330R lub większy, 3 x LED (rezystory i diody są opcjonalne), 1 x podstawka DIL16
 - do sterowania LED (i 7-SEG): 1 x Attiny2313 20PU, 1 x kwarc  11.0592MHz, 1 x 100nF, 2 x 22pF, 1 x ULN2803, 5 x 100R (lub inny, musisz dobrać samemu na podstawie jasności świecenia diod LED - zależne od zasilania), 1 x goldpin 2x8, 1 x podstawka DIL18, 1 x podstawka DIL20

Wszystkie elementy do sterowania LED mnożysz razy ilość układów, czyli jeśli chcesz wykorzystać wszystkie wyświetlacze 7-SEG i diody LED, to x 7. Ale złącze programowania jest przy sterowniku LCD więc elementy: 100nF, 2 x 22pF, podstawka DIL20 i złącze WS-5 musisz dodatkowo kupić i wlutować.

Wszystkie elementy kup "na zapas", zawsze może się przydać.

« Odpowiedź #112 dnia: Listopada 14, 2010, 11:30:09 »
Zgadzam się z codeking,że elementy z lispol.com są tańsze w porównaniu do TEM.Sprawdziłem kilka pozycji.Szkoda tylko,że mają ograniczony asortyment.
Co do listy to celowo nie chciałem ingerować czekając na twórców ponieważ zauważyłem pewne nieścisłości,które zauważył codeking.

« Odpowiedź #113 dnia: Listopada 14, 2010, 12:18:31 »
Elementy do mjoya kupowałem w seguro... Ale nie wszystkie były... więc dokupowałem w tme... ale jeszcze czegoś tam brakło i pojechałem do Łodzi... Efekt dwa razy płaciłem za przesyłkę, plus paliwko na 70km (tyle w tę i  z powrotem)...

Czyli w sumie jeśli nie ma wszystkich elementów w danym sklepie to i tak wyższe koszta w tme wyniosą mnie taniej niż kompletowanie w innych. A skorzystałem z tych sklepów, bo polecane były na stronie mjoya. Zajrzę do lispola.

Te wszystkie symbole MAX232 to różne obudowy. Do simOUT XL potrzebujesz tego układu w obudowie DIP16. (...) ale na układzie będziesz miał jeszcz dodatkową literkę np. MAX232A. Musisz wtedy upewnić się w datasheet układu,
Wszystkie elementy kup "na zapas", zawsze może się przydać.

Czyli taki MAX232 ACPE Pasuje bo ma 16 pinów i A w nazwie. Dobrze rozumiem? Co do kupowania na zapas - to oczywiste. Mam już trochę takich zachomikowanych elementów.

« Odpowiedź #114 dnia: Listopada 14, 2010, 13:43:28 »
MAX232 ACPE jest OK, tylko musisz zamontować kondensatory 0.1uF zamiast 1uF.

« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 23, 2010, 08:45:22 »
Dotarła wreszcie do mnie płytka simOUT. Są jeszcze dwa pytania:
1. Wyświetlacze LED (7-seg) mają być z wspólną katodą, czy anodą?
2. Do połączenia simout z komputerem - mogę użyć zwykłego przewodu com ze sklepu komputerowego, czy muszę lutować jakieś specjalne kombinacje (NIE chodzi mi o programator, tylko o normalną pracę)?

« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 23, 2010, 10:54:51 »
Wyświetlacze ze wspólną anodą. Przewód RS232 standardowy, polecam kupić tanią (za ok. 10 PLN) przejściówkę RS232<>USB i wpiąć bezpośrednio do płytki.

« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 23, 2010, 12:54:40 »
O... sprytne. Pomyślę nad tym rozwiązaniem

« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 21, 2010, 22:48:07 »
Dobra wiadomość, jest już dostępny wsad z regulacją jasności. Dodatkowo można poszerzyć możliwości sterownika LED o dodatkowe 8 diod LED (lub 1 wyświetlacz 7-SEG). Jak to zrobić + nowe wsady - http://simproject.info/ Moduł simOUT z obsługą tych "nowości" jest dostępny jako aktualizacja. Prawdopodobnie jutro opiszę na stronie HSC jak sterować jasnością.

Jasność ustawia się wspólnie dla wszystkich diod/wyświetlaczy podpiętych do danego sterownika, czyli nie można np. przyciemnić diody pierwszej a rozjaśnić diodę trzecią.

« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 22, 2010, 06:23:21 »
Jest to bardzo dobra wiadomość.Teraz są bardzo duże możliwości wyboru LED lub 7segLED.W moim przypadku brakowało wyjść dla dodatkowych LED.Mam jedno pytanie dotyczące wyprowadzeń LED z łączówki 16 pin.Na których pinach są wyjścia LED1-LED8.
Tak z ciekawości czy zwiększenie jasności świecenia LED uzyskałeś zwiększając częstotliwość odświeżania?