Autor Wątek: SimOUT jako sterownik silników krokowych.  (Przeczytany 17106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SimOUT jako sterownik silników krokowych.
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 18, 2010, 06:57:52 »
Jestem pod wrażeniem tej strony z gaugesami nie wiedziałem,że można coś takiego zrobić samemu.
Ten licznik w wskaźniku Altimeter będzie elektroniczny czy mechaniczny?
Zapytałem na viperpits jakie stosują silniki w swoich gaugesach,czekam na odpowiedź.W OpenCockpits jako przykłady zastosowania sterowników silników krokowych podają silniki od napędów dysków,nie podają konkretnego typu.

« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 18, 2010, 13:28:40 »
Zapytałem znajomego na viperpits jakie stosuje silniki krokowe.Otrzymałem odpowiedź,że stosuje silniki z starych drukarek oraz sterowników CD.Buduje na ich bazie mini CNC
https://sites.google.com/site/0miker0/

« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 18, 2010, 13:59:40 »
Ten licznik w wskaźniku Altimeter będzie elektroniczny czy mechaniczny?
Elektroniczny, coś w tym stylu:
http://www.youtube.com/watch?v=oMuLJ4tkiKI&feature=related
Wyświetlacz nie jest żadnym problemem, to mamy już opanowane. Najważniejsze są silniki i sterowanie.
Te z napędów CD niby mogą być, ale nie znając parametrów ciężko coś projektować. Lepiej użyć fabrycznie nowe, codeking będzie testować PM20S ( pierwszy na liście): http://futurlec.com/StepperMotors.shtml
Cena przystępna 2,5$, wysyłka tylko 4$. Nie opłaci się kombinować z starymi. 

« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:13:07 »
Masz rację,lepiej znać parametry.Czy zastanawiałeś się jak zrobić busolę na bazie silnika krokowego?
Dostałem jeszcze jeden post z viperpits.Można zwiększyć szybkość lub moment obrotowy łącząc odpowiednio uzwojenia.

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:18:45 »
Elektroniczny, coś w tym stylu:
http://www.youtube.com/watch?v=oMuLJ4tkiKI&feature=related

Pod koniec filmiku doskonale widać, że silnik ma za małą prędkość. W symulatorze wskaźnik porusza się zdecydowanie szybciej niż na tym zrobionym. Takiej sytuacji chcemy uniknąć.

« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:32:52 »
Vito,
można i tak, ale lepiej będzie zrobić półkroki niż ingerować w połączenie cewek.
Co do busoli, konstrukcja jest bardzo prosta. Czekam tylko na test silnika PM20S i można będzie zabrać się za projekt.

codeking,
 najciekawsze jest to, że jest to produkt komercyjny i kosztuje ponad 200 Euro. :). Jak wspomniałem, w Altimeter wskazówka porusza się najszybciej, więc jak uda się zgrać ten wskaźnik z resztą nie będzie problemu.

« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 18, 2010, 19:29:42 »
Jeśli opanujemy silniki krokowe to jest szansa na realizację CP z mechanicznymi gaugesami.Jeszcze rok wstecz było to tylko marzeniem.Podsumowując 2010 rok muszę stwierdzić,że zrobiliśmy duży postęp.Szczególnie jest to widoczne w projekcie codeking HSC.

« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 20, 2010, 20:44:11 »
Jeśli opanujemy silniki krokowe to jest szansa na realizację CP z mechanicznymi gaugesami.
Jest szansa i ja już nawet zacząłem projektować kilka elementów.  Po przemyśleniach stwierdzam, że jest to możliwe. Nie wszystkim musi sterować silnik krokowy.  Airspeed, VVI i AOA można zrobić na serwo. Altimeter i ADI muszą być zrobione na krokowych. W przypadku wysokościomierza konstrukcja nie jest skomplikowana, w przypadku ADI kłania się sterowanie silnikiem + serwo, lub elektromagnes ( dla Flag).
Generalnie, jest to możliwe jeśli sprawa SimOut + silniki wyjaśni się.
 Zacząłem już rysować tarcze dla wskaźników:

Największy problem w tej chwili stanowi pomalowanie jakiejś plastikowej "piłeczki" w takim stylu:

Co do mechanizmu, mam już kilka pomysłów, ale teraz wszystko w rękach codekinga, czekam na rozwiązanie sterowania silnikami :)

« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 20, 2010, 21:43:29 »
w przypadku ADI kłania się sterowanie silnikiem + serwo, lub elektromagnes ( dla Flag).
Na tej stronie jest pokazane rozwiązanie sterowania flag za pomocą elektromagnesów.
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=1062.msg89606#msg89606
W tym rozwiązaniu wyświetlanie ADI jest na LCD a flagi są mechaniczne.Tak myślę.
Jestem pewien,że codeking zrobi moduł w HSC.Jeśli testy wypadną pomyślnie to zrobimy  CP z mechanicznymi gaugesami.

« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 20, 2010, 22:40:12 »
W ramach licznika można zastosować analogowy licznik jakie kiedyś montowane były w magnetofonach (np. od Atari :) ).

Ile obrotów na minutę strzałki ALT potrzebujecie żeby wskaźnik dobrze pracował ?

« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 20, 2010, 23:26:52 »
W ramach licznika można zastosować analogowy licznik jakie kiedyś montowane były w magnetofonach (np. od Atari :) ).
Czym chciałbyś to napędzać, krokowym czy przekładnia, i jak to wyzerować? To może być idealne rozwiązanie, ale technicznie możliwe? 

« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 21, 2010, 09:11:23 »
Mam taki licznik z magnetofonu od Atari :) Zerowanie ma "sprzętowe" tzn. wystaje "przycisk" - pyk i zerowanie gotowe. Napędzane krokowcem, może być łatwiej bo wystarczy 36 stopni na krok (360 stopni / 10 pozycji). W tym liczniku, który posiadam jest koło na pasek klinowy.

Ponawiam pytanie: Ile obrotów na minutę strzałki ALT potrzebujecie żeby wskaźnik dobrze pracował ?

« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 21, 2010, 15:43:40 »
Ponawiam pytanie: Ile obrotów na minutę strzałki ALT potrzebujecie żeby wskaźnik dobrze pracował ?
Zastanawiałem się jak to określić robiąc test i mam problem.Można wywołać ekstremalne warunki dla zmian ALT,ale jak zmierzyć szybkość obrotów wskazówki.Wizualnie można porównać to co na ekranie z naszym modelem i sprawdzić czy są opóźnienia.Pytanie czy odczytując dane z shared memory (monitoring) można określić liczę zmian na sekundę i na tej podstawie określić obroty?
Może mierzyć jednocześnie czas (stoper) oraz wskazania wysokości na wskaźniku i na tej podstawie obliczyć liczbę obrotów na minutę?
Mam nadzieję,że EGHI ma to przemyślane i nie czeka na lotnisku w Londynie.

« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 21, 2010, 16:02:14 »
Może wystarczy spojrzeć na Vertical Speed Indicator, w F-16 to chyba się inaczej nazywa. Jeśli znamy max. ft/min to znamy też ilość obrotów wskazówki. Np. 5000ft/min to 5 obrotów na minutę (jeden obrót = 1000 ft).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 21, 2010, 16:30:47 »
Panowie nagrajcie sobie film z pionowego nurkowania, puśćcie go w zwolnionym tempie i policzcie obroty w znanym przedziale czasu. Chyba że to o inne pomiary chodzi, a ja nie zrozumiałem.