Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 23930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 04, 2011, 23:14:45 »
Dzięki. To co napisałeś wydaje się logiczne. Chyba mam nieco walnięty moduł. U mnie np. łączówka 16-24 działa prawidłowo. Ale diody z łączówki 1-8 - podpięte są pod programowe diody led_025_030...35!!!! Ciekawe.

« Odpowiedź #16 dnia: Marca 05, 2011, 07:15:49 »
To jest niemożliwe.Jeśli działa 17-24 to pozostałe też będą działać.Na montażowym jest błąd ma być 17-24 a nie 16-24.Zasada jest prosta.Katody diod są połączone równolegle.O tym,która zapali decyduje sygnał na odpowiedniej katodzie oraz wspólnej (dla 8 diod) anodzie.W związku z czym sprawdz rezystor R5,który jest padłączony do anod D1-D8.Jest oczywiście możliwość zamiany numeracji diod,ale tylko z poziomu programu codeking w co nie wierzę,można też zamienić ścieżki na pcb sterujace anody,ale tego też nikt nie zmieniał.

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 05, 2011, 08:17:16 »
Vito. To nie kwestia wiary.

Diody podpięte w łączówce 1-8 - zapalają się gdy w module testowy wybiore led_okolice_30 !
Póxniej będę testował.

Łatwiej byłoby mi, gdybyście podali jaki rozkaz mam wysłać ze skryptu... Jakoś nie mogę tego znaleźć. A SetWithSignal to chyba jednak nie to - bo błąd jest.

Poproszę o przykładowy podstawowy skrypt - zapalający jedną diodę (i gaszący). Naprawdę szukałem, ale jakoś nie potrafię znaleźć dokumentacji simouta.

... Jeszcze... Jak moglibyście mi podpowiedzieć gdzie posiałem moją płytkę z Flight Simulator... Za Chiny - nie wiem gdzie...

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 05, 2011, 10:03:20 »
Jeśli wgrałeś wsad obsługujący 6 wyświetlaczy 7-SEG (48 diod LED) to w konifguracji ustaw 48 diod (zamiast 40). Numeracja diod jest tak naprawdę odwrotna i HSC przy wysyłaniu informacji do sterownika odwraca ją tak, aby wydawała się OK :) Czyli dioda pierwsza to tak naprawdę dioda ostatnia w sterowniku, ale HSC o tym wie i wysyła poprawny numer. To odwrócenie można nawet wyłączyć z poziomu pliku simOUT.xml

Wykorzystanie diody w skryptach jest bardzo proste. Deklarujesz zmienną (kopiujesz definicję z HSC, klik prawym klawiszem myszy na zmienną na liście zmiennych modułu) i przypisujesz jej wartość true (aby zapalić) lub false (aby zgasić). Poniżej mały przykład, dioda będzie się zapalać gdy zmienna $jakas_zmienna_np_przycisk_mjoy przyjmie wartość true i zgaśnie gdy ta zmienna przyjmie wartość false. Założenie: $jakas_zmienna_np_przycisk_mjoy jest typu bool.

variable $COM30_led_022_003 { module = "simOUT"; id = "COM30_led_022_003"; type = bool; direct = out; }

variable_changed $jakas_zmienna_np_przycisk_mjoy
{
     $COM30_led_022_003 = $jakas_zmienna_np_przycisk_mjoy;
}

Jeśli numeracja nie zgadza się, to trzeba po prostu klikać po kolei diody w oknie testowym i patrzeć czy się zapala ta której szukamy. Jeśli robisz panel to wykonasz to praktycznie jeden raz bo nie będziesz (?) panelu przebudowywał codziennie :)

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 05, 2011, 10:45:50 »
Jeśli wgrałeś wsad obsługujący 6 wyświetlaczy 7-SEG (48 diod LED) to w konifguracji ustaw 48 diod (zamiast 40). Numeracja diod jest tak naprawdę odwrotna i HSC przy wysyłaniu informacji do sterownika odwraca ją tak, aby wydawała się OK
Jeśli dobrze rozumiem to pomyłka polega na tym,że został wgrany niewłaściwy wsad tzn.zamiast obsługa 40 LED to wsad obsługujący 7segLED?

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 05, 2011, 15:25:16 »
Nie nie. Ja akurat nie wgrywałem nowych wsadów. Używam tych pierwszych.
Podany przykładowy skrypt działa i super!

Mój problem jest do opanowania. Okazało się, że u mnie układ diód idzie dokładnie na odwrót. Tzn Pierwsza jest dioda 40 ( z łączówki 33-40) a ostatnia 1 (łączówka 1-8). Ciekawe dla mnie jak to się stało.  - Ważne, że działa.

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 06, 2011, 09:51:02 »
Teraz przyszedł czas na testy wyświetlaczy 7LED. Jak się do tego zabrać? Jakiś schemat podłączenia?
Rozumiem, że testując - wpisuję jakąś wartość w HSC - enter. I już powinno się coś wyświetlić tak?
A jaka jest kolejność podłączania nóżek wyświetlacza? Też mam metodą prób i błędów?

Przydałaby się dokumentacja na stronie, albo: Można by Przykleić na forum kolejne wątki np. HSC i simOUT - moduł LED; HSC i simOUT- moduł 7LED, HSC - moduł TIMER itd. Kilka takich wątków. Bo mamy w dziale jeden, który się rozrósł i trza za każdym razem się przekopywać przez tonę postów.

Chyba spróbuję w ten sposób podsumować uruchomienie SIMOUTa. Byłoby innym wygodniej. Ale to może wieczorem.

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 06, 2011, 11:21:50 »
Wyświetlacz podpinasz zgodnie z numerami pinów (http://radzio.dxp.pl/hd44780/hd44780_pinout.jpg)

W HSC dodajesz sterownik wyświetlaczy LCD podobnie jak diod LED. Później musisz zdefiniować obszar tekstowy na wyświetlaczu (lub na kilku wyświetlaczach). Na zakładce "Obszary znakowe wyświetlaczy LCD" klik prawym klawiszem myszy i Dodaj... Teraz odsyłam do filmiku http://www.youtube.com/watch?v=GqCTjsbKHxo (od 24 sekundy), lewy klawisz myszy dodaje pole - prawy usuwa. Dodany obszar tekstowy będzie dostępny jako zmienna wyjściowa typu string. Można ją testować w oknie testowym.

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 06, 2011, 11:47:48 »
Codeking opisał LCD.Pytałeś o 7segLED.
Jakiś schemat podłączenia?
Na schemacie montażowym są opisane wyprowadzenia.
Np.7-seg Port1 jest na
pin A segment a,
pin B segment b,
pin C segment c,
pin D segment d,
pin E segment e,
pin F segment f,
pin G segment g,
pin dp kropka,
Z prawej strony złącza mam
pin1 anoda wyświetlacza nr1
pin2 anoda wyświetlacza nr2
pin3 anoda wyświetlacza nr3
pin4 anoda wyświetlacza nr4
pin5 anoda wyświetlacza nr5
Rozumiem, że testując - wpisuję jakąś wartość w HSC - enter. I już powinno się coś wyświetlić tak?
Robisz podobnie jak dla LED.Po zdefiniowaniu 7segLED w oknie Interfejsy i urządzenia przechodzisz do testuj->połącz->wyświetlacz7segLED->wartość
W tym okienku wpisujesz cyfrę 0-9 i ENTER,i tak dla wszystkich podłączonych i zdefiniowanych 7segLED.
Jest jeszcze dostępna opcja identyfikuj,ale to już inna bajka.
Generalnie masz rację z tym manualem,ale to wymaga czasu.Bardzo obrazowo zrobił to Damos na swojej stronie przy okazji programowania uP.

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 06, 2011, 11:51:14 »
WOW, zamiast 7-SEG opisałem LCD. Chyba się jeszcze nie obudziłem :)

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 06, 2011, 15:10:52 »
Aaaa.... no to trochę wyjaśniło. Testowałem na diodach - i odwrotną polaryzację zastosowałem. Teraz wydaje się, że będzie śmigać.

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 06, 2011, 15:59:28 »
Testowałem na diodach - i odwrotną polaryzację zastosowałem. Teraz wydaje się, że będzie śmigać.
Sprytnie.

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 06, 2011, 23:15:40 »
Sprytne nie sprytne - dokumentacji nie znalazłem wieć po omacku szukałem. Dzięki postom powyżej w ogóle zrozumiałem, w jaki sposób jedna łączówka obsługuje 6 wyświetlaczy.

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 07, 2011, 07:56:23 »
Jak znajdę trochę wolnego czasu to może opiszę w skrócie jak połączyć i testować SimOut.Kiedyś napisałem w 3 częściach na temat LED ,7segLED oraz LCD jako przyklady w SimOut i sugerowałem umieszczenie tego na stronie codeking albo Zajca.Ja tego nie mogę u siebie znaleźć,może te przykłady są u kolegów.

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 08, 2011, 19:36:04 »
to jeszcze pytanie.

Czy dobrze rozumiem. Jeśli chcę podłączyć np. Pięć wyświetlaczy 7seg do łączówki, to podłączam anody - osobno do każdego, ale segmenty mogę połączyć równolegle po jednej linii tak? Czyli pin 1 do anody pierwszego wyświetlacza, pin 2 do drugiego. Ale już pin A do wszystkich wyświetlaczy pin A. Zgadza się?