Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 23969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 14, 2011, 22:40:36 »
Zamiast diód transoptory, króre sterują uklad monostabilny z podczymaniem na wyjściu, którego jest przekaźnik
A no właśnie (z tego co wyczytałem to taki niby przekaźnik optyczny o ile czytałem z dobrego źródła). To chyba tak bedzie najprościej i bezpiecznie. Tylko ciekawe czy to będzie sprawnie działać, i ciekawe jaką prędkość będzie miała taka kombinacja układów? Trzeba pomyśleć o zamówieniu części do testów...  a może ktoś ma taki transoptor i mógłby przetestować?

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 15, 2011, 06:22:21 »
Tylko ciekawe czy to będzie sprawnie działać, i ciekawe jaką prędkość będzie miała taka kombinacja układów
Działać będzie. Nie ma problemu z częstotliwością przełączania. Transoptor dałem dlatego aby była separacja napięć.Układ monostabilny z podczymaniem nie będzie potrzebny jeśli Codeking zmieni sterowanie diod LED, ale nie jest to konieczne.
Przy okazji chcę zaznaczyć, że SimOut jest układem wykonawczym, ale najważniejsza jest platforma HSC.
Jeśli Damos dokończy swoje projekty to przy pomocy HSC oraz współpracujących z nim płyt można zbudować kokpit.

« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:54:05 »
Przełącznik o którym wspomniałem wygląda tak jak na zdjęciu.

Uploaded with ImageShack.us
Tutaj jest opis podobnego
http://sensing.honeywell.com/index.cfm?ci_id=140301&la_id=1&pr_id=127181
Nie analizowałem tego tematu, ponieważ są to drogie elementy. Jeśli kogoś interesują takie przełączniki to może ten temat rozwinąć.

« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 21, 2011, 21:42:30 »
Będę zamawiał części i postanowiłem że zamówię też transoptory do testowania. Bylem na stronie TME i doznałem szoku bo nie wiem jakie mam zamówić. Czytałem trochę o tych transoptorach, ale jest kilka. Znalazłem na znanym forum post http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1904068.html  i tam znalazłem CNY17 i PC 817. Czy one będą się nadawały czy może jakieś inne i czy ten układ z tej strony będzie odpowiedni? Takie moje jeszcze jedno pytanie czy może są takie układy już wkąponowane, wbudowane w transoptor (z jakimś radiatorem na tranzystory) ? No i to zasilanie diody w transoptorze. Mam SIMOUTa i attiny jest na tej pierwszej wersji wsadów LED na 40 led , dlatego zastosowałem rezystory na płytce. Czy nie lepiej wrzucić wsady drugiej wersji i usunąć rezystory od diód ? Proszę o jakieś sugestie no i wyrozumiałość bo nie jestem elektronikiem i każdego dnia uczę się wciąż różnych nowości :001: ,ale staram się dochodzić sam do wszystkiego.

« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 22, 2011, 07:52:53 »
Dyskutowaliśmy już na ten temat. Na wyjściu SimOut sygnał jest zmienny, dlatego trzeba go zamienić na stały. Można to zrobić programowo lub za pomocą hardware (pisałem o tym). Transoptory są tanie, jeżeli chcesz eksperymentować to możesz kupić kilka typów, każdy będzie pracował (cena zakupu w TME to drogi transport a nie elementy). Zadaniem transoptora jest tylko separacja napięć ze względu na przekaźnik i nic więcej.

« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 22, 2011, 17:10:19 »
Jeśli trzeba to zrobię wsad sterujący przekaźnikami, który będzie utrzymywał napięcie na wyjściach ULN2803 (nie będzie multipleksowania). Rezystory będą zbędne, będzie można sterować ośmioma przekaźnikami. Coś na kształt: http://2.bp.blogspot.com/_M97t2-ixd1U/S90TkwLjB3I/AAAAAAAAAIs/Vt_SHCQhLNk/s1600/parallel_port_switch.jpg  Będę musiał kupić jakieś przekaźniki do testów. Transoptory mogą się przydać aby zabezpieczyć układ (zależy od tego jakich przekaźników użyjemy).

« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 22, 2011, 17:53:56 »
Oczywiście trzeba się zastanowić jakie będzie obciążenia zestyków przekaźnika i dobrać odpowiedni przekaźnik. ULN 2003 może pociągnąć do 500mA, można połączyć 2 wyjścia równolegle zwiększając prąd.

« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 22, 2011, 17:57:07 »
Na schemacie jest ULN2003 ale nie będziemy go lutować bo na płytce simOUT mamy ULN2803 (jeden port więcej). Obciążenie jest identyczne - 500mA.

« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 22, 2011, 23:52:44 »
Obserwuję ten wątek, szukając natchnienia, by wreszcie poskładać moją zabawkę do kupy... czytam o transoptorach, przekaźnikach itp .... i może mi się źle wydaje, ale początkowo budowaliśmy domowy kokpit... Tymczasem wy chcecie już chyba realny samolot postawić na platformie HSC!!! :P Szacunek dla obu Panów!

« Odpowiedź #54 dnia: Października 24, 2012, 22:10:05 »
Witam

Chciałbym podać nowy adres strony o projekcie simout

simproject.tk oraz
simproject.xt.pl

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #55 dnia: Października 19, 2015, 22:46:43 »
Witam po długiej przerwie. Jakiś czas temu poprzednia strona padła ofiarą botów internetowych i musiałem ją usunąć. Obecnie z różnych zapisków i backupów staram się ją przywrócić. Trochę to może potrwać ale sukcesywnie będę publikował kolejne wpisy. Adres nowej strony to www.simproject.zajac.waw.pl

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Października 20, 2015, 08:06:30 »
Z całym szacunkiem ale wystarczy, że raz napisałeś o powrocie strony i nie musisz w każdym temacie robić kopiuj/wklej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #57 dnia: Października 20, 2015, 08:18:35 »
Cieszę się, że wróciłeś do gry zajac, SimOut oraz HSC jest bardzo atrakcyjnym rozwiązaniem.

« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 25, 2015, 21:54:16 »
Witam wszystkich

Chciałbym się przywitać bo jestem nowy na forum :) Od razu przejdę do rzeczy, na stronie projektu wyczytałem ze mogą być dostępne schematy płytek do podłączenia 7 seg do simout, niestety takich nie znalazłem, nie ukrywam że jest to dla mnie trochę problemem bo chciałem podłączyć zestaw 5x7seg w jednym rzędzie a to wiadomo wiąże się z dużą ilością kabelków które zawsze mogą gdzieś się zetknąć. Czy posiada ktoś może taki schemat płytki żebym mógł go sobie wydrukować i wytrawić? Kolejne pytanie jako noob, rozumiem że do simout xl przychodzą wyświetlacze na wspólnej anodzie?? Bardzo proszę o odpowiedź

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 25, 2015, 22:13:01 »
Zajac opracował takie płytki (pcb), które pasują do SimOUT. 7segLED są na wspólnej anodzie. Napisz do niego na pw.