Tak jak obiecałem, słów kilka.
Wirtualny świat:
Ogólnie mam mieszane odczucia. Czuję się w grze jak w czymś co znamy od lat. Grafika z HDRem powoduje miłe doznania wzrokowe. teren jest "stabilniejszy" niż w FC 2.0/DCS:BS.
Teren - Nie ma wyskakujących drzew ani budynków. ale wciąż to ten sam teren. Tekstury jakby poprawione ale nie rzucają mnie na glebę. Drzewa nadal są bezkolizyjne

Woda - Bardzo ładna, sprawia wrażenie lub jest przeźroczysta, kolor jest wydobyty z głębi. Mam natomiast inne obawy. Gdy oglądałem lotniska wciskając F11 na którymś nie doczytała się przez chwilę tekstura pasa startowego - w jego miejscu była woda

Czyżby teren był stworzony na wodzie ? Prawdopodobnie tak. Ma to na pewno ogromny wpływ na wydajność.
Niebo - W porównaniu z DCS:BS - niebo a ziemia. Nareszcie kolor jest naturalny.
Chmury - Wreszcie brak monotonii. Prócz typowych chmur kłębiastych na dużej wysokości możemy zaobserwować całe warstwy rozmyte przez wiatr.
Symulacja - Start jest o tyle ciekawy że telepie na wszystkie strony kokpitem. Amplituda drgań rośnie wraz z prędkością. Nie polecam zabawy przednim kołem podczas startu można bardzo łatwo wylecieć z pasa. Model lotu bardzo ciekawy, samolot jest w locie trudny. Zdecydowane kopniecie w orczyk powoduje że samolot przewala się na skrzydło. Nie wiem jak jest na prawdę ale sądzę że jest to prawidłowe zachowanie. Nareszcie możemy zrobić akcentowaną beczkę. Jeszcze jedna ciekawa sprawa - po wizycie w burakach samolot grzęźnie i nie da się wyjechać. Operowanie przepustnicą powoduje szarpanie samolotem na lewo i prawo. Na widoku zewnętrznym fajnie widać jak pracuje wtedy podwozie

Lądowanie też nie jest dla narwańców...
Kokpit - tu widać najbardziej że jest to BETA. Podczas szkolenia nakładają się głosy dwóch instruktorów. Jeden opowiada o systemach a drugi instruuje co gdzie kliknąć. Robi się chwilami kakofonia. Podświetlenia przycisków do kliknięcia to prawdziwa rewelacja. Powinna ona być ona aktywowana również na życzenie w trakcie normalnych lotów. Pomogłoby to w wyuczeniu się kolejności na pamięć. Miałem problem z kliknięciem w przycisk pod przepustnicą. Chodzi o to że nie reagował na klikniecie i nie mogłem przejść dalej do kolejnych czynności.
Zauważyłem też niedoróbkę w postaci nie działającej przepustnicy w jednej z misji.
Wydajność - Na C2D E8400 3.8GHZ i 4GB Ram i karcie GTX280 i Win 7 x64, ustawiłem wszystko na full detalach. Gra jest w miarę płynna chociaż czasem pojawiają się przycięcia. Osobiście uważam że trawa jest zbyt rzadko zasiana by musieć ją oglądać. Po wyłączeniu jej na lotnisku jest zdecydowanie płynniej. W czasie lotu z włączoną telewizornią nie ma tragedii.
Finalna wersja na pewno jeszcze zostanie jeszcze dopracowana pod względem płynności.
Ogólnie nie żałuję wydanych pieniędzy. Po dopracowaniu symulator ten będzie nowym benchmarkiem w dziedzinie symulacji

Kilka screenów:
[IMG=http://img819.imageshack.us/img819/3978/29481040.th.jpg][/IMG]