Ankieta

Czy zdjęcia są ostre ?

Tak
6 (18.8%)
Nie
24 (75%)
Część ostra część nie (wtedy proszę napisać w poście o których mowa)
0 (0%)
Zdjęcia są ostre, lecz dolega im coś innego (również proszę wskazać co takiego)
2 (6.3%)

Głosów w sumie: 30

Autor Wątek: Proszę o osąd w sporze :)  (Przeczytany 3352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Proszę o osąd w sporze :)
« dnia: Czerwca 27, 2010, 20:00:25 »
Witam, ostatnimi czasy powstał między mną a pewną osobą z forum mały spór o rzecz kompletnie błahą, jednak żaden z nas nie zamierza ustąpić drugiemu.
Pytanie jest proste - czy poniższe zdjęcia są ostre czy też nie (zdjęcie jest duże więc dla dobrego efektu warto kliknąć aby dopasować do rozmiaru ekranu).
Zdjęcia są w oryginalnym rozmiarze.

Zdjęcie pierwsze:
http://img339.imageshack.us/i/ostrenieostre.jpg/

Zdjęcie drugie:
http://img96.imageshack.us/i/zdjcie669.jpg/

Pozdrawiam.

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
Odp: Proszę o osąd w sporze :)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:03:27 »
Pobrałem, wyostrzyłem sobie i muszę stwierdzić z cała pewnością że są nieostre.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:08:28 »
+winietowanie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:14:39 »
Z czystej ciekawości - co to jest "winietowanie"?

PS
Nie ważne, już mam jako takie pojęcie :001: :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Winietowanie

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:16:39 »
Nie wiem, czy jako totalny "lajkonik" w kwestii fotografii dobrze się wyrażę, ale jak na moje kaprawe oko, to są one delikatnie "poruszone" (jako że są to fotki obiektów szybko poruszających się) - czyli jakby nieco za długi czas migawki (czy jak to się tam zowie) - ale widać, że minimalnie, bo "rozmycie" krawędzi skrzydeł jest niewielkie.

Czyli, próbując zażegnać spór błahy, powiem jak rabin.. Zdjęcia są ostre (rozumiejąc ostrość jako ustawienie ogniskowej obiektywu na wybranym obiekcie), ale są "poruszone" , czyli jakby nieco "nieostre".

Wychodzi na to, że oboje macie rację  :karpik
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2010, 22:18:18 »
Krawędzie trochę rozmyte, ale i tak lepsze niż z kompakta, którego używam.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2010, 23:13:45 »
     Po bliższym przyjrzeniu się owszem , mozna stwierdzić że nie są ostre. Jednak o ile nie będą one startowały do jakiegoś konkursu fotograficznego o tematyce lotniczej na forum stricte fotograficznym (gdzie każde zdjęcie to od razu ostra krytyka), to ja bym ich od razu do kosza nie wywalał. Jeśłi mają byc zbiorem we własnej prywatnej kolekcji zdjęć lotniczych to niech sobie będą, sa fajne. Zobacz - kolega Akbar i tak chciałby takie "ustrzelić" lecz mając kompakta będzie mu trudno.
     Osobiście trudno byłoby mi wskazac przyczynę owej "nieostrości" .  Czasy są dość dobre, żeby uniknąć wszelkiej nieostrości - ale tutaj mozna się zdziwić . Osatnio na ILA przy kiepskiej pogodzie mimo dobrych czasów rzędu 1/800 sylwetki fotografowanych samolotów były nieostre i dużo zdjęć poszło do kosza. Innym zaś razem przy 1/200 coś tam dało się wybrać.
      W Twoim przypadku 1/1000 czy nawet 1/1250  to odpowiednio krótkie czasy , ale niekiedy nawet przy prowadzeniu aparatu ręka może się powiedzmy omsknąć i efekt rozmycia gotowy. Są też wady szkła które pomimo wszelkich starań psują wszelkie starania fotografa (może obiektyw gdzieś uderzył lub uszkodził się w inny sposób nie daj Boże ). Podejrzewam,  że używałeś coś w stylu 70-300 Nikkora - w sumie obiektyw niezły ale 300 mm ma trochę mniej ostre. Pomaga przymknięcie przysłony do zakresu pomiędzy ... powiedzmy f8 a f11. Po prostu trzeba potestować , pstryknąc podobne zdjęcia , też z priorytetem przysłony - ale więcej przymknać - w taką pogodę wspomniane f8, f9, czy nawet f11 dalej się sprawdzi a nieco powinno pomóc w złapaniu ostrości bo większość tanich zoomów tak ma .

Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2010, 23:23:09 »
Przegrałem :P 6 głosów różnicy. Musze przyznać, że na moim monitorze Samsung 17'' CRT zdjęcia są ostre(nie żylety ale ostre). Aparat nikon D60 obiektyw Sigma 70-300 DG w 1 przypadku 1/1000, F5.6, 300mm, Bies: 1/1250 F5.6, 195mm

Czy jest możliwe że takie rozmycie powodował powiedzmy brud na lustrze, albo filtr UV ?

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2010, 23:27:36 »
Czy jest możliwe że takie rozmycie powodował powiedzmy brud na lustrze, albo filtr UV ?

Nie - to Sigma na max ogniskowej ;)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 27, 2010, 23:31:27 »
     Po bliższym przyjrzeniu się owszem , mozna stwierdzić że nie są ostre. Jednak o ile nie będą one startowały do jakiegoś konkursu fotograficznego o tematyce lotniczej na forum stricte fotograficznym (gdzie każde zdjęcie to od razu ostra krytyka), to ja bym ich od razu do kosza nie wywalał. Jeśłi mają byc zbiorem we własnej prywatnej kolekcji zdjęć lotniczych to niech sobie będą, sa fajne. Zobacz - kolega Akbar i tak chciałby takie "ustrzelić" lecz mając kompakta będzie mu trudno.
     Osobiście trudno byłoby mi wskazac przyczynę owej "nieostrości" .  Czasy są dość dobre, żeby uniknąć wszelkiej nieostrości - ale tutaj mozna się zdziwić . Osatnio na ILA przy kiepskiej pogodzie mimo dobrych czasów rzędu 1/800 sylwetki fotografowanych samolotów były nieostre i dużo zdjęć poszło do kosza. Innym zaś razem przy 1/200 coś tam dało się wybrać.
      W Twoim przypadku 1/1000 czy nawet 1/1250  to odpowiednio krótkie czasy , ale niekiedy nawet przy prowadzeniu aparatu ręka może się powiedzmy omsknąć i efekt rozmycia gotowy. Są też wady szkła które pomimo wszelkich starań psują wszelkie starania fotografa (może obiektyw gdzieś uderzył lub uszkodził się w inny sposób nie daj Boże ). Podejrzewam,  że używałeś coś w stylu 70-300 Nikkora - w sumie obiektyw niezły ale 300 mm ma trochę mniej ostre. Pomaga przymknięcie przysłony do zakresu pomiędzy ... powiedzmy f8 a f11. Po prostu trzeba potestować , pstryknąc podobne zdjęcia , też z priorytetem przysłony - ale więcej przymknać - w taką pogodę wspomniane f8, f9, czy nawet f11 dalej się sprawdzi a nieco powinno pomóc w złapaniu ostrości bo większość tanich zoomów tak ma .

Te zdjęcia akurat nie są mojego autorstwa ;)

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 28, 2010, 06:04:16 »
Zależy jaka Sigma. Fakt faktem to jest pięta Achillesa tych obiektywów. Czasami jest lepiej nie robić zdjęć na na końcu ogniskowej tylko lekko cofnąć obiektyw np. z 300 na 290.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 28, 2010, 17:48:03 »

Czyli mówisz że nie da się nic zrobić z tym?

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 28, 2010, 19:19:14 »
Czyli mówisz że nie da się nic zrobić z tym?
W sumie jak powiedział Redsi.
Z tym że: żelaźni mimo wszystko lekko poruszeni, natomiast Bies ok (tu ewidentnie mydełko zrobiła Sigma na maxie).
BTW Pikne ujęcie tego Biesa - gratuluję.

test obiektywu:
http://www.optyczne.pl/12.4-Test_obiektywu-Sigma_70-300_mm_f_4-5.6_APO_DG_Macro_Rozdzielczość_obrazu.html
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 28, 2010, 20:00:04 »
Czyli Ranwers mówisz że Bies jest ok? Bo Bies był robiony na ogniskowej 195mm

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 28, 2010, 20:21:49 »
Załóżmy, że tu jest "ostre" zdjęcie.  http://galeria.interia.pl/praca_big,w_id,631506
Bies jest jakoś takoś rozmyty, nieostry. Wydaje mi się, że jednak poruszony patrząc na końcówkę skrzydła, ale jednocześnie ogólnie ( pod względem ostrości ) nie pasuje mi. Za to fajnie doświetlony dół samolotu.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona