Autor Wątek: Face Track NoIR  (Przeczytany 39782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Face Track NoIR
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 31, 2012, 16:35:03 »
Za to u mnie sprawa ma się inaczej. HeadTracking widzi kamerę, ja widzę w niej siebie, program ją rozpoznał, widzę linie otaczające, ale niestety Facetracker widzi Asus GSB (to karta HD 4850) i tu nie wiem co dalej. W innych programach korzystających z kamery (gg) mogę zmienić z Asus GSB na moją kamerę. Za diabła nie mam pojęcia jak ją wyłączyć, mam na myśli tę niby kamerę Asus`a.
Jakiś pomysł?  :020:

« Odpowiedź #46 dnia: Marca 31, 2012, 17:09:18 »
Za to u mnie sprawa ma się inaczej. HeadTracking widzi kamerę, ja widzę w niej siebie, program ją rozpoznał, widzę linie otaczające, ale niestety Facetracker widzi Asus GSB (to karta HD 4850) i tu nie wiem co dalej. W innych programach korzystających z kamery (gg) mogę zmienić z Asus GSB na moją kamerę. Za diabła nie mam pojęcia jak ją wyłączyć, mam na myśli tę niby kamerę Asus`a.
Jakiś pomysł?  :020:

Ok. Doszedłem do tego. W menedżerze zadań musiałem wyłączyć Asus Virtual Video Capture Device Driver. Teraz muszę dojść, co zrobić, by to zadziałało. Facetracker widzi kamerę, przez chwilę też widziałem siebie nawet w niej... Ale teraz znowu nie :(
TERMINATED.

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 31, 2012, 18:12:00 »
Sorry, że tyle razy, ale w końcu zadziałało. Na razie wystartowałem, po raz pierwszy z FaceTrackiem. Co do mylenia ruchu głowy góra/dół, to u mnie sprawę załatwiło ticknięcie Invert pitch - reszta jest pusta. Mogę się rozglądać. Jedyne do czego muszę dojść, to ustawić odpowiednio zasię widzenia/patrzenia w tył nad głową. Muszę za bardzo zadzierać głowę w górę i tracę widok ekranu - ale, działa. Nie wiem na razie na ile stabilnie, bo miałem problemy z tym.
Jak pogram i sprawdzę w misjach, to dam znać :)

Zupełnie inny wymiar latania się otworzył  :karpik
Pozdrawiam,
Kurtz.

Ps. Sorry, za ten bałagan jaki zrobiłem, ale nie mogłem edytować wątku rozpoczętego :(

« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 16, 2013, 10:43:09 »
Trwają prace nad wersją 1.7: http://facetracknoir.sourceforge.net/news/news.htm  Kucze, gdyby to w końcu fajnie działało, można by zaoszczędzić sporo kasy. I wydać ją choćby na to: http://www.proline.pl/?p=SAITEK+SCB44042 :D. Cena zbliżona do TrackIR 5 + TrackClip Pro u polskiego dystrybutora.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 16, 2013, 10:50:49 »
Po latach zabawy z różnymi Freetrackami, Facetrack no IR-ami itp softwarem, z różnymi kamerami i w końcu kupienia Track IR 5 Pro... nie ma szans.
Jeżeli nie ma jakiegokolwiek porównania miedzy TrackIR, a obecnie istniejącymi alternatywami, to widzę bardzo nikłe szanse, by w przeciągu kilku lat mogło to jakoś sensownie działać.

Prędzej wszyscy damy sobie spokój z tymi kamerami i przesiądziemy się na układy akcelerometrów i żyroskopów montowane do słuchawek - tak jak to ma miejsce z Oculus Rift, niż powstanie sensowna "tania" alternatywa dla Track IR.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 16, 2013, 12:43:03 »
To prawda. Już się zaczyna ruch, może nie w symulotnictwie, ale akceleratorki zaczynają rządzić. Na przykład używanie telefonu jako myszki do wszystkich tych Android Smart TV dongle / stick / box...  Są nawet dedykowane klawiaturomyszki tego typu...  Inna sprawa, że jak podają w innym wątku, PS3Eye daje 75 PFS, a Trackir'y 4 i 5 po 120 FPS, to różnica jest żadna. Tylko cena, no i zjada trochę jednego rdzenia proca. Aha - no i w niektórych grach nie bangla. bo NaturalPoint broni swojego rynku...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 16, 2013, 15:09:42 »
Oculus Rift + https://leapmotion.com/ do obsługi kokpitu i życie jest piękne ;-)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 23, 2013, 13:45:24 »
Nie wiem, czy to było tu podane, ale jest coś takiego, jak FaceTrackNoIR PointTracker Plugin, który to przerabia naszego FaceTrackNoIR na FreeTrack'a, jeśli dobrze rozumiem. Pętla ewolucji. :)

http://sourceforge.net/projects/ftnoirpt/
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 24, 2013, 11:09:14 »
Tak, jest od dawna. Pytanie tylko po co, skoro Facetrack jest gorzej zoptymalizowany pod katem wydajnosci niz Freetrack.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 21, 2013, 17:33:04 »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 08, 2014, 13:07:08 »
Czy ktoś jeszcze używa Face Track NoIR?
W połączeniu z P3 Eye działa to naprawdę przyzwoicie. Może ktoś walczył z ustawieniami i ma ciekawe rozwiązania? Wiem, że to zależy od własnych upodobań ale i tak jestem ciekawy.
Mam mały problem. Po uruchomieniu z api do wykrywania twarzy całość lekko tnie ale jak wejdę do opcji w Tracker source (okno ustawień kamery) wszystko działa zdecydowanie szybciej. Z otwartym oknem opcji jest dużo płynniej. Ma ktoś tak?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 05, 2016, 11:22:38 »
Witam szanowne forum!

Tytułem wstępu - jestem raczej początkującym miłośnikiem symulatorów, chociaż należę do tych co pamiętają czasy F-29 Retaliatora :D.

Ostatnio w ramach zabawy z DCS (na razie wyłącznie Su-25T) i Il-2 BoS kupiłem sobie na Allegro robionego Clipa z kamerką (mocno budżetowa opcja z przesyłką 100 zł). Działa to na oprogramowaniu FaceTracknoIR. I działa zadziwiająco świetnie.

Mam tylko jeden problem z którym nie bardzo wiem jak sobie poradzić. Otóż kiedy robię zooma (ruchem głowy) prękość kątowa ruchów na boki nie zmienia się, tzn. w dyżym przybliżeniu nawet minimalny ruch głową w bok powoduje bardzo silne przeniesienie ruchu na monitorze. Jest to dosyć mocno irytujące zwłaszcza w sytuacji kiedy trzeba wpatrywać się w ekran Skval'a na dużym zbliżeniu.

Powiedzcie czy jest jakiś tajemniczy i łatwy sposób żeby sobie z tym poradzić. Czy jest gdzieś jakaś opcja, że wraz ze zbliżeniem głowy do kamery/czujnika zmiejsza się czułość na ruchy na bok/w gore/w dół?

Pozdrawiam i jeszcze raz witam

Pless

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 05, 2016, 15:35:31 »
Zacznijmy od tego, że TrackIR to nazwa własna produktu firmy Natural Point, więc piszesz w niewałaściwym temacie. A to co Ty kupiłeś... to jakby to delikatnie powiedzieć... hmmmm.... to nazwanie popierdywania w wannie Jacuzzi. Niby też miło.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 05, 2016, 21:10:28 »
Hey

Elokwencja to cenna rzecz, ale sama w sobie nie służy niczemu poza bryndzlowaniem własnego ego. Doceniam żart, ale nadal nic nie wiem w temacie który mnie interesuje.

Ktoś zna odpowiedź na pierwotne pytanie?

Pozdrawiam
Pless

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 25, 2017, 12:13:55 »
Witam,
czy ktoś ma doświadczenie z freetrackiem pod windows 10? Nie mogę jakoś zainstalować drania. Na siódemce nie robiłmi żadnych problemów.

https://sourceforge.net/projects/facetracknoir/
Takie coś odkrym jeszcze!