...Chodzi o naukę latania w parze - myślę że lepiej na serwerach mieć kolegę który pomoże w razie potrzeby. Solidna współpraca pewnie da efekt w postaci
większej ilości zestrzeleń niż śmiganie solo...
Bo ja wiem ...?
Na pewno przyjemniej jest kiedy się lata we dwóch, szczególnie na wentlu czy ts'ie. Ale szczerze wątpię aby zaowocowało to efektem w postaci wiekszej ilości zestrzeleń. Przynajmniej przez jakiś 1 rok latania razem

Moim skromnym zdaniem aby takie coś wychodziło potrzeba nisamowitego zgrania w powietrzu dwóch osób.
Zgrania nie w sensie takim jak to o którym czytamy w ksiązkach : "skrzydłowy trzymałsię dowódcy jak przyklejony". To jest gra, a nie latanie real

Uważam to za jeden z podstawowych błędów jakie popełniają ludzie starający się latać w parach. Loty w ścisłej formacji być może i pieknie wyglądają na jutubie, ale w walce manewrowej są potrzebne i pomocne jak rybie rower górski. Jesli już koniecznie chcesz latać z kims w parze - musisz poznac jego przyzwyczajenia i nawyki. Muszisz wiedzieć kiedy możesz go poprosić o pomoc, musisz być pewny, że gość bedzie w stanie Ci pomóc w skuteczny sposób. Bo są dwa rodzaje pomagania - skuteczny i nie.
Pierwszy nie zawsze oznacza strącenie przez Twojego kumpla gościa z Twojej szóstej.
Drugi nie zawsze oznacza, że Twój kolega krzycząc przez ts : "widzę, atakuję" zabije na 100% spita czy mietka na Twoim ogonie.
Latając w parze musicie znać na pamięć manwery swoje, swoich maszyn i to na co można sobie w nich pozwolić. Musicie widzieć się wzajemnie cały czas i znajdować siebie po 4 minutach ostrej zadymy. Ty musisz wiedzieć co potrafi i co może wykonac Twój kolega a czemu nie da rady. I na odwrót.
Dlatego tez z mojej strony mogę Ci udzielić takiej rady: ucz się latać samemu, polegać tylko i wyłacznie na własnych umiejetnościach, na własnej ocenie sytuacji.
Zdobądz wiedzę na temat każdego samolotu i manewrów jakie Ty osobiście możesz sobie na nim pozwolić. Obserwuj ludzi wokoło - jak latają, nagrywaj tracki, oglądaj najlepszych ludzi którzy latają na serwerach. I szukaj. Byc może znajdziesz wtedy takiego drugiego gościa. I wtedy dopiero latajcie w parze. Taki duet jest naprawdę smiercionośny.
Ramm.