Autor Wątek: Buty zimowe - co wybrać ?  (Przeczytany 10644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Buty zimowe - co wybrać ?
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 23, 2014, 22:07:36 »
Zeke- to jest do dostania w Polsce? Nie mogę namierzyć.

bip3r- a to wytrzymuje wodę? Jak zabezpieczasz i czy wytrzyma ulewę/roztapiający się śnieg? Wiecie rozumienie, dotychczas miałem tylko buty 100% skóry i nie ogarniam tych meszków itp.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 23, 2014, 22:29:24 »
Wytrzymało. Jako zabezpieczenie - zwykły impregnat do tekstyliów/butów.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 23, 2014, 23:29:22 »
Hi-Tec też dają radę. Przynajmniej moje jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, a trzeba przyznać że GB do najsuchszych miejsc na Ziemi nie należy.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 23, 2014, 23:51:49 »
Za drogie dla mnie.

bip, a te Inuity wyglądają jakby nie miały sznurówek. Co to za pomysł?

« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 24, 2014, 00:56:04 »
(...)bip, a te Inuity wyglądają jakby nie miały sznurówek. Co to za pomysł?

Mają, mają; choć z klasyczną skromnością formy zgrane "barwą" z tłem. Jak nie przymierzając czerń skórzanego płaszcza z cieniem wąskiej alejki...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 24, 2014, 09:48:18 »
@Sherman
Nie wiem, od kilkunastu lat nie potrzebuję chodzić po sklepach w poszukiwaniu butów :) .
Nawet nie bardzo jestem w stanie podać nazwę/model owych butów (i czy jeszcze je sprzedają). Wybierz się do jakiegoś sklepu Salomona, i przeszukaj wg wyglądu - skóra licowa, ciemny brąz, podeszwa Contagrip, język scalony z cholewką.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 24, 2014, 10:09:13 »
Z butami to niestety jest ruletka, mogą być najlepsze ale nigdy nie wiadomo co i w jakiej ilości sypną drogowcy na chodniki zimą.A i czynnik pielęgnacji takiego buta ma znaczenie :). Warto mieć to na uwadze żeby nie przekombinować :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 24, 2014, 21:07:25 »
Mają, mają; choć z klasyczną skromnością formy zgrane "barwą" z tłem. Jak nie przymierzając czerń skórzanego płaszcza z cieniem wąskiej alejki...
A, na zdjęciu wyglądają jak jakieś gumki, do tego to plastikowe oczko (jakby było tylko dla ozdoby) całkowicie mnie zmyliło. ;)

Byłem dziś w Decathlonie i oglądałem buty. Te Inuit M wygodne, ale nie przeszły moich rygorystycznych testów. ;)

1. Najważniejsza wada to zaokrąglona na brzegach podeszwa. W momencie gdy postawimy krzywo stopę but w naturalny sposób zaczyna się przekręcać dalej (po prostu toczyć). Gdy normalnie pomiędzy powierzchnią boczną i dolną podeszwy jest kąt ok 90 stopni to aby noga poleciała po krzywym postawieniu stopy trzeba się postarać (naprawdę krzywo stanąć), tutaj but ze względu na swoją budowę ułatwia dalsze przekręcanie się nogi. Kuriozum.

http://istoresportperformance.pl/images/1385685200_quechua_inuit_black_new_6.jpg
http://img01.tablica.pl/images_tablicapl/108361787_7_644x461_buty-zimowe-inuit-m-quechua-r42-okazja-tanio-ideal-pilne-.jpg

2. Zeskrobałem trochę ulicznego brudu z butów w których przyszedłem (sól i piach), zabrudzona podeszwa traci na przyczepności bardzo dużo.
3. Plastikowe oczko o którym już wspomniałem.

Wydają się bardzo wygodne, no ale mimo pozytywnych opinii to co ja zauważyłem w sklepie dla mnie dyskwalifikuje but. Szkoda.

Kupiłem za to buty Inuit 500: http://www.decathlon.pl/buty-inuit-500-id_8287984.html

Trochę mniej wygodne, ale bez wad Inuit M. Podeszwa z ostrymi przejściami spód-bok, nie straciła przyczepności mimo ubrudzenia, porządne haczyki. W zespole z bundeswerkami na najcięższe mrozy i ulewy powinny wystarczyć. Jak trochę pochodzę to się wypowiem.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 26, 2014, 22:38:54 »
W tych Inuit 500 jest zastosowana membrana NOVADRY. Czy trzeba ją jakoś zakonserwować? Nie chciałbym aby straciła właściwości oddychające.

http://istoresportperformance.pl/images/1380937357_quechua_inuit500man_trueblackred4.jpg

A co w przypadku skóry syntetycznej- można zostawić tak jak fabryka wypuściła czy lepiej też czymś zakonserwować?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 26, 2014, 23:51:21 »
Używam impregnat w sprayu do tekstylnej odzieży motocyklowej.
Nie wiem czy prawidłowo, ale noga się nie poci jak na razie.   
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 27, 2014, 08:53:14 »
Ja drugi sezon do pracy chodzę w Caterpillar 'Second Shift':

http://www.catfootwear.pl/meskie/second-shift-2

Wygodne i dość wytrzymałe, pielęgnowane specyfikami Nikwax i traktowane prawidłami trzymają się dość dobrze. Tak, że to może być jakaś opcja.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 27, 2014, 10:02:58 »
Ja używam już drugi rok Bates GX-8 PUSTYNIA, SIDE ZIP, . Używam impregnatów woskowo jakiśtam. Nie przemakają, mam sporo miejsca na palce ( rozmiar 47 ) więc powietrze trzyma temp., i czy jest -20st. czy +10st., jest wszystko OK. Są wysokie, więc po głębokim śniegu można pocinać.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 27, 2014, 14:35:03 »
Sam posiadam stare Batesy i nie wiem czy pustynne wersje są dobre na zimę. Strasznie twarda podeszwa chroni przed poślizgiem na olejach i ropie ale na śniegu/lodzie czuję się jak na łyżwach :).

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 27, 2014, 16:38:01 »
Mi się dobrze chodzi.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 21, 2017, 11:30:35 »
Cześć. Polecicie jakieś buty do raków koszykowych. Zależy mi na cenie, chciałbym się zmieścić w max 400zł.
Podeszwa musi być odpowiednio sztywna, tu test jak to ma wyglądać: http://8a.pl/8academy/buty-trekkingowe-do-rakow-koszykowych/
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack