Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 23979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 08, 2011, 20:31:42 »
Dokładnie tak jak napisałeś.To rozwiązanie minimalizuje ilość połączeń.

« Odpowiedź #31 dnia: Marca 08, 2011, 20:36:42 »
To świetnie. Mniej kabelków. Czyli jednak zdolny jestem :P

« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:20:13 »
Mam takie pytanie. Czy można jakoś podłączyć wyświetlacz LCD tak, aby zamiast 2x16 znaków zastosować  1x8 na czterech oddzielnych wyświetlaczach? A następne pytanie: Czy można w wyświetlaczu LCD wykonać płynny przesuw cyfr tak jak np: w starym liczniku samochodowym lub altimetrze? A dokładniej chodzi o przesuw góra-dół.

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:38:27 »
Można podpiąć wyświetlacz 1x8 albo inny jaki posiadasz (zgodny z HD44780) ale zajmie on jedno gniazdo dla LCD. Nie można podpiać więcej niż jednego wyświetlacza do jednego gniazda.

Na chwilę obecną nie można płynnie przewijać (pikselowo), do tego potrzebne jest definiowanie własnych znaków itp. Tego HSC nie potrafi.

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 11, 2011, 23:22:58 »
Dzięki za poprzednią odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie bo myślę nad pewnym rozwiązaniem automatyki w np: toggle wracające na swoje miejsce. Czy w simout można podłączyć jakiś przekaźnik np. kontaktronowy 5v zamiast diody? Czy jak tak to czy potrzebne są dodatkowo jakieś kondensatory, czy coś w tym stylu?

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 12, 2011, 06:26:04 »
toggle wracające na swoje miejsce.
Czy możesz dokładnie opisać to rozwiązanie. W F16 takie przełączniki są stosowane, ale są bardzo drogie. Rozumiem, że Twoje rozwiązanie jest amatorskie.

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 12, 2011, 09:09:40 »
Może być problem z podpięciem przekaźnika do sterownika LED. Matryca diod jest multipleksowana więc każda dioda nie jest ciągle włączona (miga kilkadziesiąt razy na sekundę, jak widać oko ludzkie tego nie wychwytuje). Więc przekaźnik mógłby mieć problem z załączeniem się i trzymaniem. Ale można spróbować jednak trzeba uważać na prąd wymagany przez przekaźnik (im mniejszy tym lepiej, mam tu na myśli wielkości rzędu kilkudziesięciu mA).

Mogę zrobić wsad do sterownika LED, który będzie mógł sterować przekaźnika (8 sztuk na sterownik). Tylko potrzebny będzie jeszcze moduł do HSC.

Przyłączam się do pytania vito_zm o konstrukcję takiego switch'a.

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 12, 2011, 16:01:34 »
Przyłączam się do pytania vito_zm o konstrukcję takiego switch'a.
Ja spróbuję zgadnąć.
 Przekaźnik steruje elektromagnesem, który mechanicznie wraca wajchę Toggle na pozycję off?

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 12, 2011, 16:05:30 »
Ja spróbuję zgadnąć.
 Przekaźnik steruje elektromagnesem, który mechanicznie wraca wajchę Toggle na pozycję off?

To wiedzą wszyscy, tylko łatwo powiedzieć (napisać) trudniej zrobić :)

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 12, 2011, 16:21:29 »
codeking,
kwestia gabarytów, taki przełącznik można zbudować od podstaw albo przerobić jakiś oryginalny, nie jest to takie trudne. Ale upchanie tego w panel, gdzie jest ciasno, to już jest problem. W przypadku przełącznika obrotowego jest łatwiej, jak znajdę link to podeślę do kilku bardzo prostych rozwiązań.
 Swoją drogą, taki moduł do HSC będzie bardzo przydatny :).

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 14, 2011, 00:03:09 »
Już jestem. Ja myślałem raczej o przekaźniku 5v do przełączania większego prądu, sterującego przekaźnikiem np: 12v (z oddzielnego zasilacza) i z mocniejszym polem magnetycznym. Dlatego zastanawiałem się i pytałem czy simout pociągnie jakiś maleńki przekaźniczek.  Myślałem też o małej przeróbce zwykłego toggla . Dzisiaj już jestem zmęczony bo dopiero do domu wróciłem, ale niedługo postaram się namazgrać i wrzucić jakiś plan, rysuneczek o co mi chodzi.

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 14, 2011, 16:04:32 »
Więc przekaźnik mógłby mieć problem z załączeniem się i trzymaniem
Jeśli będzie taka potrzeba to można dorobić płytkę z przekaźnikami nie robiąc nic w SimOut. Zamiast diód transoptory, króre sterują uklad monostabilny z podczymaniem na wyjściu, którego jest przekaźnik. Mamy separację napięć oraz zamianę sygnału zmiennego na stały.

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 14, 2011, 20:30:08 »
Hehe. Jak obsłużone zostaną przekaxniki, a więc i większe napięcia, to zaraz dojdą pompy hydrauliki i elektrozawory... I wiecie co to oznacza :-)

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 14, 2011, 20:39:44 »
Hehe. Jak obsłużone zostaną przekaxniki, a więc i większe napięcia, to zaraz dojdą pompy hydrauliki i elektrozawory... I wiecie co to oznacza :-)
To oznacza, że HSC stanie się "namber łan"  :001: wśród  aplikacji do kokpitów domowych.

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 14, 2011, 20:42:54 »
A ja sobie zrobię kilka kopii zapasowych. Bo taaaki projekt zbyt długo freewarem nie będzie :-) - a ja swojej kopii już nie oddam :-)