Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 23956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 21, 2015, 22:32:09 »
Gratulacje, w HSC jest chyba moduł FS. Mam teraz pc w konfiguracji po serwisie, ale na forum ktoś na pewno pomoże.

« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 21, 2015, 22:53:08 »
Tak jest moduł FS data input i FS data output, domyślam się po opisie że interesuje mnie FSdata input (Moduł do odczytywania danych z symulatora MS Flight Simulator (2002, 2004 i X).) ale nie mam pojęcia jak go użyć. Wiem w jaki sposób użyć FSUIPC jeśli chodzi o wysłanie komendy do FS np poprzez przypisanie w mousemacro przycisku do pokrętła w MJOY i późniejszym użyciu tego ale nie mam pojęcia gdzie szukać w FSUIPC czegokolwiek na temat konfiguracji wysłania danych z FS na zewnątrz, oraz o co chodzi w ogóle z modułem FS w HSC...

« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 21, 2015, 23:41:46 »

« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 22, 2015, 00:07:05 »
Tak, jednak szczerze mało co z tego rozumiem ponieważ nie ma tam w ogóle początku tylko zaczyna sie np od tego w jaki sposób sterować klapami w fs za pomocą HSC, a jak narazie to ja nie mam pojęcia jak wysłać jakąkolwiek wiadomość z FS do SIMOUT.

« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 22, 2015, 12:04:51 »
Witam

Jako totalny noob, nie wiedziałem że FSinput jest jedynie biblioteką stąd moje pytania, ponieważ nie wiedziałem jak mam ten moduł obsługiwać.
Znalazłem coś takiego:
Przykład z kontrolką świateł lądowania:

--- Kod: ---// przykładowa zmienna "diody LED" z simOUT
variable $simOUT_LandingLights
{
   module = "simOUT";
   id = "COM36_led_021_001";
   type = bool;
   direct = out;
}

// zmienna przechowująca stan świateł lądowania
variable $LandLights
{
   module = "FSDataInput";
   id = "028C";
   type = int;
   direct = in;
}

// zdarzenie zmiany stanu świateł lądowania
variable_changed $LandLights
{
   // jeśli zmienna ma wartość zero tzn., że światła lądowania nie są włączone
   if ($LandLights == 0)
   {
      // światła wyłączone
      $simOUT_LandingLights = false;
   }
   else
   {
      // światła włączone
      $simOUT_LandingLights = true;
   }
}

Rozumiem że mogę w tym skrypcie podmienić nazwę LED na nazwę jaką mam zdefiniowane moje 7 SEG w HSC oraz podmienić numer COM na którym SIMOUT pracuje, jednak nie wiem co mam napisać potem w miejscu gdzie jest "zdarzenie włącania świateł", jak odnieść się do tego jeśli chcę jedynie wyświetlić dane z MCP z wyświetlacza altitude, czy w ogóle ten skrypt po przerobieniu będzie się nadawać? Czy do wyświetlania wystarczy zdefiniować wyświetlacz i podać moduł "FSinput" oraz numer offsetu tj do tego momentu:
--- Kod: ---// przykładowa zmienna "diody LED" z simOUT
variable $simOUT_LandingLights
{
   module = "simOUT";
   id = "COM36_led_021_001";
   type = bool;
   direct = out;
}

// zmienna przechowująca stan świateł lądowania
variable $LandLights
{
   module = "FSDataInput";
   id = "028C";
   type = int;
   direct = in;
}
i zakończyć skrypt?

« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 22, 2015, 21:15:02 »
Ok po lekturze całego wątku:
http://il2forum.pl/index.php/topic,12641.135.html

Zaczynam coś rozumieć, jednak dla kogoś kto nigdy nie pisał skryptów to czarna magia, BTW

Może ktoś mi sprawdzić co tutaj jest nie tak?:

script "script"
variable $07D4_ { module = "FSDataInput"; id = "07D4"; type = int; direct = in; }
variable $altitude { module = "simOUT"; id = "altitude"; type = string; direct = out; }

07D4 to numer offsetu deflaudowego 737 wyświetlacza altitude value, id=altitude to moja grupa wyświetlaczy 7SEG. Wywala mi błąd:
"Błąd składniowy skryptu, pozycja 'linia 2, znak 73'

« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 22, 2015, 22:13:28 »
Ok udało mi się uruchomić skrypt:

script "script"
{
variable $_07D4 { module = "FSDataInput"; id = "07D4"; type = int; direct = in; }
variable $_022 { module = "simOUT"; id = "022"; type = string; direct = out; }
variable_changed $_07D4
{
$_022 = ToString($_07D4);
}
}

Wartość jest odczytywana z symulatora i zmieniana kiedy kręcę pokrętłem od altitude, jednak pokazuje delikatnie ujmując cuda, np wartość w FSX 6100 a wartość na 7SEG LED w simout "49776, nie wiem czy to nie odkodowana wartość czy co jest jeszcze problemem? Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 22, 2015, 22:26:45 »
Wygląda to tak ( na podstawie log z FSUIPC) jakby na 7SEG pokazywał mi wartość ale w systemie U32, nie wiem co to za przelicznik ale dane się zgadzają np dla wartość w FSX: 25440 na 7SEG mam: 74464, ta sama wartość w U32 to: 507374464, więc mój 7SEG pokazuje ostatnie 5 cyfr z tego ciągu ponieważ ma wyrównanie do prawej, nie wiem tylko dlaczego nie pokazuje normalnej wartości.

PS:
Nie mam pojęcia w jaki sposób edytować posty, nie widzę żeby była tutaj taka możliwość.

« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 22, 2015, 22:38:42 »
Dane wejściowe masz typu int, dane wyjściowe masz typu string tylko tyle mi przychodzi do głowy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Typ_danych

« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 23, 2015, 00:04:45 »
Ok, tylko jest jakaś możliwość by wyświetlić to prawidłowo? Jakiś kod?

« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 23, 2015, 00:25:55 »
W pdf FSUIPC jest napisane:
07D4(zmienna odpowiadająca za wyświetlanie wysokości z AP) Autopilot altitude value, as meters *65536.

I to się zgadza ponieważ np 6100 stop to 1859,28 metra gdy to pomnożymy poprzez 65536 otrzymamy 121849776 czyli dokładnie taka wartość jaką FSUIPC pokazuje mi w zakładce log jeśli wybiorę offset 07D4 oraz zaznaczę wyświetlanie poprzez U32, więc skąd się te liczby na moim 7 seg biorą już wiem, pokazuje pięć ostatnich cyfr ale jak sprawić by wyświetlał wartość normalnie to nie mam pojęcia....

« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 23, 2015, 01:35:35 »
Z tego co pamiętam to na stronie podanej przez macieja jest opis co można robić w HSC z zmiennymi typu string. W samym HSC można faktycznie obcinać, wyrównywać itp., ale właściwe operacje wykonuje się na skryptach. Musisz znaleźć kontakt z zajac, który jest także na naszej stronie, ale sporadycznie. Jest głównie na innej stronie, nie pamiętam jakiej. Napisał skrypty do swojego  kokpitu gdzie ma FSX oraz dużo wyświetlaczy 7segLED. Zajac ma także stronę gdzie jest simOUT, musisz go poszukać.

« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 25, 2015, 21:39:13 »
Witam

Jeśli chodzi o PMDG737NGX działa bardzo dobrze, nawet napisałem mały dodatkowy skrypcik:

variable_changed $_652E
{
if($_652E<=0)
{
$_altitude ="00000"+ToString($_652E));
}

odpowiadający za wyświetlanie pięciu zer gdy zredukujemy wartość na wyświetlaczu do zera, ponieważ w 737NGX tak właśnie to jest wyświetlane. Jednak cały projekt miał być stworzony aby obsługiwać PMDG MD11, i tu właśnie projekt umiera... PMDG nie wypuściło ani listy offsetów ani SDK do MD11, mausemacro można bez problemu przypisać wszystkie knoby rotary i buttony do MJOY16 lub SIMIN jednak nie ma możliwości wyświetlić danych z wyświetlaczy... Więc cała praca na marne.

« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 25, 2015, 22:12:57 »
Może zapytaj codeking może coś doradzi. On jest twórcą HSC.

« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 29, 2015, 22:05:05 »
Czy przytrafiło się może komuś z was że simout gubi dane na wyświetlaczu 7 seg? Np mam ustawioną wysokość na MCP w FSX 35000 ft wszystko chodzi ok ale w różnym odstępie czasu czasem po 10 minutach czasem po 15 psuje się i pokazuje zazwyczaj 66047 gdy kręce pokrętłem wartość się zmienia jednak nie wraca do normalnej, dopiero kiedy zatrzymam skrypt wejdę w konfiguracje modułu SIMOUT i bez dokonywania zmian po prostu dam zapisz i uruchomię skrypt wszystko wraca do normalności ale tez na chwilę, powrót do prawidłowych odczytów wraca również po zresetowaniu HSC.