Autor Wątek: Samolot do FSX: RWD-10  (Przeczytany 9668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Samolot do FSX: RWD-10
« dnia: Listopada 09, 2010, 00:16:41 »
Cześć,

Prace nad tym szalonym samolocikiem zacząłem jakoś rok temu. Po wykonaniu kilku podzespołów poprosiłem kolegę z 1.PL żeby wykonał dla mnie kilka podzespołów. Gdy Rahon poskładał całość, zacząłem mapować maszynę i utknąłem na dobre. Do Erwudeka wróciłem jakiś miesiąc temu. Dokończyłem mapowanie, wykonałem eksport do gmaxa i zacząłem się bawić w animacje oraz malowanie. Po drodze wykonałem instrumenty pokładowe i model lotu...
Dziś wrzuciłem to cudeńko na SOH, Avsim i Simviation i mam nadzieję, że od jutra będzie dostępny do pobrania.
Maszyna jest prosta, zawiera trochę większych i mniejszych błędów, czy to merytorycznych, czy też technicznych. Te ostatnie starałem się zamaskować teksturą ;) W każdym razie jest to mój pierwszy model samolotu. Do tego czasu modelowałem raczej pudełko-domki do moich scenerii w FSX. Dlatego też ustępuje raczej Erwudekowi którego zmontował Loku do Iłka. W każdym razie fajnie, że maszynka dostępna jest w obu simach, bo można nią będzie fajnie polatać grupowo (smoke system included ;) )

W każdym razie, miłej zabawy ;) I nie rozwalcie jej za szybko! Delikatnie i spokojnie, bo to strasznie narowiste bydlę, gdy zacznie się je szarpać :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

eah4850

• Gość
Odp: Samolot do FSX: RWD-10
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 09, 2010, 00:48:24 »
..........................

No właśnie go pobrałem z simviation i wiesz nie jest tak źle jak mówisz. Owszem gdzieniegdzie są babolki teksturowe ale tak to jest cymes. Szczególnie że jest to twój pierwszy wyrób :)  Ode mnie 5- ( minus za te babolki)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 09, 2010, 01:13:34 »
Gratulacje! Pierwszy swój samolot to duży sukces.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 09, 2010, 08:19:36 »
Lukas, tempo zastraszajace ! Hehe ! Gratulacje, ale pewnie foty kobity nie ma w kabinie? ;)

minus za te babolki)

Podaj co to moze bedzie paczyk.  :001:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 09, 2010, 09:33:59 »
Gratulacje!

pozdrawiam
ROB

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 09, 2010, 15:01:49 »
Dzięki Panowie!

Oczywiście, że Kobita jest! Ba, nawet dwie, bo Jadwiga Smosarska jest w dwóch malowaniach, a Hanka Ordonówna na trzecim, ostatnim ;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 10, 2010, 01:06:34 »
No nie mnie ewidentnie coś długo nie było. Tam PZL-104 prawie na finiszu tu milutki RWD-10 jeszcze jak by tak Empeck się uwinął z tym orlikiem do końca roku no to  robaczki by było na czym latać.
Forum - miejsce gdzie zero stara się wmówić innym że równe jest jeden.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2010, 08:35:49 »
Raczej oba produkty nie pojawia się w tym roku. Obaj autrzy maja jeszcze inne zadania w tle  :001:

Mało screenów erwudziaka, to dorzucam jeden

Jest w kabince fotka  :002:, bardzo zwinny samolot, a i jakis ładnie zrobiony pilot tylko już znajomy  :004:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 10, 2010, 10:21:18 »
Raczej oba produkty nie pojawia się w tym roku. Obaj autrzy maja jeszcze inne zadania w tle  :001:

Trzeba jeść niestety i rachunki zapłacić :p

pilot tylko już znajomy  :004:

On wszędzie się wpycha. Taki nasz nadworny pilot-oblatywacz.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 10, 2010, 23:49:28 »
Nono, a myślałem, że RoF Cię całkiem pochłonął i o FSX już zapomniałeś :)

Gratulacje!
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 11, 2010, 20:56:03 »
No polatałem tym cudeńkiem i mam takie małe "ale" w liczbie mnogiej.
 Brak czegokolwiek do nawigacji - busola/ kompas no cokolwiek i była by gitara bo szukanie na co większych  lotniskach pasa lądowania to trochę "dżaźniąca" sprawa szczególnie że żywy ATC zanim mu nie wytłumaczyłem że  lotniska nie znam a ten mój RWD10 jakoś niema nawet busoli chciał mi kopa dać i wysłać na jakieś pole ( GPS defaultowy ... nim się brzydze)
Fajnie że wysokościomierz jest i nawet w cywilizowany sposób wyskalowany chociaż stópki czy metry mi to tam żadna różnica w miarę szybko potrafię sobie przeliczyć jak wysoko jestem
Kanciasta szybka na "przedmordziu" trochę to boli.
Brak trymera uniemożliwia latanie w szyku... ciągle ucieka mi do góry
I najbardziej zadziwiająca  mnie sprawa. Czemu maszynka w locie na pleckach traci na obrotach?

Tyle by było z narzekania.

Na plus to dam fakt że jest to twój pierwszy samolot, naprawdę miło wykonane tekstury, Pilot w końcu nie wygląda jak gumowa lala z kijem w .... ( no właśnie tam :) ) Ogólnie fajnie że polska scena FSX żyje.

PS.
Kończę robić  taki swój autorski pakiet  Gaugesów analogowych no wiecie  Horyzont Wysokościomierz(ft) G-meter zegar prędkościomierz( KIAS) i takie tam inne sprytne  wskaźniki to będzie z czego korzystać.

PPS
Busole i zegar sobie musiałem dopisać do panelu bo się nawigować nie dało absolutnie nawet z GoogleMaps jako podkładem.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 11, 2010, 21:53:38 »
Ten pilot to w każdym RWD jest. I w Lublinie. To nie jest pierwszy samolot Lucasa, to jest jego pierwszy tak zaawansowany model 3d. Pozostałe RWD też on wrzucał do FSX, robił dla nich FM, itd, ale 3d robił ktoś inny.

Co do przyrządów, po prostu w oryginale ich nie było, to i tu nie ma :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 11, 2010, 23:39:50 »
Dokładnie. Ja w ogóle nie chciałem początkowo dawać GPS i radio, no bo po co, skoro to był samolot do kręcenia akrobacji nad lotniskiem. W tamtych czasach tego typu maszyny aeroklubowe, wykorzystywane do nauki pilotażu, lub do lotów przy dobrych warunkach atmosferycznych w ogóle nie posiadały busoli, czy żyrokompasu. Szkoda było kasy i... masy :)
Tak w nawiasie dodam, że sporo polskich Łosi busole otrzymało dopiero w momencie rozpoczęcia mobilizacji i personel wściekał się na techników z PZL, że wszystko jest tak późno i nie potrafią tego dobrze przygotować ;)
Co do przestawialnego statecznika/klapek wyważających, to ten samolot ich zwyczajnie nie posiadał, a że gaśnie w locie odwróconym to przez taki a nie inny gaźnik w Walterze Junior. Np RWD-8 miał statecznik przestawialny wyłącznie na ziemi (pięć dziur do ustawiania kąta statecznika poziomego), bardziej zaawansowane były RWD-6, RWD-9, czy RWD-13...

W Rise of Flight jakaś 1/4 samolotów nie posiada kompasu, ba, nawet wysokościomierza :) I co ? I da się nimi latać. Tyle że tam jest świetna mapa, pokrywająca się w 100% z otoczeniem z której trzeba korzystać i złapać sobie od razu punkty odniesienia w otoczeniu.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 12, 2010, 11:35:21 »
Wychodzi na to, że Maciej narzeka, że ten samolot jest siakiś taki strasznie erwudedziesięciowaty ;)

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 12, 2010, 14:14:48 »
Wychodzi na to, że Maciej narzeka, że ten samolot jest siakiś taki strasznie erwudedziesięciowaty ;)

pozdrawiam
ROB

Nie że narzeka tylko podzielił się tym co go w tym RWD-10 bodzie.
Żeby choć trzymał poziom było by już nieźle  do latania w szyku.....a tak no choćbym się żyletką ciachał no nie idzie.