Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight (Simulator?) ogłoszony.  (Przeczytany 41788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Nowy Microsoft Flight (Simulator?) ogłoszony.
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 24, 2010, 10:34:31 »
 ;)

Flight:

FSX:

« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 24, 2010, 10:37:39 »
No różnica grafiki jest i to spora.

« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 24, 2010, 10:49:33 »
Marudzisz jak pewne polskie fora po wypuszczeniu FSXa. :)
Po prostu nie należy spodziewać się "cudów" - pewnie będzie to kolejna "odsłona" różniąca się np. tak jak różnił się FSX od FS9. Pewnie poprawi się grafika, szczegółowość terenu i zapewne też fizyczne odwzorowanie lotu. I sumie dobrze - bo jak coś jest dobre to po co to psuć? Ja tam jestem dobrej myśli - pewnie trzeba zacząć zbierać na nowy komputer (podobnie jak to było gdy FSX zastąpił FS2004).  :002:

« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 24, 2010, 11:43:59 »
Nasuwa się pytanie jaka ekipa robi nowego FS'a. Jeśli ściągnęli z powrotem Aces to będziemy mieli raczej ewolucję zamiast rewolucji. Osobiście wolałbym żeby nowy deweloper zrobił od nowa silnik, nawet jeśli miało by im to zająć następne 2-3 lata.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2010, 11:50:17 wysłana przez Shaitan »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 24, 2010, 11:53:29 »
Jeśli masz na myśli napisanie symulatora kompletnie od nowa, to nikt tego nie zrobi, bo po prostu MS (ani nikt zdrowo myślący) za to nie zapłaci mając kod poprzednich symulatorów. Pewnie niektóre moduły będą przepisane na nowo, inne zoptymalizowane, ale zupełnie nowa gra to nie będzie i nie należy się pod tym kątem nastawiać.

Do premiery co najmniej 1,5 roku, na tym etapie wręcz dziwne by było, gdyby gra nie wyglądała prawie jak FSX.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 24, 2010, 12:31:16 »
Osobiście wolałbym żeby nowy deweloper zrobił od nowa silnik, nawet jeśli miało by im to zająć następne 2-3 lata.

Zobacz jak długo Oleg robi nowy silnik. Ile zajęło zrobienie silnika ekipie NeoQB. Do tego oba silniki, może ładniejsze od FS9/X nie mają pewnie nawet połowy ich funkcjonalności.

Po prostu nie należy spodziewać się "cudów" - pewnie będzie to kolejna "odsłona" różniąca się np. tak jak różnił się FSX od FS9. Pewnie poprawi się grafika, szczegółowość terenu i zapewne też fizyczne odwzorowanie lotu. I sumie dobrze - bo jak coś jest dobre to po co to psuć? Ja tam jestem dobrej myśli - pewnie trzeba zacząć zbierać na nowy komputer (podobnie jak to było gdy FSX zastąpił FS2004).

Dokładnie tak samo uważam.

Nasuwa się pytanie jaka ekipa robi nowego FS'a. Jeśli ściągnęli z powrotem Aces to będziemy mieli raczej ewolucję zamiast rewolucji.

I bardzo dobrze. Niech dodadzą nowe bajery, nie psują starych i będzie OK.

« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 24, 2010, 12:44:52 »
I bardzo dobrze. Niech dodadzą nowe bajery, nie psują starych i będzie OK.

Tak naprawdę zobaczmy czego oczekują użytkownicy FS-ów? Spora grupa kombinuje jak by tu uczynić teren w symulatorze zbliżonym do rzeczywistego terenu, aby móc latać na podstawie rzeczywistych map (też oczywiście elementów nawigacji przyrządowej). Kolejna spora grupa oczekuje jak najdokładniejszego odwzorowania systemów samolotów. Jest też jeszcze oczekiwanie kolejnego urealnienia zachowania się samolotów.

Pamiętasz empeck jak cieszyło nas na początku FSX podczas wspólnych "lotów" odwzorowanie działania mas powietrza na lekkie samoloty (czego nie było w zasadzie w FS9)? Jak bawiło, że las to wreszcie las, a nie namalowana tekstura z paroma rachitycznymi drzewkami? Myślę, że na podobne rzeczy możemy liczyć w nowym simie. To nie wymaga nowego silnika, tylko dobrego rozwoju już istniejącego. Moim zdaniem podstawa to nie zepsuć tego czym jest ten symulator, bo rewolucja nie zawsze idzie w dobrym kierunku.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 24, 2010, 13:00:37 »
Tak naprawdę zobaczmy czego oczekują użytkownicy FS-ów? Spora grupa kombinuje jak by tu uczynić teren w symulatorze zbliżonym do rzeczywistego terenu, aby móc latać na podstawie rzeczywistych map (też oczywiście elementów nawigacji przyrządowej). Kolejna spora grupa oczekuje jak najdokładniejszego odwzorowania systemów samolotów. Jest też jeszcze oczekiwanie kolejnego urealnienia zachowania się samolotów.

I w tym problem, zawsze ktoś będzie niezadowolony :)

Ja poproszę usprawnienie lotniskowców, dodanie im natywnego ILS i TACAN, tankowanie w powietrzu, lusterka i video feed na MFD w SDK, dynamiczne światła lądowania, oraz do VC no i poprawienie śmigłowców ;)

Pamiętasz empeck jak cieszyło nas na początku FSX podczas wspólnych "lotów" odwzorowanie działania mas powietrza na lekkie samoloty (czego nie było w zasadzie w FS9)? Jak bawiło, że las to wreszcie las, a nie namalowana tekstura z paroma rachitycznymi drzewkami? Myślę, że na podobne rzeczy możemy liczyć w nowym simie. To nie wymaga nowego silnika, tylko dobrego rozwoju już istniejącego. Moim zdaniem podstawa to nie zepsuć tego czym jest ten symulator, bo rewolucja nie zawsze idzie w dobrym kierunku.

Jasne, FSX był dużym skokiem w dobrym kierunku, niestety fatalna wydajność przed service packami zrobiła złą prasę.

« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 24, 2010, 14:23:16 »
Jasne, FSX był dużym skokiem w dobrym kierunku, niestety fatalna wydajność przed service packami zrobiła złą prasę.

W zasadzie nie bawiłem się nim przed service packiem (a wspólne loty były już po jego wydaniu). Miejmy nadzieję, że firma wyciągnęła z tego wnioski i tym razem wszystko z wydajnością będzie OK od początku.

« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 24, 2010, 16:02:32 »
... ale zupełnie nowa gra to nie będzie i nie należy się pod tym kątem nastawiać.
Nie nastawiam się. Napisałem że wolałbym a nie że oczekuję.
Nie wiem na ile elastyczny jest silnik FSX'a. Jeśli można z niego jeszcze wiele wyciągnąć to faktycznie lepiej niech go rozwijają.

Cytat: empeck
Zobacz jak długo Oleg robi nowy silnik. Ile zajęło zrobienie silnika ekipie NeoQB
MS ma możliwości zaangażować zdecydowanie większe siły do prac nad nowym projektem niż wspomniane przez Ciebie ekipy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 24, 2010, 17:55:01 »
Oleg do prac nad swoimi projektami również rekrutował sporo ludzi, nierzadko takich, którzy nie mieli wcześniej żadnego doświadczenia w tworzeniu elementów gier.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 24, 2010, 18:21:46 »
MS ma możliwości zaangażować zdecydowanie większe siły do prac nad nowym projektem niż wspomniane przez Ciebie ekipy.

Nie do końca. Pomimo finansów któymi dysponuje MS, developerzy pracujący nad FSem muszą na siebie zarobić, czyli poniesione koszty nie mogą być wyższe niż potencjalny przychód, wraz z zyskiem. FS to nie Xbox który latami może przynosić straty.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 24, 2010, 23:48:17 »
To co rzuciło mi się w oczy to znacznie dokładniejsza siatka terenowa dla Hawajów, podobne tekstury terenu (ale to pewnie z czasem przerysują) i wektorowy landclass. To tak czy siak pewnie będzie wyglądało jak FSX, bo Dziesiątka miała odblokowanych tyle rzeczy jeżeli chodzi o ustawienia scenerii i rozdzielczości, że wielkich różnic raczej tu nie będzie, z wyjątkiem, mam nadzieję, nowego oświetlenia i cieni, w tym cieni chmur.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 25, 2010, 01:37:21 »
O taaaak :) Cienie chmur to smakowo ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 25, 2010, 12:09:02 »
1,5 roku? Some1 skąd takie dane? Jak tyle to mozna spac spojonie ;)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl