Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 23986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 03, 2016, 23:21:20 »
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zdefiniować znak "-" w bibliotece HSC?? Widzę że są tak zdefiniowane w bibliotece SIMOUT wartości dla poszczególnych cyfr :

</dotChars>
    <char chr=" " value="0" />
    <char chr="0" value="252" />
    <char chr="1" value="96" />
    <char chr="2" value="218" />
    <char chr="3" value="242" />
    <char chr="4" value="102" />
    <char chr="5" value="182" />
    <char chr="6" value="190" />
    <char chr="7" value="224" />
    <char chr="8" value="254" />
    <char chr="9" value="246" />

W jaki sposób dodać tutaj znak "-", ponieważ 7SEG nie chce mi go wyświetlać zakładam że nie ma go zdefiniowanego w bibliotece.

« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 07, 2016, 14:30:51 »
Patrząc z zdefiniowane wartości - zgaduję, że "-" to będzie taki wpis:
<char chr="-" value="2" />
 :)

« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 07, 2016, 17:37:50 »
Dzięki, a możesz wytłumaczyć dlaczego akurat "-" value=2? Bo zielony jestem, w ogóle to jest VBS czy C++? Jeśli chodzi o skrypty do HSC?

« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 07, 2016, 19:03:06 »
Zgaduję, że nie jest tam wykorzystywany żaden dekoder z BCD na 7SEG, więc zapewne kodowanie na bitach. Liczny nie większe niż 255 - więc 8 bitów na wyświetlacz. W takim przypadku - jeden segment na wyświetlaczu 7SEG to jeden bit w bajcie. Popatrzyłem, które bity są wykorzystywane w 0 i w 8 - wyszło mi, że drugi bit to pozioma kreska a pierwszy to kropka:
<char chr="." value="1" />
 Powinienem sprawdzić jeszcze korelację z 6,5,4,3 i 2 ale po prostu miałem na to jakieś 3 minuty, nie więcej - i strzelałem bez 100% pewności.

w ogóle to jest VBS czy C++? Jeśli chodzi o skrypty do HSC?
Nie wiem. Nigdy nie używałem HSC i nie mam pojęcia, jaki język skryptowy jest tam używany. Pewnie JS lub VB. C++ na 100% nie.

« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 07, 2016, 23:14:54 »
Jeśli chodzi o znak "-" to trafiłeś, jednak scalak albo program dalej gubi mi dane po 8 minutach zamiast konkretnej wartości zaczyna wyświetlać cuda, nie wiem w czym problem czy zapełniona pamięć scalaka?... Jednak nie słyszałem by ktoś na forum miał z tym problem...

« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 08, 2016, 22:15:37 »
Witam
Nauczyłem się w jaki sposób odczytać  log z mojego skryptu, poniżej przedstawiam jaki błąd mi wyskakuje tzn jaka błędna wartość, może ktoś się w tym połapie? Wartość prawidłowa to 3000. Dodam że problem występuje po około 8 minutach dla interwału czytania danych 40ms ale dla np 120ms występuje po około 29minutach:
Start programu
Wczytywanie modułów wejścia/wyjścia...
Moduł wejścia: DataReceiver
Moduł wyjścia: DataSender
Moduł wejścia: FalconData
Moduł wyjścia: FSDataOutput
Moduł wejścia: FSDataInput
Moduł wejścia: GameControllersInput
Moduł wejścia: KeyboardInput
Moduł wyjścia: KeyboardOutput
Moduł wyjścia: LCDOnLPT
Moduł wejścia: TestModule
Moduł wyjścia: TestModule
Moduł wyjścia: MouseOutput
Moduł wyjścia: OCOutput
Moduł wejścia: OCInput
Moduł wyjścia: PPJoyControl
Moduł wyjścia: simOUT
Moduł wejścia: SkalarkiIO
Moduł wyjścia: SkalarkiIO
Moduł wejścia: Timer
Wczytano modułów: 19
Wejścia: 9
Wyjścia: 10
Ilość zmiennych: 3134
Wejścia: 2246
Wyjścia: 888
Wczytywanie skryptów z pliku 'C:\Users\admin\Desktop\HomeSimCockpit_1\HomeSimCockpit_1_1_1_1\script.hcps'...
Ilość wczytanych skryptów: 1.
"script"
Uruchamianie skryptu 'script'...
Uruchomiono wątek skryptu...
 # simOUT : Uruchomiono simOUT
 # FSDataInput : Próba połączenia z symulatorem w wersji 'FSX'.
 # FSDataInput : Połączono z symulatorem w wersji 'FSX'.
Skrypt: 3000
Skrypt: 1224739768
Skrypt: 527288
Skrypt: 3000
Skrypt: 134072

« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 08, 2016, 23:19:36 »
Odkryłem że po odłączeniu SIMOUT problem występował nadal, po odłączeniu kabla RS232-USB i ustawieniu portu COM na COM1 czyli istniejący w systemie (aby przetestować sytuację gdy nie podłączony jest kabel a HSC ma z czym się komunikować) problem występuje nadal, czyli problem leży po stronie komunikacji Symulator  - HSC, czemu nie mam pojęcia...

« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 09, 2016, 09:20:50 »
Jaki masz system operacyjny?

« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 09, 2016, 10:18:43 »
To mogą być również złe ustawienia parametrów portu COM.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2016, 11:12:18 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 09, 2016, 11:15:16 »
windows 7 64bit, ustawienia portu com są takie same jak ustawienia w konfiguracji HSc czyli 57600 bity 8 stop 2 parzystosc none handshake none

« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 09, 2016, 11:25:41 »
W momencie wyświetlenia błędnych danych mruga dioda od komunikacji tak jakby te dane spływały jednak nie mam pojęcia skąd ponieważ niczego nie dotykam.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2016, 13:23:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 11, 2016, 18:16:56 »
Ciagle ciekawi mnie typ zmiennej offsetu do PMDG jest to typ "WORD" o ile się orientuję ten typ nie został zdefiniowany w HSC, więc może to jest problemem? Ponieważ WORD to nie to samo co Int, składa się ona jedynie z dwóch bajtów a nie jak zwykle Int z czterech, nie wiem może to  powoduje problem ponieważ typ zadeklarowany Int a potem fs type zadeklarowany znów Int i przydzielone 2 bajty, gdy zwiększyłem do czterech pokazywało cuda.

« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 11, 2016, 20:27:37 »
Wklejam cały log z pytaniem czy u was tez były jakieś błedy z ładowanie FSUIPC4.DLL?? Może to jest przyczyną?
Start programu
Wczytywanie modułów wejścia/wyjścia...
Moduł wejścia: DataReceiver
Moduł wyjścia: DataSender
Moduł wejścia: FalconData
Moduł wyjścia: FSDataOutput
Moduł wejścia: FSDataInput
System.BadImageFormatException: Nie można załadować pliku lub zestawu 'file:///C:\Users\admin\Desktop\HomeSimCockpit_1_1_1_1\HomeSimCockpit_1_1_1_1\modules\FSUIPC4.DLL' lub jednej z jego zależności. Oczekiwano, że moduł będzie zawierał manifest zestawu.
Nazwa pliku: 'file:///C:\Users\admin\Desktop\HomeSimCockpit_1_1_1_1\HomeSimCockpit_1_1_1_1\modules\FSUIPC4.DLL'
   w System.Reflection.Assembly._nLoad(AssemblyName fileName, String codeBase, Evidence assemblySecurity, Assembly locationHint, StackCrawlMark& stackMark, Boolean throwOnFileNotFound, Boolean forIntrospection)
   w System.Reflection.Assembly.nLoad(AssemblyName fileName, String codeBase, Evidence assemblySecurity, Assembly locationHint, StackCrawlMark& stackMark, Boolean throwOnFileNotFound, Boolean forIntrospection)
   w System.Reflection.Assembly.InternalLoad(AssemblyName assemblyRef, Evidence assemblySecurity, StackCrawlMark& stackMark, Boolean forIntrospection)
   w System.Reflection.Assembly.InternalLoadFrom(String assemblyFile, Evidence securityEvidence, Byte[] hashValue, AssemblyHashAlgorithm hashAlgorithm, Boolean forIntrospection, StackCrawlMark& stackMark)
   w System.Reflection.Assembly.LoadFrom(String assemblyFile)
   w HomeSimCockpit.Main.LoadDevices()

OSTRZEŻENIE: rejestrowanie informacji o powiązaniach zestaww jest wyłączone.
Aby włączyć rejestrowanie błędw powiązań zestaww, ustaw wartość rejestru [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog] (DWORD) rwną 1.
Uwaga: z włączeniem rejestrowania błędw powiązań zestaww wiąże się pewien spadek wydajności.
Aby wyłączyć tę funkcję, usuń wartość rejestru [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog].

Moduł wejścia: GameControllersInput
Moduł wejścia: KeyboardInput
Moduł wyjścia: KeyboardOutput
Moduł wyjścia: LCDOnLPT
Moduł wejścia: TestModule
Moduł wyjścia: TestModule
Moduł wyjścia: MouseOutput
Moduł wyjścia: OCOutput
Moduł wejścia: OCInput
Moduł wyjścia: PPJoyControl
Moduł wyjścia: simOUT
Moduł wejścia: SkalarkiIO
Moduł wyjścia: SkalarkiIO
Moduł wejścia: Timer
Wczytano modułów: 19
Wejścia: 9
Wyjścia: 10
Ilość zmiennych: 2972
Wejścia: 2085
Wyjścia: 887

« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 11, 2016, 22:18:19 »
Nie jestem specem od C# i .NET'a, ale wygląda mi to na niekompletny manifest lub inny kłopot kompatybilności między komponentami pochodzącymi z różnych wersji frameworka .NET albo platformą 64bit i 32bit.
Ew. FSUIPC4.DLL pochodzi z innego pakietu oprogramownia.

« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 11, 2016, 23:05:36 »
Ok ten problem jest rozwiazany, po prostu wgrałem nowsza wersje FSUIPC a ona wgrała do folderu modules HSC swoje pliki, usunąłem i problemu nie ma. Jednak HSC dalej po kilku chwilas przerabia INT na HEX z tego co zauważyłem w HEX 0=131072 i taka wartość właśnie mi wyświetla.