Autor Wątek: SimOUT jako sterownik silników krokowych.  (Przeczytany 17108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SimOUT jako sterownik silników krokowych.
« dnia: Listopada 20, 2010, 14:01:08 »
Witam,po sukcesach związanych z implementacją serwomechanizmów w gaugesach postanowiliśmy Codeking,EGHI oraz ja przymierzyć się do silników krokowych.W związku z czym postanowiłem rozpocząć nowy wątek związany z sterowaniem silników krokowych.Po wstępnych uzgodnieniach postanowiliśmy przystosować SimOUT a konkretnie jego wyjścia związane z 7segLED do sterowania silników krokowych.Myślę,że zastosujemy mały interfejs w postaci bufora pomiędzy SimOUT a silnikami.Chodzi o ochronę sterownika oraz podpięcie napięcia zasilającego silniki.Codeking obiecał zrobić wsad do uP sterującego silnikami.Jesteśmy w wstępnej fazie projektu.Są już wstępne ustalenia.Jeśli projekt się powiedzie to mamy duże pole do jego zastosowania.EGHI oraz ja chcemy rozpocząć testy realizując busolę w Falconie.Do testów można wykorzystać silniczki z starych drukarek lub napędów DVD.Właśnie przed chwilą zrobiłem deasemblację takiego napędu.Rezultat jest na zdjęciu.
Jeśli są jakieś sugestie odnośnie tego projektu to proszę pisać.Wzorem do założeń sterowania silnika jest rozwiązanie sterownika z OpenCockpits.Oczywiście można kupić u nich gotowy sterownik jak to zrobiliśmy w przypadku sterownika do serw,ale mamy ambicję zrobić własny projekt.Tyle mojego wstępu do nowego projektu.Wszelkie kreatywne uwagi mile widziane.

Odp: SimOUT jako sterownik silników krokowych.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 20, 2010, 14:52:49 »
vito,
 na zdjęciu widzę tylko dwa przewody. Silniki Unipolarne mają 4 wyprowadzenia, Bipolarne 6. To chyba nie jest silnik krokowy.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 20, 2010, 15:58:24 »
Masz rację to nie jest silnik krokowy.Ten na zdjęciu prawdopodobnie jest silnikiem krokowym.

Ma dużo wyprowadzeń.Przy okazji pytanie o identyfikację tego pierwszego urządzenia.Pierwszy raz rozebrałem napęd i nie mam rozeznania co jest co.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 20, 2010, 16:26:47 »
Przy okazji pytanie o identyfikację tego pierwszego urządzenia.Pierwszy raz rozebrałem napęd i nie mam rozeznania co jest co.
Wygląda na zwykły silnik DC. Ten mógł otwierać i zamykać szufladę CD.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 20, 2010, 17:52:53 »
przepraszam jedno pytanie natury technicznej czy sterowanie będzie wiązało się z "zamiast" a nie "przy okazji" (mowa o 7seg led)?

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 20, 2010, 18:02:35 »
Będzie alternatywa albo 7segLED albo silniki krokowe.Wystarczy wymienić uP.Procesor decyduje o funkcji danego wyjścia 7segLED.Każde wyjście 7segLED ma swój uP.Czyli w zależności od zastosowania mogą być 7segLED oraz silniki krokowe.
EGHI masz rację jest to silnik do otwierania szuflady.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 20, 2010, 18:18:22 »
hmmm no nie jest to pocieszające ... znaczy ze trzeba będzie jak najwięcej wyjść tego typu ... co do silników to ten na ostatniej fotce wygląda na unipolarny od kręcenia talerzem (u mnie w lite-on'ie jest unipolarny) ... jeszcze powinien być jeden od kręcenia pozycją głowicy i ten na 100% jest krokowy.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2010, 18:29:26 »
hmmm no nie jest to pocieszające ... znaczy ze trzeba będzie jak najwięcej wyjść tego typu ...

Hmm, ale o co chodzi ? :)

To będzie kwestia wgranego wsadu, albo sterownik diod/wyświetlaczy albo silników krokowych. Jak potrzebujesz dużo wyświetlaczy i jeszcze parę silników krokowych to trzeba więcej płytek simOUT.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 20, 2010, 19:48:24 »
Jest to bardzo optymalne rozwiązanie.Tak jak stwierdził codeking w zależności od potrzeb robisz konfigurację.Jeśli ktoś ma wątpliwości co do uniwersalności i możliwości SimOUT to niech zajrzy do mojego wątku,gdzie ten sterownik jest "wołem roboczym" dla prawej strony kokpitu.Moim zdaniem ten sterownik w powiązaniu z HSC jest bardzo dobrym rozwiązaniem.Stosuję u siebie różne sterowniki i programy,ale rozwiązanie codeking ma najwięcej zalet.
Zrobiłem analizę schematu karty z OC.Ich karta steruje 3 silnikami uni i bipolarnymi.W zależności od typu łączy się odpowiednie piny.Każde wyprowadzenie do silnika ma 5 pinów w tym jeden jest gnd.Jako interfejs jest układ L293E oraz diody zabezpieczające 1N4007.U nas ten interfejs będzie na oddzielnej płytce gdzie będzie także doprowadzone zasilanie silników.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 20, 2010, 20:02:40 »
Oddzielna płytka to przyszłość :) Narazie silniki będzie można podpiąć bezpośrednio do złączy dla wyświetlaczy. Max. 2 silniki i tylko unipolarne. Dodatkowe ograniczenie to suma obciążeń nie może przekroczyć 500mA. Przykład silnika: http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=874&details=7781 Ten silnik zamierzam wykorzystać do zaprogramowania uC.

Dodatkowa płytka, sterowanie silnikami unipolarnymi i bipolarnymi, większa obciążalność, to jednak przyszłość. A wspomniane wyżej rozwiązanie ma taką zaletę, że nie potrzeba nic dorabiać do płytki simOUT XL :)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 20, 2010, 20:09:42 »
codeking
Tani, mały, co ważniejsze SimOut poradzi sobie.
Pozostaje kwestia czujnika optycznego dla pozycji zero.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 20, 2010, 21:54:15 »
Bardzo ładny silniczek,tani i na małe napięcie.Co do mojej przygody z silnikami w nagrywarce to w końcu znalazłem ten właściwy.Na załączonym zdjęciu są wszystkie 3.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 21, 2010, 21:09:29 »
Rozumiem, że chodzi o ten środkowy.
EGHI a nie jest tak z silnikami krokowymi, że albo uC "zapamięta" położenie albo zerować po podaniu zasilania? Tak coś z tego mi świta z przed 20 lat, że tak się praktykuje.(wiem że dzwoni ale nie pamiętam gdzie)

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 21, 2010, 21:38:35 »
uC może zapamiętać ostatnie położenie ale po wyłączeniu nie można ruszać silnika żeby nie przestawić. Czujnik jest przydatny do pozycjonowania po uruchomieniu - automatycznie silnik zostanie obrócony aż do złapania impulsu z czujnika. Czujnik nie jest potrzebny (da się bez niego poprawnie sterować silnikiem), wystarczy zapamiętać pozycję w uC albo nawet na PC. Do tego wiele wskaźników w samolotach ma gałkę do wprowadzania korekty.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 22, 2010, 04:08:36 »
Wydaje się, że można pozycjonować na skrajne wartości bez czujnika (popraw mnie code jeśli się mylę) kręcąc wskaźnikiem w lewo i prawo do oporu po włączeniu zasilania [tak reaguje moje budowane cnc] wprawdzie to nie jest ekonomiczne - zużywa prąd ale działa. Myślę, że jeśli to ma być przeszkoda to powinno się zastanowić nad takim rozwiązaniem.