Autor Wątek: Zabezpieczenia antypirackie w Rise Of Flight  (Przeczytany 5245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline a1ex

• *
  • Red Tiger
Zabezpieczenia antypirackie w Rise Of Flight
« dnia: Września 02, 2010, 12:56:15 »
Witam,
Nie widzę na forum wątku, który poruszałby to zagadnienie. Pytanie kieruję do posiadaczy ROF. Jak wyglądają zabezpieczenia antypirackie w ROF - czy są uciążliwe, czy trzeba przed każdym uruchomieniem gry wkładać płytę do napędu? Czy trudno jest wykonać kopię zapasową płyty z grą? Słyszałem też, że Ubisoft miał wprowadzić w niektórych grach takie zabezpieczenie, że w trakcie gry cały czas jest wymagane połączenie z netem i trzeba się gdzieś rejestrować, by móc normalnie pograć w grę - czy w ROF też jest coś takiego? Nie zamierzam pisać cracka do tej gry, czy też piracić ją w inny sposób - po prostu zamierzam ją kupić i dlatego pytam, czy zabezpieczenia są uciążliwe dla przeciętnego, legalnego użytkownika :004:

Odp: Zabezpieczenia antypirackie w Rise Of Flight
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2010, 13:04:06 »
Może wątku o tym nie ma ale temat był poruszany wielokrotnie. W skrócie - połączenie wymagane jest tylko przy pierwszym uruchomieniu w celu rejestracji gry. Jeśli zakupisz w przyszłości dodatkowe samoloty to również będziesz musiał się jednorazowo połączyć z serwerem w celu aktualizacji twojego konta. Płyta nie jest wymagana w napędzie, nawet jeśli posiadasz wydanie DVD. Zabezpieczenia nie są w żaden sposób uciążliwe dla użytkownika. Nie były nawet w przeszłości kiedy trzeba było być online cały czas podczas grania. Zrezygnowano z tego kilka miesięcy temu.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2010, 13:08:38 »
Nie widzę na forum wątku, który poruszałby to zagadnienie. Pytanie kieruję do posiadaczy ROF. Jak wyglądają zabezpieczenia antypirackie w ROF - czy są uciążliwe, czy trzeba przed każdym uruchomieniem gry wkładać płytę do napędu?

- Płyta jest potrzebna tylko do instalacji.
- Nie wiem jak wygląda robienie kopii bezpieczeństwa, bo w związku z tym, że płyta od instalacji spoczywa w pudełku nie czuję takiej potrzeby.
- Nie jest uciążliwe, o ile dla kogoś nie jest uciążliwe klikniecie przycisku "Loguj".
- Rejestracja wymaga łączności z netem.
- Logowanie ma wybór" "online" lub "offline" czyli nie jest potrzebne stałe połączenie z netem.
- Do odblokowania (zakupionych) dodatkowych samolotów i wgraniu modyfikacji gry potrzebna jest łączność netem.

PS. Widzę, że Shaitan był szybszy, ale niech już zostanie, a gra jest warta polecenia.

Dodam tylko, że patche można wgrać przy uruchomieniu gry, wyświetlają "się same" czyli jest to wygodne bo nie trzeba szukać, ściągać i instalować.
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 13:16:03 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline a1ex

• *
  • Red Tiger
« Odpowiedź #3 dnia: Września 02, 2010, 13:28:25 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi - największe wątpliwości miałem co do tego, z czego już zrezygnowano, czyli z połączenia z netem cały czas w trakcie gry - moje łącze czasem przerywa :001: Odnośnie tej rejestracji, to wygląda to coś jak rejestracja gier na Steamie, czyli mam konto i rejestruję sobie dodatkowo samoloty na nim - nawet fajnie to zrobili, oglądałem oficjalną stronkę, jest nawet sporo maszyn do kupienia oddzielnie :001: No to zaczynam zbierać kasę na to cudo :002:

« Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2010, 13:35:08 »
Na stronie wydawcy można ściągnąć obraz płyty wraz z wszystkimi patchami. Unikniesz tym czekania na zaktualizowanie podstawowej wersji.
Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji...

« Odpowiedź #5 dnia: Września 02, 2010, 13:38:18 »
...jest nawet sporo maszyn do kupienia oddzielnie :001:

Przy czym w RoF jest system odmienny od spotykanych dotychczas w symulatorach - bo z chwilą pojawienia się nowego samolotu dostajesz go w darmowym dodatku, a opłata tylko niejako odblokowuje możliwość "latania" tą maszyną. Czyli nie ma znaczenia kto w grze sieciowej ma jakie samoloty, możesz grać mając tylko te podstawowe z każdym kto ma dodatki (można je nabywać wybiórczo) - moim zdaniem jeden z bardziej udanych systemów w symulatorach, bo nie wymusza zakupu wszystkiego, a umożliwia grę z każdym.

Offline a1ex

• *
  • Red Tiger
« Odpowiedź #6 dnia: Września 02, 2010, 13:41:08 »
Na stronie wydawcy można ściągnąć obraz płyty wraz z wszystkimi patchami. Unikniesz tym czekania na zaktualizowanie podstawowej wersji.
A nie ma możliwości po prostu ściągnięcia wcześniej patcha zainstalowaniu go, jak w innych grach? Szczerze mówiąc wolałbym mieć wersję pudełkową :001:

« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2010, 13:51:36 »
A nie ma możliwości po prostu ściągnięcia wcześniej patcha zainstalowaniu go, jak w innych grach? Szczerze mówiąc wolałbym mieć wersję pudełkową :001:

Nie ma problemu - kupujesz wersję pudełkową i instalujesz. Przy każdym uruchomieniu gry pojawia się okienko w którym możesz kliknąć "update" i otrzymujesz informacje czy są nowe pliki do ściągnięcia (jak są to wystarczy potwierdzić chęć instalacji i się automatycznie instalują). Tyle, że za pierwszym razem trochę poczekasz, bo tych dodatków było już sporo i Twój komputer będzie musiał sporo ściągnąć i zainstalować w grze, ale za to od razu startujesz z aktualna wersją.

« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2010, 14:02:40 »
A ja mam takie pytanie. Ściągnąłem RoF i uruchomiłem jako 14 dniowe demo. Samo pobrało patche i gra mi się spodobała. Czy jest możliwość żeby nie kupować gry za ~40$ na ich stronie tylko kupić za ~25 - 30$ na ebay, ale nie prosić o wysyłkę tylko o sam kod do aktywacji? Czy będzie to wszystko ok? A może jednak trzeba koniecznie kupić "demo upgrade" na ich stronie?
pozdrawiam

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2010, 17:07:37 »
Masz dość dziwny problem...
1. Kupujesz grę (tzn. ktoś ci "przedyktuje" kod), wprowadzasz kod aktywacyjny:
a) nie działa - albo cię orżnęli, albo zakładasz całkiem nowe konto i aktywujesz i działa,
b) działa i nie ma problemu.

Tako rzecze,
Zaratustra

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 05, 2010, 00:14:33 »
Jeśli kod aktywacyjny jest ok, to nie będzie problemu, pytanie na ile można zaufać ziomeczkom z e-bayu. Jeśli sam kod kosztuje 40$ na oficjalnej stronie, wersja pudełkowa w Polsce nawet chodzi po 150zł i w zasadzie na tym chyba źródła się kończą, to jak tym ludziom opłaca się opylać po 30$?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Września 05, 2010, 00:47:28 »
Co w tym dziwnego? Gry tanieją z czasem, zwłaszcza pudełkowe.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"