To ile już ich jest?
Pojawiły się zdjęcia jeszcze dwóch maszyn o n/b
27 i
29 więc rzeczywiście można by podsumować. Z zaobserwowanych MiG-31BM, oczywiście modernizowanych seryjnie i przekazanych do ośrodków przygotowania bojowego lub jednostek liniowych wygląda to mniej więcej tak:
Ośrodek 929 GLIC w Akchtubińsku: wykorzystywany jest co najmniej jeden MiG-31BM n/b
60, jest to trzeci prototyp i jednocześnie wzorzec modernizacji seryjnej (pozostałe dwa prototypy modernizacji może pomińmy).
Ośrodek (4 ЦБП и ПЛС) с.Саваслейка: MiG-31BM n/b
91, 92, 93, 94;
W jednostkach bojowych:
MiG-31BM n/b
01, 02, 05, 06, 07, 10, 16, 52, 79;
MiG-31BM n/b
07, 17, 18, 19, 21, 27, 29;
Przy czym w zestawieniu nie liczyłem tych kilku poobdzieranych (a wyraźnie po modernizacji) egzemplarzy ze strony wcześniej - po remoncie, konserwacji powierzchni, trafieniu do malarni i nadaniu nowego n/b wysoce prawdopodobne że mogą być którymś z powyższych.
Oczywiście mówimy tylko o maszynach o których wiemy (na zdjęciach można się doliczyć ponad 20), wydaje mi się przy tym że w jednostkach bojowych na dzień dzisiejszy może być lekką ręką około dwóch tuzinów MiGów-31BM (uzbierałoby się na dwie eskadry, pewnie i na sformowanie pułku by starczyło jeśli mówić o starych strukturach). Licząc z maszynami z ośrodków dałoby to ~30 samolotów.
Tempo modernizacji prowadzonej w zakładach NAZ "Sokoł", uwzględniając kiedy się ona na poważnie rozpoczęła, oceniam w tej chwili na ok. 12 samolotów rocznie.
[...]BM do tego mogą atakować cele naziemne. Hmm to może być ciekawa opcja do przełamywania obrony opl przeciwnika, szczególnie, z jego szybkością i nadzwiękową prędkością przelotową.
Rekomendowałbym jednak przeczytanie tego wątku od początku, myślę że faktyczne możliwości zmodernizowanych samolotów zostały jakoś tam omówione. Nie wspominając już o drugim etapie modernizacji.
Przy okazji - rzeczone nowe ptaszki: