Autor Wątek: Rozdzielczość panoramiczna w Sturmoviku - błędy i artefakty  (Przeczytany 4875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Witam

Mam taki oto problem z rozdzielczościami panoramicznymi w IŁku, mianowicie kiedy wpiszę w conf.ini coś większego niż 1280x720 (próbowałem z 1920x1080 i dla próby z 1680x1050) to zamiast normalnego "widoku" mam górną-lewą ćwiartkę manu gry rozciągniętą na cały ekran. Więc wychodzę, i co widzę? Pulpit cały w artefaktach, jakby cały pocięty na setki kwadratów i porozrzucane w różne miejsca. Mógłbym grać w 1280x720, ale jest z tym jeden problem - chyba na mało pikseli w pionie, i celowniki bombardierskie są ucięte na górze i dole. Granie w 1024x768 na 22" monitorze i HD 4850 to tak trochę..hmm. ;/

Fragment conf.ini

width=1920
height=1080
ColourBits=32
DepthBits=24
StencilBits=8
ChangeScreenRes=0
FullScreen=1
DrawIfNotFocused=0
EnableResize=0
EnableClose=1
SaveAspect=0
Use3Renders=0

Konfig:

E5300 @ 2.6GHz
2GB RAM
XFX HD 4850  stery 10.5
monitor samsung p2270
XP SP3

Aha, nie wydaje mi się żeby to była wina sterowników czy karty, bo (jeśli dobrze pamiętam) działo się to też na starej karcie graficznej.
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 10:53:05 wysłana przez Minamir »

Odp: Rozdzielczość panoramiczna w Sturmoviku - błędy i artefakty
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 03, 2010, 22:43:19 »
Mam dokładnie ten sam problem

Gdzieś na tym forum znalazłem info że wystarczy w conf ini zmienić rozdzielczość i powinno działać
Sam chętnie dowiem się jak to poprawnie zrobić bo postępując wg instrukcji mam ten sam problem co kolega minamir

pozdro

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 03, 2010, 23:20:34 »
Witam
 Dla przykładu :
[window]
width=1920
height=1080
ColourBits=32
DepthBits=24
StencilBits=8
ChangeScreenRes=0
FullScreen=1
DrawIfNotFocused=0
EnableResize=1
EnableClose=1
SaveAspect=1
Use3Renders=0

[GLPROVIDER]
GL=Opengl32.dll

Spróbuj tak . Winno zaskoczyć .
Pozdrawiam
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 04, 2010, 00:23:24 »
To chyba nie pomogło, ale wydaje mi się że już wiem co to powoduje - rozdzielczość pulpitu niższa niż 1920x1080. Po zmianie na taką IŁ działał ok, tyle że jak opisywałem w innym temacie pulpit i ogólnie wszystko robi się nieczytelne z powodu zbyt małych ikon, pasków i czcionek. Nie bardzo będzie mi się chciało przed każdym uruchomieniem gry tego zmieniać, a potem przywracać. Może jest jakieś inne wyjście? Ew. czy da się zrobić plik .bat który zmieni rozdzielczość?

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 04, 2010, 10:51:53 »
 Spróbuj na tych linkach
http://www.widescreengamingforum.com
http://www.nvnews.net

Tam jest multum wiedzy o zabawach  z monitorami panoramicznytmi - także pod kątem gier i ew ustawień.
Pozdrawiam
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 04, 2010, 11:46:41 »
Udało mi się ustawić rozdzielczość 1920x1080, trzeba było zmienić ChangeScreenRes= na 1. Pozostał jednak jeden problem - jakich ustawień w conf.ini bym nie wypróbował, celowniki bombardierskie są ucięte. Nie przeszkadza aż tak bardzo np w B-17, ale już w Pe-2 nie widać sporej części na górze i na dole. Całkiem często latam bombowcami, u Was to wygląda normalnie?

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 10, 2010, 17:33:14 »
Ił2 nie obsługuje monitorów panoramicznych, w związku z tym jakakolwiek inna rozdzielczość niż standardowa 4:3 spowoduje obcięcie ekranu u góry i na dole. 16:10 czy też 16:9 nie pokazuje dodatkowego obrazu po bokach, powieksza jedynie obraz 4:3 do wymiaru szerokości monitora i obcina resztę. Oleg tłumaczył się tym, że nie chce dawać przewagi w ludziom z panoramicznymi monitorami, co jest bzdurą, bo ił2 obsługuje kilka monitorów. Czemu oni mają mieć przewagę? To jedna z tych rzeczy, których nigdy nie poprawił.

Na szybko znalazłem coś takiego:
http://il2fovchanger.byethost7.com/
Achtung Spitfeuer!

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 11, 2010, 16:03:40 »
Zainstalujcie Ultra Packa i włączcie moda 00_Ecran_Wide

Działa równiez fajnie ze stockiem.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 11, 2010, 16:26:19 »
Ultra Packa mam od dawna, Ecran Wide nie pomaga - celowniki dalej są ucięte.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 15, 2010, 18:43:50 »
Na szybko znalazłem coś takiego:
http://il2fovchanger.byethost7.com/

Jeżeli nic się nie zmieniło w tym programiku a nie sądzę to sobie darujcie. Pawia można puścić na tym rozjechanym widoku :) Na warbirds.pl to opisywałem ale cyganie serwer ukradli i ni ma :)

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 15, 2010, 19:31:31 »
Jeżeli nic się nie zmieniło w tym programiku a nie sądzę to sobie darujcie. Pawia można puścić na tym rozjechanym widoku :) Na warbirds.pl to opisywałem ale cyganie serwer ukradli i ni ma :)
Nieprawda.  :118:
Jest bardzo ok. Trzeba tylko sobie ustawić POV jaki  mu odpowiada ( ja mam ok 105)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym