Autor Wątek: Crash to Desktop podczas lotu  (Przeczytany 3968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
Odp: Crash to Desktop podczas lotu
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 07, 2010, 21:32:26 »
Na częste crashe pomaga ustawienie koligacji na jeden rdzeń dla systemów Vista oraz Win7.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 08, 2010, 09:05:11 »
Trzeba będzie spróbować - są wakacje i można latać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 08, 2010, 09:38:08 »
Ja proponuję zrobić prosty "myk". Świeża instalka Visty, nawet na innej partycji tylko proponuję najpierw poczytać o Bootloaderze i instalacji dwóch systemów obok siebie. Do tego aktualne sterowniki + Service Packi do Visty i na koniec LO:FC. Wtedy zacząć testować. Można też popatrzeć jakie są temperatury podczas grania, bo możliwe, że za ciepło im się robi i jest wysypka.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 09, 2010, 13:29:29 »
Na razie nie miałem crasha jak zjechałem z ustawieniami na tyle by mieć stałe 40klatek (adv. haze off, trees off) ale w związku z sezonem szybowcowym nie mam zbytnio czasu by to posprawdzać... może w moim przypadku po prostu chodziło o temperatury... jeszcze to sprawdzę i dam znać.

Co do reinstalki systemu to robiłem to z milion razy i nic nie pomogło. A dodam, że w związku z tym próbowałem różnych scenariuszy (wariacje sterowników, ustawień biosu, itp.)

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 30, 2010, 14:51:19 »
... Z wyłączonymi drzewkami i atmosferą przy klatkach 50/sek miałem taką sytuację, że nagle jakby ktoś odłączył mi joya i klawiaturę... Lock dosłownie na nic nie reagował, od góry do dołu poszły ze dwie błękitne paski... jakby ktoś anteną od TV manipulował :P i pojawił się znajomy komunikat ;/

Co do reinstalki Visty... robiłem to już z milion razy, z różnymi konfiguracjami sterowników, z powyłączanymi antyvirami, procesami z tła, itp., itd.

Czytałem też na necie, że komputery z zasilaczami FEEL miewają problemy, czy to może być przyczyna? Dodam, że zdarzyło mi się ze 2-3 razy w roku, że upalnego dnia komp sam się wyłączył. Mój egzemplarz posiada 400W.

Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 30, 2010, 19:51:26 »
Może faktycznie Feel trochę puchnie jak się komp napędzi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 31, 2010, 10:20:22 »
Może koledzy z podobnym problemem powiedzą jakiej marki mają zasilacze? Jakby się sypnęło, że to przez te Feel'e, to problem byłby rozwiązany :)

PS. Bo i jakoś mi się nie widzi kupować nową "baterię", gdy ta teoretycznie dobrze chodzi.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 12, 2010, 19:15:56 »
Mam takie pytanie. Czy Dla FC jest obojętne, czy jest instalowany na Lock-on 1.0, czy na Lock-on1.02? Gdzieś coś kiedyś wyczytałem, że grę wywala jak jest instalowana na Locka z polskiego wydania (tam jest już z polonizacją i numeracją 1.02). Przed FC nie miałem żadnych problemów, a teraz wspomniane CTD. oprócz tego, bywa, że w pewnym momencie wszystkie kontrolery znikają; co mam namyśli: Lock na nic nie reaguje, samolot dalej leci, choć możliwe jest Alt+Tab, Alt+Ctrl+Del i wyjście do pulpitu, żadnej "muki" nie ma. Czasem tylko podczas już takiej "śmierci pilota" potrafią się dziać różne graficzne kwiatki: a to błękitne kreski, a to Haze znika lub nabiera bladego koloru, czasem znikają wszystkie obiekty i widać tylko goły teren.
To już mi wygląda na problemy ze sterownikami, a nie z zasilaczem. Kolega z jakiegoś zapomnianego posta na tym forum poradził sobie zmieniając stery na jakieś przedpotopowe... u mnie to odpada, bo najstarsze nie są wcale stare, a i na nich wywala z gry.

Może dokładniej opiszę sprzęt... nie jestem znawca, może pomoże:
GeForce 8800GT 1GB Palyt
AMD Athlon 6400 D-core 64bit
4GB Ram Kingstone Hyper CL4, PC2 - 6400
MainBoard: Gigabyte GA-M56S-S3

Pozdrawiam.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #23 dnia: Października 09, 2010, 16:14:56 »
Witam.

Aby zamknąć temat:
Parę osób z postów wyżej miewało, miewa... a może czytają to tacy co to dopiero będą mieli ten problem :118:. Czyli randomowe CTD.

Rozwiązanie (które mi pomogło):
http://www.megaupload.com/?d=GIE6ADEF - prioaff.exe

Tworzymy folder gdzieś w odmętach dysku twardego i tam wysypujemy zawartość *.zip
U mnie wygląda to tak: D:\Soft\prioaff\

Następnie klikamy PPM na skrócie Lock-on.exe na pulpicie i wybieramy "Właściwości".
Tam natomiast przechodzimy do linii "Element Docelowy:"
U mnie ścieżka wyglądała tak: D:\Gry\Lock\lockon.exe

Teraz przerabiamy wartość w taki sposób by otrzymać coś takiego:
D:\Soft\prioaff\prioaff.exe 1 10 "D:\Gry\Lock\lockon.exe" (przerabiamy na swoje potrzeby)

Wartość "1" oznacza priorytet systemowy dla danej aplikacji, w tym przypadku "Normal"*

0 – idle
1 – normal
2 – high
3 – real-time

Wartość "10" natomiast symbolizuje ilość rdzeni procesora, jakie są przeznaczone dla aplikacji; tutaj jest to 1 rdzeń.

00 – Run on any core depending on load (core0 or core1 for dual core procs)
01 - Run only on core0
10 - Run only on core1
11 - Run on core0 or core1 depending on load

* - z tymi wartościami nie kombinowałem za bardzo, ale kto wie, może wartość "2" wzbogaci nas o tych parę FPS :121:

Latałem w każdej konfiguracji, każdym latadłem, strzelałem wszystkim i do wszystkiego. 0 CTD! W każdym razie problem uważam za zamknięty.

Ważne jest by latać Lockiem uruchamianym wyłącznie poprzez zmodyfikowany skrót prioaff.exe. Nie modyfikuje on gry w żaden sposób.
Jest jedynie pośrednikiem.

Pozdrawiam :)

Żródło: http://forum.virtualthunderbirds.com/viewtopic.php?t=2972&sid=de03b78027955d8671f590047c0e3ad5

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Października 09, 2010, 18:26:53 »
Mam pytanie: Czy ma znaczenie, że program uruchamia się od razu na jednym rdzeniu, czy potem przypisuje się jeden rdzeń procesowi menadżerem?
W dawnych czasach (LO 1.12, około rok temu) rzeczywiście za każdym razem zmieniałem ręcznie na wszelki wypadek proces na jeden rdzeń. Choć wydaje mi się, że wysypywanie się gry było rzadsze, to nie zniknęło całkowicie.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #25 dnia: Października 09, 2010, 19:16:13 »
Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, tzn. ważne jest by - hipotetycznie zakładając - podczas momentu wywalenia Locka przy 2-ch rdzeniach, sim działał w rzeczywistości na 1 rdzeniu co pozwoli zapobiec CTD... ale to tylko moje przypuszczenia :)
Jak na razie nie miałem żadnego ctd, więc jeśli nawet faktycznie problem nie jest całkowicie wyeliminowany, to i tak się cieszę, że mogę względnie normalnie polatać.