Autor Wątek: Szpiegostwo przemysłowe.  (Przeczytany 2040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szpiegostwo przemysłowe.
« dnia: Czerwca 06, 2010, 17:18:18 »
Zastanawia mnie na ile wykorzystywano w praktyce wiedzę o technologi i sprzęcie przeciwnika. Szczególnie chodzi mi o okres zimnej wojny.  Nie wiele znalazłem poza najbardziej znanym przypadki jak kopiowanie B-29 czy AIM-9( i tradycyjnymi osiągnięciami Chińczyków :001:). Może ktoś wie coś więcej na ten temat? Zastanawiam się również czy zachód wykorzystał sytuacje po rozpadzie ZSRR i zdobył jakieś technologie wojskowe. Gdzieś obiło mi się o uszy ze wykorzystano rosyjskie technologie w konstrukcji silników do EF2000 i F-35? 

Odp: Szpiegostwo przemysłowe.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2010, 19:04:48 »
To chyba raczej częsciej Rosjanie podkradali zachodnie rozwiązania.  :001:

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2010, 10:22:28 »
Kierunek Rosja-> zachód
Poniekąd technologia wojskowa:
może nie wykradzione ale przejęte/opłacone
-wymiana powietrza i jego dezynfekcja w stacjach kosmicznych
-wydajny silnik rakietowy  RD - 180
http://en.wikipedia.org/wiki/RD-180
(kiedyś był nawet ciekawy program na Discovery)

pomysł na przeniesienie produkcji na "zachód"
-produkcja sztucznych diamentów (co poniekąd zmusiło
firmę De Beers do znakowania oryginalnych brylantów)
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2010, 11:34:23 »
A Marian Zacharski i wykradzione przez niego technologie radarowe? Podobno amerykanie musieli swoje sprzęty mocno "przestroić".

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2010, 12:56:06 »
Sprawa inżyniera Adolfa Tołkaczewa i przekazanie na zachód szczegółów technicznych m.in. radaru Zasłon z Miga-31.
http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Tolkachev

Sorry ,że z Wikipedii, ale to tak naprędce.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2010, 07:29:10 »
Jaki był praktyczny wkład informacji przekazanych przez  Tołkaczewa, na technologie wojskową u USA ?