Autor Wątek: DCS:BS nie widzi joysticka z wtyczką GamePort pod Win 7  (Przeczytany 2967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Uosiu

• *
  • uoś, po prostu uoś... :)
DCS:BS nie widzi joysticka z wtyczką GamePort pod Win 7
« dnia: Maja 21, 2010, 01:54:13 »
Witam!

Pozdrawiam wszystkich, bo to pierwszy post. :)

Pytanie będzie do posiadaczy rosyjskiej wersji z płytą - ale nie tylko. Problem polega na tym, że DCS nie widzi joysticka. :(

Step-by-step:
Po wejściu do Configu i próbie wpisania gdziekolwiek którejś osi joya - są dostępne w menu rozwijanym tylko osie myszy (x,y,z).
(Options -> Config -> Controls Aircraft/Axis Command -> dwuklik na pozycji -> pojawia się okienko: ADD assigment command; widzę tylko Action/nazwa i możliwe jest tylko rozwinięcie pozycji Key, Button -> i tu jest tylko MOUSE_X, ...Y, ...Z).
Po wielu kombinacjach, udało mi się wymusić pojawienie się na pozycjach:
Flight Control Collective / Cyclic Pitch / Roll / Rudder
odpowiednio:
JOY SLIDER / JOY Y / JOY X / JOY RZ
ale zrobiłem to "siłowo": importując po prostu opcją LOAD PROFILE plik default.lua z podkatalogu K:/Ka-50/Config/Input/Aircrafts/ka-50.../. Po tym zabiegu "coś" się pojawiło w okienkach, ale próby wpisywania ręcznego - jak poprzednio, pokazywały tylko osie myszy. Gra pamięta to ustawienie po restarcie, ale po włączeniu symulacji - nadal joy nie działa... :( Ani przyciski, ani osie.

Podejrzewam, że może to być wypadkowa konfiguracji, a konkretnie:
Joystick to staruszek QuickShot QS-206 z wtyczką GamePort. Płyta główna nie ma takiego wejścia (choć posiada kartę dźwiękową). Wsadziłem zatem starą SB Live! 5.1, tylko system Win 7 (Ultimate 32) jej nie rozpoznawał i nie ma do niej driverów. Creative już nie wspiera tych kart, ale w sieci znalazłem instrukcje i drivery - nieoficjalne, do Visty. Po karkołomnych procedurach udało się GamePort zainstalować, rozpoznać i skalibrować Joya pod systemem, oraz uruchomić - dowód ostateczny: w LO FC 2.0 - działa! :) Latam! :))
(W LO 1.02 - też, ale chyba ważniejsze jest FC2 - skoro jest nowszy i ponoć ma z DCS-em współpracować.)

No, ale DCS już tego joya nie lubi... :(

Stąd moje pytanie do Was: czy komuś działa w DCS-ie joy przez GamePort? Jeśli tak, w jakiej konfiguracji system/port/gra i jak udało się go uruchomić? (Aha: próbowałem na gołej grze tuż po instalacji, z patchem 1.0.1 w wersjach 'a' i 'c', z dodanymi plikami polonizującymi autorstwa Mazaka - efekt zawsze ten sam. Żaden.)

Będę dźwięczny very bardzo za jakieś podpowiedzi. :) (Latać Ka-50 z klawiatury chyba się nie nauczę, z to pięknie bujam maszyną - choroba morska jak znalazł. ;-p)
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2010, 02:01:54 wysłana przez Uosiu »
Dowodem istnienia inteligencji we wszechświecie jest, że się z nami nie kontaktuje. :)

poko24

• Gość
Odp: DCS nie widzi joysticka z wtyczką GamePort pod Win 7
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2010, 15:00:35 »
^ Oj. Podejrzewam, że joystick nie jest analogowy. Pewnie jest na stare mikrostyki. W symulatorach potrzebny jest joy analogowy, żeby operować stopniem wychylenia. Mikrostyki nie rozróżniają stopni – jest albo wychylenie lub brak wychylenia. Podobnie jak na klawiaturze lub na krzyżyku gamepad'a. Poza tym trudno mi powiedzieć czy DCS i FC2 widzi gameport...

poko24

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2010, 15:36:15 »
[EDIT]
Mój błąd. Ten QuickShot jednak jest analogowy według opisu znalezionego na necie... Widocznie problemem jest gameport...

Offline Uosiu

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2010, 17:08:21 »
Tak, jest analogowy i - jak pisałem - działa ładnie w innych grach. Ale na pewno problem jest konfiguracyjny, po czasem system tego joya nie widzi... :( Czyli te drivery od Visty nie są 100% stabilne i to pewnie DCS-owi się nie podoba. Cóż, będzie problem jak (przez żoną i rodziną) uzasadnić zakup tak niezbędnego elementu wyposażenia domu... ;-p Na razie latam suszarkami. :)
Dowodem istnienia inteligencji we wszechświecie jest, że się z nami nie kontaktuje. :)

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2010, 18:26:22 »
Zawsze byłem przekonany że w domu facet rządzi. Pomimo że żona dwa razy więcej zarabia od faceta.
Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji...

Offline Uosiu

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 29, 2010, 16:53:06 »
Do pewnego czasu też tak myślałem... ;) Pomimo, że mąż zarabia o połowę więcej od żony. :D Ale ostatnio przegiąłem z "zabawkami": DCS + LO FC, dobrze, że podstawkę LO dostałem w prezencie od kumpla, bo by jeszcze większa afera była...

Offline Uosiu

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2010, 20:35:16 »
Ha!
Sam sobie odpowiem, może to kiedyś komu pomoże... ;)
Problem joya się udało rozgryźć. Okazuje się, że Win 7 w opisanej przeze mnie wcześniej konfiguracji - nie widzi joya, chyba że najpierw się wejdzie w Panel sterowania - GamePort Controlers [i w tym momencie jest monit Kontroli Konta Użytkownika o zgodę na zmiany na dysku!] a potem widać panel sterowania joystika, można go kalibrować, zmienić typ, itd - i każda gra (dowolny symulator: DCS, LO, SFX) widzi go.

Jeśli gra rusza najpierw - nie widzi joya, żadna ;)

Moje poprzednie opisy bazowały na tym, że pewne czynności wykonywałem ściśle w tej samej kolejności: start DCSa - nie działa, wejście do panela - sprawdzam, joy jest, wejście do innej gry - joya widać. Kombinowanie, restart, i od nowa. ;-D Sorki, niebacznie ciut zamieszałem... ;-p A jednak w DCSie działa!