Autor Wątek: Sierżanci/Petty Officers w US Army/US Navy  (Przeczytany 2470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sierżanci/Petty Officers w US Army/US Navy
« dnia: Czerwca 10, 2010, 16:26:13 »
Witam ostatnio zżera mnie ciekawość co robi Korpus sierżantów w US army i ich odpowiedników w US navy ,Air Force .Cost guard
klas sierżantów jest chyba z 6 i jest też jeden główny sierżant całej armi .Jest ktoś kto się zna na tym i mógłby mi pomóc ?

[gmod]Proszę zwrócić większą uwagą na staranność pisania postów. Razorblade1967[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2010, 20:19:22 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Sierżanci/Petty Officers w US army/US Navy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2010, 19:49:15 »
Witam ostatnio zżera mnie ciekawość co robi Korpus sierżantów w US army i ich odpowiedników ...

Nie bardzo rozumiem pytanie. Co to znaczy co robi? Podoficerowie w USA zajmują wiele kompletnie różnych stanowisk, a ich zakres kompetencyjny jest zdecydowanie obszerniejszy niż podoficerów w naszej armii. Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi - chciałbyś jakiś wykaz stanowisk, czy co? Obawiam się, że będzie trudno.

klas sierżantów jest chyba z 6 i jest też jeden główny sierżant całej armi

Aktualnie stopni sierżantów (czyli ze słowem "Sergeant") jest w US Army - 8 w tym ten najwyższy "Sergeant Major of the Army".

Stopnie wojskowe amerykańskie (i inie tylko) znajdziesz tutaj (obecne i przeszłe)  - http://www.uniforminsignia.net/

Odp: Sierżanci/Petty Officers w US Army/US Navy
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2010, 20:46:31 »
Głownie mnie ciekawi czym zajmuje się szef wszystkich sierżantów a mianowicie Sergeant Major of the Army  W każdym z rodzajów amerykańskich wojsk jest jeden szef wszystkich sierżantów lub ich odpowiedników . I komu on podlega w większości szefowie sierżantów są żołnierzami z długim stażem nie rzadko kilkunastoletnim i czy zwykły porucznik po szkole oficerskiej jest jego przełożonym (formalnie jest wyższym stopniem) ?

thx za szybką odpowiedz

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2010, 21:22:15 »
...czy zwykły porucznik po szkole oficerskiej jest jego przełożonym (formalnie jest wyższym stopniem) ?

Mylisz pojęcia przełożony-podwładny oraz starszy i młodszy stopniem - to nie jest to samo. Poza stosunkiem przełożony-podwładny wynikającym z racji stanowiska to większość żołnierzy po prostu sobie nie podlega i taki stosunek pomiędzy nimi nie występuje. Co ważniejsze w wielu przypadkach to pełniona funkcja (a nie stopień wojskowy) jest ważniejsza dla postrzegania żołnierza w hierarchii jednostki czy armii.

Co do szczegółów amerykańskiej armii to ich nie znam - ale kreci się tutaj taki co się tam poważnie wybiera to zapewne wyjaśni to Tobie kompetentnie. W skrócie to coś w rodzaju doradcy czy konsultanta przy dowódcy od spraw żołnierzy niższych rang (szeregowych i podoficerów).

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2010, 21:36:10 »
już chyba wiem  o co chodzi jeszcze raz thx za szybką odpowiedz